Ειδήσεις

Μαύρες Παρασκευές, δουλειά τις Κυριακές


Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας καταγγέλλει τη μεγαλοεργοδοσία και τις πολυεθνικές του κλάδου του Εμπορίου που, έχοντας στόχο την αύξηση των κερδών τους, εντατικοποιούν καθημερινά την εργασία χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων μέχρι εξαντλήσεως.

Οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα έχουμε υποστεί άγρια επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα την περίοδο της κρίσης. Μισθοί, συμβάσεις, ωράρια, εργασιακές σχέσεις κατακρεουργούνται καθημερινά για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των μεγαλεμπόρων. Προσπαθούν με διάφορα μέτρα να καταργήσουν την Κυριακάτικη αργία. Η απληρωσιά, η εντατικοποίηση της εργασίας, η δουλειά χωρίς κανένα δικαίωμα είναι καθημερινότητα.

Αξιοποιούν και εισάγουν διάφορες μορφές όπως τις Λευκές Νύχτες, την Black Friday, δουλειά τις Κυριακές, δουλειά πέραν του ωραρίου εργασίας για ανακαινίσεις καταστημάτων, ατέλειωτες ώρες απλήρωτων υπερωριών.

Tην Παρασκευή 23/11, την οποία η εργοδοσία βαφτίζει BLACK FRIDAY, σύμφωνα με τα αμερικάνικα πρότυπα, καλούμαστε για άλλη μία φορά να δουλέψουμε κάτω από εξαντλητικούς ρυθμούς, με 11ωρα και 12ωρα, να αλλάξουμε τα ρεπό μας.

Μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, ιδίως αυτές με είδη τεχνολογίας, έχουν τροποποιήσει τα προγράμματα των εργαζομένων επιβάλλοντας παραπάνω ώρες εργασίας, όχι μόνο την Παρασκευή 23 Νοέμβρη, άλλα και τις μέρες πριν και μετά από αυτή την ημερομηνία.

Κι όλα αυτά όταν έχει ήδη προηγηθεί η εξαντλητική περίοδος για τους εμποροϋπαλλήλους από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, όταν πλέον τα καταστήματα ανοίγουν 8 Κυριακές και 32 σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, βάσει του ν. 4472/2017, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όταν βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την έναρξη του εορταστικού ωραρίου και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές 16,23,30 Δεκέμβρη.

Οι μεγαλοεργοδότες και οι πολυεθνικές του κλάδου, έχοντας μοναδικό κριτήριο την αύξηση των κερδών τους, σμπαραλιάζουν κάθε εργασιακό δικαίωμα, χτυπούν τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, καταστρατηγούν ακόμα και τις κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις που εφαρμόζονται στον κλάδο. Το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν εξασφαλίσει από όλες τις κυβερνήσεις, νυν και πρώην, τους έχει λύσει τα χέρια για να επιβάλλουν ότι όρους εργασίας θέλουν.

Όροι που συνεχώς χειροτερεύουν  λόγω της απουσίας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο Εμπόριο, που θα βάζει ένα δίχτυ προστασίας για κάθε εργαζόμενο, για το μισθό, τις ώρες εργασίας και άλλους όρους που θα μας εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή δουλειά και ζωή.

Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους της πόλης μας να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της Black Friday και κάθε παρόμοιας εμπορικής δράσης, που όχι μόνο νέους τζίρους στα μικροκαταστήματα δεν φέρουν, αλλά αντιθέτως συγκεντρώνουν τις όποιες λαϊκές αγοραστικές δυνατότητες στα μεγάλα πολυκαταστήματα. Άλλωστε τα πολυκαταστήματα είναι εκείνα που έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν και να διαφημίσουν τις προσφορές τους στο καταναλωτικό κοινό, διαθέτοντας ταυτόχρονα και το απαραίτητο πλήθος προϊόντων που μπορεί να στηρίξει μια τέτοια εμπορική ενέργεια.

Τους καλούμε να δυναμώσουμε τη συμμαχία μας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που δημιουργεί ανέργους ή κακοπληρωμένους εργαζόμενους και καταστρέφει τον μικρό έμπορο, τον μικρό επαγγελματία. Κόντρα στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της ΕΕ. Πολιτική που εξυπηρετεί τα πολυκαταστήματα, τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Απαιτούμε:

  • Να προχωρήσουν σε ελέγχους και επιβολή προστίμων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του στους εργοδότες που καταστρατηγούν ωράρια και συμβάσεις εργασίας προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.
  • Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, 12ωρο, των εργαζομένων ανάμεσα στις βάρδιές τους. (Αν και η ΕΕ καθιστά πλέον υποχρεωτική την 11ωρη ανάπαυση).
  • Οι εργαζόμενοι να πάρουν επιπλέον ρεπό.
  • Να πληρωθούν κανονικά οι παραπάνω ώρες εργασίας των εργαζομένων.
  • Να τηρηθεί το κανονικό ωράριο εργασίας των εργαζομένων.

Διεκδικούμε:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κατάργηση της μερικής απασχόλησης.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

Απαντάμε στην επίθεση της εργοδοσίας, που θα κλιμακωθεί και άλλο το επόμενο διάστημα, με την οργάνωσή μας στο κλαδικό μας σωματείο, το Σύλλογο Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας, τους αγώνες μας και τη δράση μας, με τη συμμετοχή μας στην πανελλαδική πανεργατική απεργία την Τετάρτη 28 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας.

Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε. Λέμε όχι στον εργασιακό μεσαίωνα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αφιέρωμα στον Γάλλο Έννιο Μορρικόνε
Επόμενο άρθρο 5,7 εκατ. ευρώ για 5 νέα έργα στο Δήμο Φαρσάλων από τηνΠεριφέρεια