Ο Κώστας Αγοραστός με Αγρότες


«Ψήφος στον κυβερνητικό υποψήφιο σημαίνει

αποδοχή των 2-3 ευρώ μέσω ΠΣΕΑ στο βαμβάκι»

-«Οι Θεσσαλοί αγρότες με την ψήφο τους έχουν τη δύναμη να διεκδικήσουν από την κεντρική εξουσία δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, συνέχιση της νιτρορύπανσης, αρδευτικά έργα»

 

«Οι αγρότες της Θεσσαλίας δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις: ψήφος στον κυβερνητικό υποψήφιο κ. Παπατόλια σημαίνει αποδοχή των «μίνι» αποζημιώσεων 2-3 ευρώ το στρέμμα μέσω ΠΣΕΑ στο βαμβάκι, σημαίνει αποδοχή της μη συνέχισης του προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης, σημαίνει αποδοχή της αναστολής των έργων του Αχελώου και γενικά των αναγκαίων αρδευτικών έργων στη Θεσσαλία».

Αυτό τόνισε ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, σε συναντήσεις του με αγρότες.

Αφού άκουσε επί μακρόν τους αγρότες να εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, ο κ. Κώστας Αγοραστός επισήμανε:

«Ο κυβερνητικός υποψήφιος και τοποτηρητής της πιστής εφαρμογής των επώδυνων μέτρων του Μνημονίου κ. Παπατόλιας… ανακάλυψε ξαφνικά ότι υπάρχουν αγρότες στη Θεσσαλία, όπως… ανακάλυψε ότι για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι και τα άλλα λεπιδόπτερα στο βαμβάκι θα αποζημιωθούν (αν αποζημιωθούν) με «ψίχουλα» μέσω ΠΣΕΑ.

Όσο και να προσπαθεί, όμως, δεν πρόκειται να ξεγελάσει τους αγρότες. Όλοι τον θυμούνται στις τηλεμαχίες (debate) να μην παίρνει θέση για το φλέγον αυτό θέμα λέγοντας ότι «εγώ είμαι αυτοδιοικητικός και ασχολούμαι με τον «Καλλικράτη» που δεν έχει σχέση με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ». Μάλιστα μας εγκαλούσε τότε επειδή ασχολούμαστε με τον ΕΛΓΑ και τα φλέγοντα προβλήματα των αγροτών για τα οποία παρέπεμπε να συζητηθούν στις βουλευτικές εκλογές του 2013! Έλεγε μάλιστα με περισσή αλαζονεία ότι «βρίσκεται σε «λάθος εκλογές» όποιος ασχολείται με τα υπαρκτά και μεγάλα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ξαφνικά, μπροστά στη γενική κατακραυγή, άλλαξε… τροπάριο αλλά φυσικά είναι εύκολα αντιληπτό ότι η κίνησή του αυτή είναι υποκριτική και γίνεται σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση και τον κ. Σκανδαλίδη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει να δώσει αποζημιώσεις στο βαμβάκι. Γι’ αυτό και επιχειρεί να… στρίψει δια των ΠΣΕΑ, των οποίων η διαδικασία είναι χρονοβόρα, απαιτεί την έγκριση της ΕΕ, η αποζημίωση είναι ελάχιστη (2-3 ευρώ το στρέμμα) και δίνεται οριζόντια σ’ όλους, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το ποσοστό ζημιάς, ενώ τίθενται και συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Για να μετριάσει, όμως, το τεράστιο πολιτικό κόστος στις περιφερειακές εκλογές στη Θεσσαλία, η κυβέρνηση και ο κ. Σκανδαλίδης «επέτρεψαν» στον κ. Παπατόλια να διαφοροποιηθεί υποκριτικά, στα λόγια, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές μήπως και καταφέρει να ξεγελάσει κάποιους αγρότες και υφαρπάξει την ψήφο τους.

Οι αγρότες φυσικά ούτε ξεγελιούνται ούτε τρέφουν ψευδαισθήσεις: κάθε ψήφος, από τον α’ γύρο, στον κυβερνητικό υποψήφιο κ. Παπατόλια θα εκληφθεί από την κυβέρνηση και τον κ. Σκανδαλίδη ως ψήφος αποδοχής των αποζημιώσεων -ψίχουλα μέσω ΠΣΕΑ στο βαμβάκι. Θα εκληφθεί ως αποδοχή από τους Θεσσαλούς αγρότες της μη συνέχισης του προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης. Θα εκληφθεί ως αποδοχή της αναστολής των έργων του Αχελώου και γενικά των αναγκαίων αρδευτικών έργων στη Θεσσαλία.

Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου έχει καταστήσει σαφές ότι η στήριξη των κυβερνητικών υποψηφίων στις περιφερειακές εκλογές σημαίνει έγκριση της κυβερνητικής πολιτικής σε όλους τους τομείς, συνεπώς και στον αγροτικό.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου – επισήμανε ο κ. Κώστας Αγοραστός – οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας έχουν την δύναμη στα χέρια τους να στείλουν μήνυμα. Έχουν τη δύναμη να δώσουν δύναμη στη «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών», έχουν τη δύναμη να εκλέξουν περιφερειάρχη ικανό και ελεύθερο να διεκδικεί κι όχι κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας έχουν την δύναμη με την ψήφο τους να διεκδικήσουν από την κεντρική εξουσία και να κερδίσουν:

-Δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές στο βαμβάκι μέσω ΕΛΓΑ.

-Κανένας πραγματικός παραγωγός να μην χάσει τη συνδεδεμένη ενίσχυση εφ΄ όσον λόγω των ζημιών από το πράσινο σκουλήκι και τα άλλα λεπιδόπτερα η παραγωγή τους είναι κάτω από το προβλεπόμενο πλαφόν.

-Αλλαγή του νέου νόμου για τον ΕΛΓΑ ώστε να δίνονται δίκαιες αποζημιώσεις σε όλους τους παραγωγούς κι όχι… προκαταβολές όπως ο νόμος κατ’ εντολή του Μνημονίου προβλέπει.

-Δημοπράτηση αμέσως των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων στη Θεσσαλία και ιδίως της μείωσης της νιτρορύπανσης καθώς, όπως τόνισε ο νομάρχης Λάρισας κ. Λ. Κατσαρός, εάν διακοπεί το Πρόγραμμα, στο οποίο είναι ενταγμένα περί τις 600.000 στρέμματα μόνο στο νομό θα υπάρξει ανεξέλεγκτη εκ νέου χρήση λιπασμάτων, οι ξηρικές καλλιέργειες θα αντικατασταθούν με ποτιστικές  με αποτέλεσμα ό, τι επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια να καταρρεύσει. Εάν συνυπολογίσουμε ότι  Αχελώος και τα μικρότερα έργα αρδευτικής υποδομής έχουν ανασταλεί, το πρόβλημα της λειψυδρίας για τη Θεσσαλία τα επόμενα χρόνια θα λάβει εφιαλτικές διαστάσεις.

Άλλωστε, οι πιστώσεις υπάρχουν. Η ευρωπαϊκή συμμετοχή είναι 80% και οι οικονομικές υποχρεώσεις του Υπουργείου  έναντι των παραγωγών θα ξεκινήσουν από τα μέσα του 2012, σταδιακά, έως το κλείσιμο της πενταετίας.

-Απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων του Αχελώου και όλων των αναγκαίων αρδευτικών έργων στη Θεσσαλία ώστε να αποφευχθεί η ερημοποίηση που θα οδηγήσει σε «κοινωνική ερημοποίηση».

Προηγούμενο άρθρο ΑΙΣΧΥΛΟΣ, ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Επόμενο άρθρο ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α. ΠΑΠΑΤΟΛΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟΥ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ