Ειδήσεις

Εκπομπή-αφιέρωμα στο 5ο Καραγκούνικο Αντάμωμα


Την τιμητική τους θα έχουν για μια ακόμη φορά οι Θεσσαλοί Καραγκούνηδες την Κυριακή 6 Ιανουαρίου στις 13.30, αφού η ΕΡΤ3 θα προβάλει την εκπομπή «Κυριακή στο Χωριό», η οποία κάλυψε το σύνολο σχεδόν των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου και του 5ου Καραγκούνικου Ανταμώματος.

Μέσα από τη συγκεκριμένη  Εκπομπή Κυριακή στο Χωριό αυτής της Κυριακής πολλοί ερευνητές, λαογράφοι αλλά και ένα πλατύ λαϊκό κοινό θα γνωρίσουν πολλά πολύτιμα στοιχεία,  που αφορούν στην παράδοση και στην τοπική ιστορία της Πεδινής Θεσσαλίας και της Τοπικής Κοινότητας Μεγάλων Καλυβίων, η οποία φιλοξένησε το Αντάμωμα και το Συνέδριο.

Οργανωτές και σημαντικοί εισηγητές που έλαβαν μέρος στις εργασίες του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου, καθώς και τοπικοί παράγοντες των Μεγάλων Καλυβίων, μιλούν στην κάμερα της ΕΡΤ3 για τους Θεσσαλούς Καραγκούνηδες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους που αφορούν στη γλώσσα, στα έθιμα και στον πολιτισμό τους.

Παιδιά παίζουν τα παραδοσιακά παιχνίδια του Θεσσαλικού κάμπου. Πάνω από χίλιοι χορευτές και χορεύτριες με τις χρυσοποίκιλτες παραδοσιακές φορεσιές τους χορεύουν τα τραγούδια των προγόνων τους. Γυναίκες των Μεγάλων Καλυβίων παρουσιάζουν τα παραδοσιακά τους φαγητά και σπουδαίοι συλλέκτες τις παραδοσιακές στολές της Δυτικής και Ανατολικής Πεδιάδας της Θεσσαλίας.

Είναι μια ξεχωριστή «Κυριακή στο Χωριό» ως προς τη θεματολογία και τη δομή της, γι’ αυτό και αξίζει τον κόπο να την παρακολουθήσουν όλοι όσοι νοιάζονται για τον λαϊκό πολιτισμό, που ψήγματά του συναντούμαι ακόμα στα χωριά της πατρίδας μας.

Προηγούμενο άρθρο ΤΕΕ: Εκδήλωση βράβευσης παιδιών μηχανικών
Επόμενο άρθρο Σεμινάριο γνωριμίας στον Μύλο του Παππά