Ειδήσεις

Ο Κώστας Αγοραστός για το Περιβαλλοντικό Τέλος Νερού


«Παράθυρο για μείωση του περιβαλλοντικού τέλους στο αρδευτικό νερό της Θεσσαλίας άνοιξε  ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του μετά τις σημερινές συσκέψεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, η πρώτη με εκπροσώπους ΤΟΕΒ Θεσσαλίας και η δεύτερη με Θεσσαλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρώτη σύσκεψη παρέστη και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Κόκκαλης.

Ο κ. Κ. Αγοραστός, που μετείχε στις δύο συσκέψεις συνοδευόμενος από τον αρμόδιο Αντιπεριφειάρχη κ. Απ. Μπίλλη και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, τόνισε στις δηλώσεις του:

«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κατέστησε σαφές κατά τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ερμήνευσε λανθασμένα την ΚΥΑ, η οποία προβλέπει ότι το περιβαλλοντικό τέλος αντιστοιχεί στο κόστος πόρου και το περιβαλλοντικό κόστος, συνεπώς  «αντιστοιχεί δεν σημαίνει ισούται», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν ισχύει το περιβαλλοντικό τέλος όπως το έχει προσδιορίσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στα 0,0247 ευρώ ανά κυβικό μέτρο ή 12 ευρώ το στρέμμα.

Θέση μας ως αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας, την οποία εκφράσαμε στισ συσκέψεις, είναι πως το περιβαλλοντικό τέλος πρέπει να μειωθεί δραστικά και να κυμανθεί στα επίπεδα που έχει οριστεί σε άλλες λεκάνες απορροής ποταμών της χώρας τόσο για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας όσο και για να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της Θεσσαλίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή αναλάβαμε ως αιρετή Περιφέρεια να γνωστοποιήσουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες τα έργα που έχουμε ολοκληρώσει και συμβάλλουν στη βελτίωση του υδατικού ισοζυγίου της Θεσσαλίας. Το πιο εμβληματικό είναι φυσικά η λίμνη Κάρλα, ενώ έχουμε ολοκληρώσει και μια σειρά άλλων έργων όπως υδατοδεξαμενές, κλειστά αρδευτικά δίκτυα και εκσυγχρονισμό γεωτρήσεων.

Με τον υπολογισμό των νέων αυτών ποσοτήτων νερού, στόχος είναι να μειωθεί το κόστος πόρου, που είναι και ο συντελεστής ο οποίος αυξάνει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό το περιβαλλοντικό τέλος.

Από εκεί και πέρα εναπόκειται στο ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ να προχωρήσουν στον υπολογισμό του χρηματοοικονομικού κόστους και να τεκμηριώσουν το πόσο αρνητικά επιδρά το περιβαλλοντικό τέλος στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της Θεσσαλίας.

Για την υποστήριξη των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ στο ομολογουμένως απαιτητικό έργο τους προτείναμε και ο κ. Φάμελλος αποδέχθηκε να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες τεχνική σύσκεψη ώστε να ενημερωθούν από εξειδικευμένους επιστήμονες. Ως Περιφέρεια είμαστε στο πλευρό τους και θα τους συνδράμουμε με κάθε τρόπο.

Σήμερα, ενωμένη η Θεσσαλία κέρδισε μια μάχη. Δεν κέρδισε, όμως, ακόμη τον πόλεμο.

Καθιστούμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως δεν έχει λογική οι αγρότες της Θεσσαλίας, που αποτελεί το κέντρο της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, αντί να ενισχύονται, να τιμωρούνται διπλά: από τη μία να προχωρούν διαρκώς σε επενδύσεις για να εξοικονομήσουν και να διασφαλίσουν το νερό που χρειάζονται και από την άλλη να καλούνται να επωμιστούν δυσθεώρητα υψηλό σε σχέση με άλλες Περιφέρειες περιβαλλοντικό τέλος.

Ο αγώνας για να έχει η Θεσσαλία επαρκείς ποσότητες ποιοτικού νερού για όλες τις χρήσεις και φυσικά για άρδευση είναι αγώνας επιβίωσης για τον τόπο μας».

Προηγούμενο άρθρο Kέλλας:Τα πρότυπα σχολεια, απο νησίδες αριστείας,θύματα της κυβέρνησης
Επόμενο άρθρο Φιλικό με τον Άρη ο Ερμής Αγιάς-Λάρισας