Ειδήσεις

Μάξιμος: Οι αστυνομικοί στα Εξάρχεια εκτελούν χρέη συνοροφύλακα


«Οι διάφοροι περιθωριακοί που επιβάλλουν τη δική τους μαύρη ατζέντα, με τις μολότοφ, τα σπασίματα και τις φωτιές, βρίσκουν και το κάνουν, καθώς απολαμβάνουν την εξοργιστική ανοχή ενός μέρους του πολιτικού συστήματος, που τμήμα του  βρίσκεται σήμερα στην εξουσία», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ» ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο βουλευτής Λαρίσης υποστηρίζει ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «αρμόδιοι και αναρμόδιοι υπουργοί, κανακεύουν το περιθώριο. Η περιοχή Εξαρχείων και Πολυτεχνείου είναι μονίμως εκτός κρατικού ελέγχου, και αστυνομικοί εκτελούν χρέη… συνοροφυλάκων.  Ταυτόχρονα, με το νόμο Γαβρόγλου το άσυλο παρέχει προστασία σε μπαχαλάκηδες και λοιπές δυνάμεις της παρανομίας να δρουν και να κρύβονται  στα πανεπιστήμια». Γι’ αυτό το λόγο προαναγγέλει ότι «η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τον Νόμο Γαβρόγλου, για να επανέλθει στην κανονικότητα το ελληνικό πανεπιστήμιο».

Όσον αφορά την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο κ. Χαρακόπουλος καλεί τις δύο κυρίες του υπουργείου να κάνουν το καθήκον τους που επιβάλλεται από τις αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει: «Το  πρώτο που επιβάλλεται είναι να βρουν μία ενιαία γραμμή. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν τα ηνία του υπουργείου Προστασίας  του Πολίτη μας έχουν μπερδέψει πολύ. Η μία υποστηρίζει ότι δεν τρέχει τίποτα με τον «Ρουβίκωνα», τις επιθέσεις του, τις καταλήψεις του, τις απειλές του. Η άλλη διαβεβαιώνει ότι θα τους στείλει να πληρώσουν το λογαριασμό για τα σπασμένα. Το ίδιο γίνεται για όλη την ατζέντα του υπουργείου: εγκληματικότητα, άσυλο, Νόμο Παρασκευόπουλου. Στο τέλος, βέβαια, αυτό που μένει είναι η ¨γραμμή Τόσκα¨, δηλαδή ανοχή σε όλα και προχωρούμε αντάμα να περνάει ο καιρός».

 

 

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Δεν έχει κανένα ιδιαίτερο στίγμα, απλώς μεταφέρει πιστά την κυβερνητική γραμμή.

 

Όλγα Γεροβασίλη

Έως τώρα δεν έχει δείξει καμία διάθεση να κάνει τη διαφορά από τον προκάτοχό της στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο της ανοχής και της απραξίας.

 

Κατερίνα Παπακώστα

Ο κάθε άνθρωπος κάνει τις επιλογές του στη ζωή αλλά και στην πολιτική και πάντοτε δέχεται τις συνέπειες, θετικές ή αρνητικές, της επιλογής του.

 

Νίκος Παππάς 

Επί των ημερών του η ΕΡΤ απαξιώθηκε πλήρως ως παραμάγαζο του ΣΥΡΙΖΑ και χώρος σκληρών εσωτερικών αντιπαραθέσεων.

 

 

 

  1. Άλλη μια φορά σημειώθηκαν επεισόδια στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Η αστυνομία δεν μπορεί ή δεν την αφήνει η πολιτική ηγεσία;

 

Αυτή η παράσταση βίας που έχει αποκτήσει χαρακτήρα εθιμοτυπικό δεν τιμά ούτε την επέτειο του Πολυτεχνείου ούτε την χώρα. Διάφοροι περιθωριακοί κύκλοι καπηλεύονται τον εορτασμό και θέλουν να επιβάλλουν τη δική τους μαύρη ατζέντα, με τις μολότοφ, τα σπασίματα και τις φωτιές. Ωστόσο, βρίσκουν και τα κάνουν, καθώς απολαμβάνουν την εξοργιστική ανοχή ενός μέρους του πολιτικού συστήματος, που τμήμα του βρίσκεται σήμερα στην εξουσία. Όλ’ αυτά τα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αρμόδιοι και αναρμόδιοι υπουργοί κανακεύουν το περιθώριο. Η περιοχή Εξαρχείων και το Πολυτεχνείο είναι μονίμως εκτός κρατικού ελέγχου, και οι αστυνομικοί εκτελούν χρέη… συνοριοφυλάκων. Ταυτόχρονα, με τον νόμο Γαβρόγλου, το άσυλο παρέχει προστασία σε μπαχαλάκηδες και λοιπές δυνάμεις της παρανομίας να δρουν και να κρύβονται στα Πανεπιστήμια. Ήταν θέμα χρόνου το πράγμα να κακοφορμίσει. Η Αστυνομία μπορεί να πετύχει στη δουλειά της, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Σε κάθε περίπτωση, για να τελειώσουμε με την πληγή του Πολυτεχνείου ως ορμητήριο βανδάλων, και να σεβαστούμε την μνήμη ενός σημαντικού γεγονότος για τη δημοκρατία, ο χώρος πιστεύω πρέπει να μετατραπεί σε μουσείο, με φύλαξη επί 24ώρου βάσεως.

 

  1. Ένα άλλο «ορόσημο» επεισοδίων είναι η 6η Δεκεμβρίου. Τι θα συμβουλεύατε την κα Γεροβασίλη και την κα Παπακώστα να πράξουν;

 

Το πρώτο που επιβάλλεται είναι να βρουν μια ενιαία γραμμή. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν τα ηνία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μας έχουν μπερδέψει πολύ. Η μια υποστηρίζει ότι δεν τρέχει και τίποτε με τον Ρουβίκωνα, τις επιθέσεις του, τις καταλήψεις του, τις απειλές του. Η άλλη διαβεβαιώνει ότι θα τους στείλει να πληρώσουν το λογαριασμό για τα σπασμένα. Το ίδιο γίνεται για όλη την ατζέντα του υπουργείου: εγκληματικότητα, άσυλο, νόμο Παρασκευόπουλου. Στο τέλος, βέβαια, αυτό που μένει είναι η «γραμμή Τόσκα», δηλαδή ανοχή σε όλα και προχωρούμε αντάμα να περνάει ο καιρός.

Εκείνο, λοιπόν, που αναμένει ο πολίτης από τις δυο κυρίες του υπουργείου είναι να κάνουν το καθήκον τους που επιβάλλεται από τις αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει. Δεν μπορεί η Αθήνα να γίνεται συνεχώς πεδίο επαναστατικής γυμναστικής, με θύματα τους πολίτες, τους καταστηματάρχες και το αίσθημα της ασφάλειας. 

 

  1. Κατηγορείτε την κυβέρνηση για την ανομία στα Πανεπιστήμια και προαναγγέλετε την κατάργηση του ασύλου. Όμως, όπως στη περίπτωση της ΑΣΟΕΕ υπάρχουν προβλήματα και στους γύρω δρόμους. Στην οδό Μαυροματαίων οι κάτοικοι ενός πολύ μικρού δρόμου γίνονται μάρτυρες  εμπόριου ναρκωτικών και οι διαμαρτυρίες τους κωφεύουν. Τι θα κάνετε εσείς; Πώς θα λύσετε το πρόβλημα;

 

Αυτό που ανέφερα για το Πολυτεχνείο συμβαίνει και σε άλλα πανεπιστήμια και σχολές, σε όλη την Ελλάδα. Ο νόμος Γαβρόγλου δημιουργεί ένα καθεστώς εντός των ακαδημαϊκών χώρων που λέει ότι όλα επιτρέπονται και κανείς δεν τιμωρείται. Η έλλειψη κανόνων ήταν μοιραίο να οδηγήσει στην προσέλκυση εντός των σχολών κάθε παραβατικού στοιχείου. Ξεκίνησαν οι μπαχαλάκηδες και οι διάφοροι τραμπούκοι, που τρομοκρατούν καθηγητές και φοιτητές, αν δεν τους αρέσουν οι απόψεις τους ή και οι «φάτσες» τους. Ακολούθησαν οι παράνομοι πάγκοι με κάθε είδους εμπόρευμα, αλλά και οι πρεζέμποροι όπως και οι χρήστες ναρκωτικών. Αυτά, άλλωστε, τα καταγγέλλουν οι ίδιοι οι διδάσκοντες και φοιτητές τόσο στο ΟΠΑ, που αναφέρατε, όσο και στο Καποδιστριακό, στο ΑΠΘ, και αλλού. Γι’ αυτό και η ΝΔ ως κυβέρνηση θα πετάξει στο κάλαθο των αχρήστων τον νόμο Γαβρόγλου, για να επανέλθει στην κανονικότητα το Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

 

  1. Σε σχέση με τη συμφωνία Τσίπρα Ιερώνυμου θεωρείτε ότι ο Αρχιεπίσκοπος έπεσε στην παγίδα του Τσίπρα που επεδίωκε προεκλογικά οφέλη ή απλώς ήταν μια πολύ καλή συμφωνία για την εκκλησία, όσον αφορά την περιουσιακή της κατάσταση, που έλυνε ένα πρόβλημα δεκαετιών;

 

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του πρωθυπουργού, στις μεταξύ τους τρίχρονες συνεννοήσεις. Αυτό, όμως, που παρουσιάστηκε ήταν ένα σχέδιο με μεγάλα κενά. Δεν υπήρξε συζήτηση στους κόλπους της εκκλησίας, ούτε ενημέρωση του Πατριάρχη. Για την διακατεχόμενη εκκλησιαστική περιουσία, αναμφίβολα, πρέπει να βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθεί. Όχι όμως με την μετατροπή της Εκκλησίας σε σωματείο, ούτε βεβαίως αφήνοντας τους ιερείς στον αέρα. Η γνώμη μου είναι ότι ο κ. Τσίπρας ποσώς ενδιαφέρεται για την Εκκλησία. Αυτό που τον νοιάζει είναι πως θα τάξει 10.000 θέσεις στο δημόσιο προς άγραν ψήφων.

 

  1. Ήταν ενήμερη η ΝΔ για το περιεχόμενο της συμφωνίας, όπως την κατηγορεί ο φιλοκυβερνητικός τύπος;

 

Εδώ δεν το ήξεραν οι Ιεράρχες, θα το ήξερε η ΝΔ; Είναι φανερό ότι στα κυβερνητικά μαγειρεία προσπαθούν να διαχειριστούν το φιάσκο αυτό, με πυροτεχνήματα που θολώνουν το τοπίο. Αλλά δεν το πετυχαίνουν και για αυτό μάλλον θα το αφήσουν σε δεύτερο πλάνο να ξεχαστεί.

 

  1. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει πάρει το δρόμο της προς ολοκλήρωση από τη Βουλή των Σκοπίων. Επίσης, όπως όλα δείχνουν ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την πλειοψηφία, ακόμη και αν ο κ. Καμμένος την καταψηφίσει, να την επικυρώσει στην ελληνική Βουλή. Τι σημαίνει αυτό για τη Μακεδονία; Ακόμη και αν γίνει μετά κυβέρνηση η ΝΔ, υπάρχουν περιθώρια ακύρωσής της;

 

Η ΝΔ εξ αρχής καταδίκασε τη συμφωνία ως επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα. Ήδη αποδεικνύεται ότι έχουμε δίκαιο. Παρακολουθούμε τις συνεχείς προκλήσεις εκ μέρους των Σκοπίων, που διαψεύδουν όλες τις διαβεβαιώσεις που έδινε η κυβέρνηση. Μιλούν για μακεδονικό έθνος, μακεδονική ταυτότητα, ψηφίζουν άρθρο του συντάγματος που εμμέσως ενέχει αλυτρωτική διάσταση, και έρχονται να μας υποδείξουν να αλλάξουμε τα βιβλία και την ιστορία μας, σε αυτήν την μεικτή επιτροπή που έχει συσταθεί. Η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει  ότι όποτε κι αν έλθει η συμφωνία, πριν ή μετά τις εκλογές, θα την καταψηφίσει. Αν, όμως, υπερψηφιστεί από την παρούσα βουλή, είναι γεγονός ότι δημιουργεί δεσμεύσεις, κάτι το οποίο εξετάζουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε.

 

  1. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιδοθεί σε ένα καταιγισμό πρωτοβουλιών. Αναγγελία προσλήψεων, καλές σχέσεις με την ηγεσία της Εκκλησίας, πορίσματα για την Υγεία, ψήφιση νομοθετημάτων για επιστροφή αναδρομικών, μείωση εισφορών, ενώ αναμένεται και η μη περικοπή συντάξεων. Πολλοί από τη βάση της ΝΔ θεωρούν ότι το κόμμα μετατράπηκε σε απλό παρατηρητή και ανησυχούν. Τι απαντάτε;

 

Η ΝΔ είναι παρούσα σε κάθε περίπτωση, ασκώντας κριτική στο λαϊκίστικο κρεσέντο του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί με κάθε μέσο να αποφύγει το πικρό ποτήρι των εκλογών. Το ποια είναι η κατάσταση της οικονομίας οι πολίτες το γνωρίζουν πολύ καλά. Η κυβέρνηση, όμως, πετσοκόβοντας τις δημόσιες επενδύσεις, παρακρατώντας τις επιστροφές φόρου, μη δίνοντας τις συντάξεις που είναι σε εκκρεμότητα και με βαριά φορολογία, θα προσπαθήσει με χριστουγεννιάτικους μποναμάδες να καλοπιάσει τον κόσμο. Το 2019 δεν θα είναι 2015, γιατί τώρα οι πολίτες γνώρισαν, έπαθαν και έμαθαν.

 

  1. Όλες αυτές οι κινήσεις Τσίπρα εκτιμάτε ότι δείχνουν σύντομα εκλογές;

 

Γρήγορα ή αργά, εκλογές θα γίνουν το 2019, το πιθανότερο τον Μάιο, χωρίς ωστόσο κανείς να είναι σίγουρος. Κι αυτό γιατί τα στελέχη της κυβέρνησης για το μόνο που ανησυχούν είναι μην χάσουν έστω και μια μέρα της… γλυκιάς εξουσίας. Ως γνωστόν, όμως, το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον…

 

  1. Ξεκίνησε στη Βουλή η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Πιστεύετε ότι έχει ουσία ή είναι άλλη μια επικοινωνιακή κίνηση του κ. Τσίπρα για να στριμώξει τη ΝΔ;

 

Δυστυχώς, εξελίσσεται σε επικοινωνιακό πυροτέχνημα, κι αυτό είναι ζημία για τη χώρα. Γιατί ήταν μια καλή ευκαιρία να προωθηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η αλλαγή του άρθρου 16 που θα επέτρεπε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση επέλεξε, εσκεμμένως, να χρησιμοποιήσει την αναθεώρηση για να πολώσει το κλίμα, να πουλήσει αριστεροσύνη, που την έχει ανάγκη μετά από την αναγόρευσή της σε μείζονα μνημονιακή δύναμη. Εμείς, πάντως, θα προσέλθουμε με τις προτάσεις μας και θα προσπαθήσουμε να μη χαθεί η ευκαιρία της αναθεώρησης του Συντάγματος.

 

  1. Οι αστυνομικοί πρέπει να αυτοπροστατεύονται, όπως είπε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, η κ. Παπακώστα;

 

Πρόκειται για ατυχέστατη δήλωση, στα όρια της φαιδρότητας, που ευτελίζει το αστυνομικό σώμα. Τα διαρκώς αυξανόμενα φαινόμενα βίας εναντίον αστυνομικών, όπως στο Αστυνομικό Μέγαρο Πατρών, στο ΑΤ Ομονοίας, έξω από την ΑΣΟΕΕ, και βεβαίως στα δικαστήρια εναντίον αστυνομικών που ήταν μάρτυρες, δείχνουν ότι πάμε να πιάσουμε πάτο. Αντί, λοιπόν, οι αρμόδιοι να καταγίνονται σε ατυχείς δηλώσεις, καλύτερα να ανασκουμπωθούν, να εργαστούν και να δώσουν τη δυνατότητα και στην ΕΛΑΣ να κάνει το έργο της.

 

Συνέντευξη

Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας,

βουλευτή Λαρίσης

Μάξιμου Χαρακόπουλου

 στην «Βραδυνή της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα

Προηγούμενο άρθρο Συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην 4η συνάντηση του Προγράμματος Bluemed
Επόμενο άρθρο ΕΚΛ: Όλοι στην πανεργατική απεργία