Ειδήσεις

Μάξιμος:Απαραίτητη μια νέα πνοή στους συνεταιρισμούς


Χαίρομαι γιατί μια ομάδα νέων ανθρώπων, στην ακμή της παραγωγικής τους ηλικίας, επιλέγουν να συνεταιρισθούν και υιοθετούν το συνεταιριστικό πνεύμα με μια πιο σύγχρονη αντίληψη. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί νέα πνοή στους συνεταιρισμούς και στο συνεταιριστικό κίνημα. Πρέπει να ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να δώσουμε στους νεότερους αγρότες τα απαραίτητα εργαλεία για να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα του συνεταιρίζεσθαι. Οφείλουμε, λοιπόν, να αφουγκραστούμε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους και να συνδράμουμε στην προσπάθειά τους». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. του συνεταιρισμού Χάλκης «Αλληλεγγύη» για θέματα που η επίλυσή τους θα δώσει ώθηση στην δραστηριότητά των ενεργών συνεταιρισμών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού τόνισαν ότι η υφιστάμενη νομοθεσία πρέπει να γίνει πιο σύγχρονη, ώστε οι συνεταιρισμοί να καταστούν πιο ευέλικτοι και να μπορούν να προσαρμοστούν γρηγορότερα στα δεδομένα της αγοράς. Πρότειναν, λοιπόν, να προωθηθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνενώσεις συνεταιριστικών σχημάτων και να είναι δυνατή η αξιοποίηση της περιουσίας των συνεταιρισμών που βρίσκονται σε αδράνεια ή υπό εκκαθάριση, πρώτα από όμορους ενεργούς συνεταιρισμούς, ενώ παράλληλα, επεσήμαναν τους τρόπους ελέγχου της πορείας του συνεταιρισμού και του επιμερισμού των ευθυνών. Υπογράμμισαν, επίσης, την ανάγκη λήψης μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως φθηνό πετρέλαιο για αγροτική χρήση. Επιπροσθέτως, επιχειρηματολόγησαν υπέρ πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της ρευστότητας με μείωση του χρηματοπιστωτικού κόστους δανεισμού μέσω συνεταιρισμών, καθώς και υπέρ της εξαίρεσης από το τέλος επιτηδεύματος για όσους διακινούν τα προϊόντα τους μέσω συνεταιρισμών. Τέλος, επεσήμαναν τη χρησιμότητα της διαρκούς επιμόρφωσης των μελών και υπαλλήλων των συνεταιρισμών, ενώ επέμειναν στην ύπαρξη φορέα που θα συγκεντρώνει δεδομένα και θα δρα συμβουλευτικά προς τον αγρότη που επιθυμεί να επεκταθεί σε νέες καλλιέργειες.

Παρόντες στη συνάντηση από πλευράς του συνεταιρισμού ήταν ο γεωπόνος κ. Δημήτρης Στουκογιώργος, ο αντιπρόεδρος κ. Οδυσσέας Τζιατζιούλης, ο πρόεδρος της ομάδας δημητριακών κ. Δημήτρης Μπουλασίκης, ο πρόεδρος της ομάδας οπωροκηπευτικών κ. Αλέξανδρος Στουκογιώργος, ο ταμίας κ. Νίκος Κωστούλης, ο υπάλληλος κ. Μιλτιάδης Κίτσιος και ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος του δήμου Κιλελέρ κ. Κώστας Χατζηκωνσταντίνου.

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ατόμου για ναρκωτικά στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Στην Agrothessaly η Ρένα Καραλαριώτου