ΑΙΣΧΥΛΟΣ, ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ


 Με σεβασμό στην ιστορία του αρχαίου δράματος με αναφορές στην πολιτιστική παράδοση του Τυρνάβου ανά του αιώνες και με μια εκπληκτική παράσταση από αποσπάσματα έργων των τριών αρχαίων τραγικών ποιητών της αρχαιότητας πραγματοποιηθήκαν στις 10 Οκτώβρη στις 11 το πρωί στο ανοιχτό θέατρο Τυρνάβου τα αποκαλυπτήρια των γλυπτών έργων του μεγάλου Τυρναβίτη γλύπτη κ. Γιώργου Καλακαλλά.

  Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν οι προτομές των τριών τραγικών ποιητών της αρχαιότητας του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη οι οποίες κοσμούν πλέον το εντυπωσιακό ανοιχτό θέατρο Τυρνάβου που βρίσκεται στην περιοχή «Νταμάρια» στον Προφήτη Ηλία.

Στα αποκαλυπτήρια παρευρέθηκε ο ίδιος ο μεγάλος Ελληνας γλύπτης κ. Γιώργος Καλακαλλάς βαθειά συγκινημένος από την αγάπη των συμπατριωτών του και όχι μόνο, οι οποίοι τον υποδέχτηκαν στο χώρο του ανοιχτού θεάτρου.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης το λόγο πήρε ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Χρήστος Κιτσίδης ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για το γεγονός ότι ο Τύρναβος υποδέχεται έργα ενός από τους κορυφαίους πνευματικούς άνδρες που ανέδειξε η πολιτιστική και πνευματική κοιτίδα του Τυρνάβου. Τις προτομές των τριών τραγικών ποιητών της αρχαιότητας που με δημιουργική έμπνευση φιλοτέχνησε ο συμπατριώτης Γιώργος Καλακαλλάς.

 Επίσης ο κ. Κιτσίδης μίλησε για τη σπουδαιότητα της προσωπικότητας του κ. Καλακαλλά ο οποίος επιβλήθηκε πανελλήνια αλλά και διεθνώς με το θαρραλέο καλλιτεχνικό του έργο, ενώ σημείωσε με έμφαση: «Εκείνο που κάνει τον Γιώργο Καλακαλλά ξεχωριστό πέρα από το αυθεντικό του ταλέντο, είναι πως παρά την καταξίωσή του στον ελλαδικό και παγκόσμιο χώρο, παραμένει απλός, ζεστός και αληθινός με τη σεμνότητα και την ευγένεια του ανθρώπου που γνωρίζει τη ζωή».

Ειδική αναφορά έκανε επίσης στον κ. Σάββα Μωυσίδη ο οποίος διαμόρφωσε το χώρο σύμφωνα με τις υποδείξεις του καλλιτέχνη, με μεράκι που ξεπερνά τη συνήθη επαγγελματική ευσυνειδησία.

Και ο δήμαρχος Τυρνάβου κατέληξε λέγοντας: «Σήμερα ο Γιώργος Καλακαλλάς αποδεικνύει έμπρακτα για μια ακόμη φορά την αγάπη και το ενδιαφέρον για τον γενέθλιο τόπο. Για μας αποτελεί πρότυπο εμπνευσμένου δημιουργού, ευγνώμονος ανθρώπου και ενεργού πολίτη. Τον ευχαριστούμε θερμά».

 Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο κ. Καλακαλλάς ο οποίος εμφανώς συγκινημένος από την αγάπη που του έδειξαν για ακόμη μια φορά οι συμπατριώτες του έκανε αρχικά μια ιστορική αναδρομή για τη σπουδαιότητα και τη σημασία που είχε η ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου κατά τα αρχαία χρόνια, ενώ στη συνέχεια απευθυνόμενος στο πρόσωπο του δημάρχου Τυρνάβου κ. Χρήστου Κιτσίδη είπε χαρακτηριστικά: «Κύριε δήμαρχε, ανήκετε στις περιπτώσεις των ελάχιστων δημοτικών αρχόντων, που αφήνετε ένα έργο πολιτιστικό – πνευματικό – καλλιτεχνικό, αξιοθαύμαστο, που επιτύχατε με ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο Τυρνάβου».

 Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις έργα του που κοσμούν πολλούς δημόσιους χώρους του Τυρνάβου ενώ αμέσως μετά δώρησε στον κ. Κιτσίδη και στους αντιδημάρχους που ανέλαβαν όλη την εργασία για να τοποθετηθούν οι τρεις προτομές, κ. Λέλλα Μάγγου Στατήρη και κ. Δημήτριο Κουτσίνα χάλκινα αγάλματα και προτομές της Κόρης του Τυρνάβου, του Ασκληπιού και του Ιπποκράτη.

Μετά τα αποκαλυπτήρια ακολούθησε παράσταση με αποσπάσματα έργων των τριών τραγικών ποιητών. Συγκεκριμένα η έναρξη έγινε από το σκηνοθέτη κ. Γιάννη Νικολαϊδη και ακολούθησαν απόσπάσματα από τις «Χοηφόρες» του Αισχύλου (μονόλογος του Ορέστη) από τον ηθοποιό κ. Ζαχαρία Ρόχα. Το χορικό του Έρωτα από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

-Κομμός Αντιγόνης, από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από την ηθοποιό κ. Φωτεινή Φιλοσόφου.

Απόσπασμα από τον Αγγελιοφόρο στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από τον ηθοποιό κ. Ζαχαρία Ρόχα.

-Σκηνή Ανδρομάχη-Μενέλαος από την «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη από τους ηθοποιούς Φωτεινή Φιλοσόφου και Ζαχαρία Ρόχα.

-Επίλογος: Απόσπασμα χορικού από την «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη από τον σκηνοθέτη κ. Γιάννη Νικολαΐδη.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΛΑΟΣ και υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Στέλιος Ροντούλης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης , οι αντιδήμαρχοι κ. Δημήτρης Κουτσίνας και Λέλλα Μάγγου – Στατήρη, οι πρώην δήμαρχοι κ. Δημήτρης Κουγιώνης και Σταύρος Δόβας, ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Αβδέλλας κ. Αχιλλέας Δόκος, ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Χρήστος Κατσανούλας,

Ο υποψ. περιφερειακός σύμβουλος κ. Αγις Παπαστεργίου, η νομαρχιακή σύμβουλος κ. Β. Ζαχαρακούλη, ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Νίκος Μαλάκος, η πρόεδρος του Συλλόγου Τυρναβιτών Θεσσαλονίκης επικεφαλής αντιπροσωπείας κ. Καίτη Ζαρόγιαννου οι διευθυντές του Οινοποιείου κ. Στέλιος Παπράς και του ΑΣΕΠΟΠ κ. Στέλιος Χατζής, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Νίκος Μπαντόγιας, Δημήτρης Ζώης και Γιώργος Αρβανίτης κ.ά.

Προηγούμενο άρθρο Επίκαιρη ερώτηση Ηρ. Διώτη για την εκμετάλλευση του λιγνίτη
Επόμενο άρθρο Ο Κώστας Αγοραστός με Αγρότες