Ειδήσεις

Τελετή τροφοδότησης Φυσικού Αερίου στην Καλαμπάκα του Δήμου Μετεώρων


Η φλόγα του Φυσικού Αερίου άναψε συμβολικά στην Πλατεία Δημαρχείου της Καλαμπάκας το μεσημέρι της Κυριακής στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ο Δήμος Μετεώρων και την  οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Υπουργός, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας  της Ν.Δ, Βουλευτής Τρικάλων κ. Σκρέκας Κωνσταντίνος,ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Τρικάλων, κ. Συμορέλης Χρήστος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος, ο Δήμαρχος Μετεώρων, κ. Σινάνης Χρήστος,ο Πρόεδρος του τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τ.Ε.Ε, κ. Παπαγεωργίου Νικόλαος, η αντιπρόεδρος του Δ.Σ της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Δημογιάννη Σοφία, και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπακούρας Λεωνίδας.

Στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπακούρας Λεωνίδας χαρακτήρισε «συλλογική» την προσπάθεια που έφερε το φυσικό αέριο και στην Καλαμπάκα – επένδυση ύψους 3,5 εκ.€, που αφορά στην κατασκευή  δικτύου και τις συνδέσεις καταναλωτών

Την προσεχή πενταετία η ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα επενδύσει 96 εκ.€ για την διείσδυση φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες περιοχές, επένδυση που πραγματοποιείται με τεχνικοοικονομικά κριτήρια και που διασφαλίζουν οφέλη στο κράτος ,στους μετόχους της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και στην τοπική αυτοδιοίκηση, παρέχοντας οικονομικά οφέλη στους πολίτες. Ευχαρίστησε όλους για την άψογη συνεργασία τους και ιδιαίτερα το προσωπικό της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την προσήλωσή τους στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος της για την τροφοδότηση της Καλαμπάκας με φυσικό αέριο. Τέλος αναφέρθηκε στη δυναμική ανάπτυξης  της αγοράς φυσικού αερίου ,καθώς όπως τόνισε εκτός των 280 εργαζομένων στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, πάνω από 3.000 επαγγελματίες  παρέχουν τις εργασίες τους.

Ο Δήμαρχος Μετεώρων, κ. Σινάνης Χρήστος χαρακτήρισε ιστορική ημέρα για τον Δήμο Μετεώρων και την πόλη της Καλαμπάκας την ημέρα της σύνδεσής της με το φυσικό αέριο, καθώς όπως είπε εντάσσεται στον Ενεργειακό Χάρτη της χώρας και αναβαθμίζεται σε καιρούς οικονομικά δύσκολους. Και αυτό γιατί όπως τόνισε, ο χειμώνας στην περιοχή είναι βαρύς και η ανάγκη της θέρμανσης επιβαρύνει οικονομικά τα νοικοκυριά. Τέλος υπογράμμισε τη θετική συμβολή του φυσικού αερίου στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην άμεση υλοποίηση του έργου.

Ο Περιφερειαρχής κ. Αγοραστός Κωνσταντίνος καλωσόρισε την «νέα ενέργεια» στον Δήμο Μετεώρων που αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή, δίνοντας την δυνατότητα στον καταναλωτή να έχει μειωμένο κόστος θέρμανσης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είπε με δικούς της πόρους από τον Ιανουάριο 2019 θα χρηματοδοτήσει τα νοικοκυριά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνδεθούν με το φυσικό αέριο. Πρόκειται, σημείωσε ,για ένα πρόγραμμα ύψους 10εκ.€,που εάν δεν επαρκέσει θα αυξηθεί περαιτέρω.

Ο πρώην Υπουργός, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας  της Ν.Δ, βουλευτής Τρικάλων κ. Σκρέκας  Κωνσταντίνος, επεσήμανε το γεγονός ότι η Καλαμπάκα είναι μία από τις τρεις πόλεις της Ελλάδος που έχουν το προνόμιο να απολαμβάνουν του καινοτόμου συστήματος τροφοδότησης φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες περιοχές.

Αυτό σημαίνει, υπογράμμισε εξοικονόμηση κατά 50% στο κόστος θέρμανσης των νοικοκυριών και κατά 30% στο κόστος παραγωγής στον επιχειρηματικό τομέα. Τέλος, χαρακτήρισε ως πρότυπο «καλής πρακτικής» την ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την εποικοδομητική και επωφελή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Τρικάλων, κ. Συμορέλης Χρήστος, επεσήμανε ότι ήρθε η ώρα να απολαύσει και η Ελλάδα ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια, τη χρήση του φυσικού αερίου ενός ενεργειακού προϊόντος, που διασφαλίζει οικονομικά οφέλη και σέβεται το περιβάλλον.

Ο Πρόεδρος του τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τ.Ε.Ε ,κ. Παπαγεωργίου Νικόλαος συνεχάρη την ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την επένδυση σε εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογίας και τους μηχανικούς για την διαμόρφωση του Τεχνικού Κανονισμού και την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Οι Καραγκούνηδες της Πεδινής Θεσσαλίας αντάμωσαν στον Παλαμά
Επόμενο άρθρο Γ. Κωτσός: Κυβερνητική επινόηση ο Κλεισθένης Ι