Ειδήσεις

Παρέμβαση των Εν.Πο.Λ. στη συνάντηση με την υπουργό πολιτισμού


Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας, όπως είναι γνωστό, είναι ένα εθελοντικό κίνημα πολιτών με ευρεία κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτιστική δράση. Αν και γεννήθηκε με αφορμή την βαθιά οικονομική κρίση και την ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους, σύντομα έγινε κατανοητό ότι οι άνθρωποι, ακόμα κι αυτές τις δύσκολες στιγμές της οικονομικής εξαθλίωσης, δεν χρειάζονται μόνο υλική, αλλά και πνευματική τροφή, ώστε να μπορέσουν να βρουν την ηθική δύναμη για να αντέξουν. Αντιλαμβανόμενοι αυτή την αναγκαιότητα, οι Εν.Πο.Λ. ανέπτυξαν πολλές δράσεις στο τομέα του πολιτισμού, συνδυάζοντάς τες μάλιστα, όταν αυτό ήταν εφικτό, και με την υλική υποστήριξη άπορων οικογενειών.
Οι δράσεις αυτές είναι τόσες πολλές, ώστε είναι δύσκολο να αναφερθούν όλες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη σύσταση ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας, την δημιουργία ομάδας θεάτρου Forum, την δημιουργία Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης που ενισχύει με βιβλία και άλλες βιβλιοθήκες της ευρύτερης περιοχής μας, την δημιουργία Λέσχης Ανάγνωσης, τη λειτουργία εργαστηρίων καλλιτεχνικής χειροτεχνίας, την διοργάνωση καλλιτεχνικών γεγονότων όπως ποιητικές εσπερίδες, εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, ζωγραφικής σε πέτρες, διαλέξεις ποικίλης θεματολογίας,συνδιοργάνωση με άλλους φορείς συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων, αθλητικών αγώνων, εθελοντική εργασία στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Κάστρο Βελίκας,  και άλλα πολλά.
Με όλη αυτή την πολιτιστική δραστηριότητα οι Ενεργοί Πολίτες ήταν φυσικό να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για συνάντηση των φορέων πολιτισμού της πόλης με την υπουργό Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά, με την ευκαιρία της επίσκεψής της στη Λάρισα. Αντιπροσωπεία των Εν.Πο.Λ. αποτελούμενη από τον Γιάννη Νταλώση, Εύη Καλούδη και Νίκο Παντελίδη παραβρέθηκε το περασμένο Σάββατο στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας.
Παίρνοντας το λόγο οι Εν.Πο.Λ., έθεσαν στην υπουργό το ζήτημα της υποστήριξης των εθελοντικών ομάδων πολιτιστικής δημιουργίας, αλλά και της παροχήςτης δυνατότητας στους οικονομικά αδύναμους πολίτες, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τα πολιτιστικά δρώμενα, με δωρεάν ή εκπτωτικά εισιτήρια. Ο πολιτισμός είναι επιτακτική ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, μέσω των πολιτιστικών δραστηριοτήτων (θέατρο, μουσική, εικαστικές τέχνες, κ.λπ.) ο καταπιεσμένος πολίτης ως πολιτιστικός αυτουργός έχει ανάγκη να εκφραστεί, να εκτονωθεί, να δημιουργήσει. Αντίστοιχα ως καταναλωτής του πολιτιστικού προϊόντος, έχει την ανάγκη να διασκεδάσει τις μουντές εικόνες της καθημερινότητάς του, να αποφορτιστεί από το άγος των δυσκολιών, αλλά και να ανακτήσει το ηθικό του, ανακαλύπτοντας ίσως, και κωδικοποιημένα μηνύματα που εκπέμπει η τέχνη.
Γι αυτούς ακριβώς τους λόγους, η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει ώστε να διευκολύνει υλικοτεχνικά τους ερασιτέχνες δημιουργούς να εκφραστούν (καθώςδε διαθέτουν άλλους πόρους), αλλά και τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας να αποκτήσουν τη δυνατότητα να μετέχουν της πολιτιστικής ζωής και να απολαμβάνουν το πολιτιστικό προϊόν.
Το μήνυμα μας ως Ενεργοί (και στον πολιτισμό) Πολίτες, ήταν ξεκάθαρο. Ελπίζουμε να έφτασε σε «ευήκοα ώτα» και πολύ περισσότερο σε «πρόθυμα χέρια» για να υλοποιηθεί.

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Στερνή μου γνώση λένε όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ
Επόμενο άρθρο Εκδρομή της IPA Λάρισας στον νομό Ιωαννίνων