Ειδήσεις

Οι Καραγκούνηδες της Πεδινής Θεσσαλίας αντάμωσαν στον Παλαμά


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί 2 Δεκεμβρίου στον Παλαμά, την έδρα της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, η καθιερωμένη, την πρώτη Κυριακή του Δεκέμβρη, ετήσια Γενική Συνέλευση, η οποία ήταν συγχρόνως και εκλογοαπολογιστική. Στην αρχή της Συνέλευσης  τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Σακελαρίου, ο οποίος καλωσόρισε τους Αμφικτίονες και τους προσκεκλημένους. Ανάμεσα στα άλλα ο δήμαρχος δεσμεύθηκε να παραχωρήσει μόνιμη στέγη στην Αμφικτιονία και να προχωρήσει ο Δήμος Παλαμά στην επανεκτύπωση του τόμου των πρακτικών του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά Καρδίτσας. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ.κ. Τιμόθεου και στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο οποίος παρέλαβε στα Καλύβια τη σημαία της Αμφικτιονίας, πράγμα που σηματοδότησε τη διοργάνωση του 5ου Εθνολογικού Συνεδρίου και του 5ου Καραγκούνικου Ανταμώματος στην πόλη της Καρδίτσας. Στη σύντομη ομιλία του συνεχάρη το Αμφικτιονικό Συμβούλιο για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να καταγράψουν και να αναδείξουν την ιστορία και τον πολιτισμό των Θεσσαλών Καραγκούνηδων και υποσχέθηκε την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή του. Ακολούθησε, ο χαιρετισμός του προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Μανώλη Στεργιόπουλου και της προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ Βασιλικής Πιλάτου.

Μετά από τους χαιρετισμούς έγινε ο απολογισμός του 5ου Καραγκούνικου Ανταμώματος και ο προγραμματισμός δράσεων της επόμενης διετίας από τον πρόεδρο της Αμφικτιονίας Απόστολο Φιρφιρή και στη συνέχεια η Γ. Γραμματέας Βασιλική Κοζιού έκανε των απολογισμό του 5ου Διεθνούς Εθνολογικού Συνεδρίου και ακολούθησε ο χαιρετισμός του Α΄ Αντιπροέδρου Χρήστου Παπαπολύκαρπου.

Στο πλαίσιο της Γενικής συνέλευσης τιμήθηκε ο παπα-Κώστας Φροξυλιάς, απόγονος του Παλαμιώτη οπλαρχηγού Θανάση Φροξυλιά, ο οποίος συμμετείχε στην επανάσταση του 1854. Κατασυγκινημένος ο παπα-Κώστας αναφέρθηκε στους αγώνες του προγόνου του, ο οποίος σκοτώθηκε στα Χάρμενα Καρδίτσας και πρότεινε στην Αμφικτιονία να προωθήσει τον εορτασμό των επαναστατών του 1854, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και ο ήρωας πρόγονός του. Ακολούθησε η τοποθέτηση της Προέδρου της Επιτροπής Οικιστικής Ζωής Πιπίτσας Τσιώνα-Φιλίππου για τον σπουδαίο ρόλο που μπορούν να παίξουν οι σύλλογοι των καραγκούνικων χωριών για τη διάσωση και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των Καραγκούνηδων. Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας των Κααγκούνηδων Γεώργιος Τζέλλος, ο οποίος μίλησε για την επιτυχία του του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου και του 5ου Καραγκούνικου Ανταμώματος και τον αντίκτυπο που είχε σε ένα ευρύ κοινό επιστημόνων και ερευνητών. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις της Προέδρου της Επιτροπής παραδοσιακών στολών Μαίρης Μπάλλα, του αιρετού μέλος Αθανάσιου Παπαθανασίου και του καραγκούνη Στέργιου Ψευτόπουλου, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη οργάνωσης εργαστηρίων στους κατά τόπους συλλόγους, ώστε να ενημερωθούν υπεύθυνα από ειδικούς για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που αφορούν στην ενδυμασία, στους χορούς και τα τραγούδια των Θεσσαλών Καραγκούνηδων. Τις τοποθετήσεις έκλεισε το αιρετό μέλος και Νομικός σύμβουλος της Αμφικτιονίας Βασίλης Νίκου, ο οποίος πρότεινε την οργάνωση Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη από την Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και θέμα «Η συμβολή του Θεσσαλικού ιππικού στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Μετά τις τοποθετήσεις και τον γόνιμο διάλογο ακολούθησε η εκλογική διαδικασία μέσα απ’ την οποία εκλέχθηκαν τα αιρετά και τα δόκιμα μέλη του Αμφικτιονικού Συμβουλίου της επόμενης διετίας.

 

Προηγούμενο άρθρο Κινητές μονάδες πραγματοποιούν δωρεάν εξετάσεις για άπορους και ανασφάλιστους
Επόμενο άρθρο Τελετή τροφοδότησης Φυσικού Αερίου στην Καλαμπάκα του Δήμου Μετεώρων