Ειδήσεις

Πράσινη παρέμβαση στο Δημοτικό Σχολείο Συκουρίου


Στην ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Συκουρίου θα προχωρήσει άμεσα ο Δήμος Τεμπών, με πρόταση που κατέθεσε ήδη στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020 με τίτλο: «Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και εφαρμογής τεχνολογιών ΑΠΕ στο δημοτικό σχολείο Συκουρίου».

Η εν λόγω δράση έχει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων δημόσιων κτιρίων στη Θεσσαλία, με σκοπό την επίτευξη των εθνικών στόχων που έχουν τεθεί  στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ενεργειακή απόδοση.

Έτσι συμπορευόμενος με αυτή τη λογική ο Δήμος Τεμπών αναζητώντας μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων του, ξεκινά  σε πρώτη φάση με την αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Συκουρίου, ενός ενεργοβόρου κτιρίου το οποίο χρήζει άμεσης ενεργειακής εξοικονόμησης.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 432.500 ευρώ,προβλέπει βάσει της σχετικής μελέτης που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, μία σειρά επεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση του συγκεκριμένου σχολικού κτιρίου. 

Σε αυτές περιλαμβάνονται εργασίες αρχιτεκτονικού και ηλεκτρομηχανολογικού χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα θα γίνει τoποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης της στέγης του κτιρίου με πλάκες πετροβάμβακα πάχους 80 mm,τοποθέτηση συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης κελύφους κτιρίου με πλάκες πετροβάμβακα πάχους 70 mm

εγκατάσταση μιας συστοιχίας με έξι λέβητες πετρελαίου συμπύκνωσης καυσαερίων συνολικής ισχύος 240 KWεγκατάσταση αντλίας θερμότητας τύπου  αέρος – αέρος  τεχνολογίας VRV με fancoils μέγιστης ονομαστικής απόδοσης 16 KW, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων από φωτιστικά τύπου LED, εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 19,9KW, εισαγωγή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου (BEMS).

Με την εφαρμογή των προτεινόμενων παρεμβάσεων το κτίριο αναμένεται να αναβαθμιστεί στην κατηγορία Β,με συνολική κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας ανά τελική χρήση και συνολική εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας 83,0 KWh/m2. Επιπρόσθετα, αναμένεται να επέλθει ουσιαστική μείωση της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα και η οποία αντιστοιχεί στη λειτουργία του κτιρίου.

Το κτήριο βρίσκεται εντός του οικισμού και κατασκευάστηκε με την υπ’ αριθμόν 314/1999 άδεια οικοδομής της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχίας Λάρισας, με τίτλο «Ανέγερση Δημ. Σχολείου Συκουρίου» και ολοκληρώθηκε περίπου το 2000.

Αναφορικά με την υλοποίηση του έργου ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος σημείωσε χαρακτηριστικά:«Εργαζόμαστε μεθοδικά και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για την υλοποίηση έργων προς όφελος της τοπικής κοινωνίαςΈτσι στηνπροσπάθειά αυτή αξιοποιώντας εθνικά και περιφερειακά προγράμματα διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας, και στην προκειμένη περίπτωση σχεδιάζουμε την σταδιακή μετατροπή του δήμουσε μια ενεργειακά βιώσιμη περιοχή, σε ότι αφορά στα δημοτικά κτίρια του, αλλά και στις σχολικές του μονάδες».

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Οι φαιδρές δηλώσεις της ηγεσίας του ΠροΠο ευτελίζουν την ΕΛΑΣ!
Επόμενο άρθρο Μέρες Παραμυθιού από 26-29 Δεκεμβρίου στον Μύλο των Ξωτικών