Ειδήσεις

Μάξιμος Χαρακόπουλος πρός Δραγασάκη και Αραχωβίτη


 

 

 

Μ.Χαρακόπουλος: Τι θα κάνετε με τις καταγγελίες για καρτέλ στο βαμβάκι;

ν στην κυβέρνηση συμμερίζονταιτις καταγγελίες των αγροτώνγια την ύπαρξη καρτέλ που επιβάλλει χαμηλή τιμή παραγωγού στο βαμβάκι και αν προτίθενταινα ζητήσουν γι’αυτό το σκοπό την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη ΔραγασάκηκαιΑγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη υπογραμμίζει ότι «σε μεγάλη μερίδα του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας,το τρέχον διάστημα,εκφράζονταιέντονεςυπόνοιες ότι εναρμονισμένες πρακτικές στο βαμβάκι οδήγησανστη συγκράτηση των τιμώνσε χαμηλά επίπεδα.

Όπως υποστηρίζουνβαμβακοπαραγωγοί,η φετινήχρονιά είχε όλες τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστείευνοϊκή,και ωςεκ τούτουθα μπορούσε να αποτελέσειμια σημαντική ευκαιρία γιανα αναπληρώσουν το μειωμένο τους εισόδημα απότην βαμβακοκαλλιέργειατων προηγούμενων χρόνων. Πιο συγκεκριμένα,θεωρούν ότι η διεθνής χρηματιστηριακή αξία,άλλακαιοιευνοϊκέςκαιρικές συνθήκεςπουεπηρέασαν θετικάτην ποιότητατου βαμβακιού,συνιστούσαν επαρκείς λόγουςγια την αύξηση των τιμών,βάσει των οποίωνπωλούν τηνπαραγωγήτους.

Ωστόσο, οι προσδοκίες τους για αυξημένη τιμή διαψεύστηκανοικτρά, καθώς αυτήκυμάνθηκε, τελικώς,κατά μέσο όροέως0,50 ευρώανάκιλό.Επικαλούμενοιτο υφιστάμενο κόστος παραγωγής,πολλοί βαμβακοπαραγωγοί, διατυπώνουνέντονο προβληματισμό για τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους.Την ευθύνη γι’ αυτήν την κατάσταση την αποδίδουνσε εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ των εκκοκκιστηρίων και ζητούν από την πολιτεία να λάβει μέτρα και να ζητήσει την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «το βαμβάκι -αποκαλούμενο άλλοτε και “λευκός χρυσός” του κάμπου- είναι βασικό προϊόν της θεσσαλικής γης και,εδώ και χρόνια,αποτελείτηνκύρια καλλιέργεια για πολλούς αγρότες». Και καταλήγει τονίζοντας ότι «με δεδομένη τησημαντική συμβολή τηςβαμβακοκαλλιέργειαστην αγροτική οικονομία, η πολιτεία οφείλει να αποδεικνύει έμπρακτα τη βούλησή της να προασπίσει την αγροτική παραγωγή απόκάθε είδους ολιγοπωλιακές πρακτικές».

Προηγούμενο άρθρο X.Κέλλας: Κυβέρνηση “κουρελού” με ευκαιριακή πλειοψηφία
Επόμενο άρθρο Αυξάνονται οι φτωχοί εργαζόμενοι και στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ