Συνάντηση Παπατόλια με τους απολυμένους συμβασιούχους του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας


 

«Σύμβολο των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, στον τομέα του Πολιτισμού το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας»

 Συνάντηση με τους απολυμένους συμβασιούχους του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας   κ.κ. Αθανάσιο Τζιαφάλια Αρχαιολόγο, Καλοτραπέζη Γιώτα Διοικητική υπάλληλο, Θεανώ Αγγέλου Φύλακα και Σουλούκο Γιώργο επίσης φύλακα,   είχε σήμερα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης ¨Θεσσαλών Δύναμη¨ κ. Απόστολος Παπατόλιας, στο πλαίσιο της οποίας ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την  υλοποίηση και ολοκλήρωση  του έργου.

Ο κ. Παπατόλιας δεσμεύτηκε ότι από τη θέση του Αιρετού Περιφερειάρχη, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ασκώντας κάθε δυνατή και θεμιτή πίεση προς το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού, για την χωρίς καμία απολύτως χρονοτριβή ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο Αρχαίο Θέατρο, μέσα από την βελτίωση ωρίμανσης του έργου, για τη συνέχιση της ενασχόλησης του υπαλληλικού δυναμικού που μέχρι σήμερα συνέβαλε καθοριστικά στην αποκάλυψη και στην ευρύτερη διάδοση του εμβληματικού αυτού μνημείου στη Λαρισαϊκή αλλά και θεσσαλική κοινωνία και τέλος, ότι θα μεριμνήσει για τη διασύνδεση του έργου με την πολιτιστική Μεσογειάδα και την περεταίρω ανάδειξή του, ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων  του 2013. Το σύμβολο της Λάρισας για τους Μεσογειακούς Αγώνες στον τομέα του Πολιτισμού είναι το Αρχαίο Θέατρο και αυτό πρέπει να γίνει ορατό με όλους τους δυνατούς τρόπους, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπατόλιας.

Παράλληλα ο κ. Παπατόλιας παρουσίασε  την πολιτική της παράταξής του, σε ότι αφορά στη Δικτύωση των Αρχαίων Θεάτρων της Θεσσαλίας και των Πολιτιστικών προορισμών.

«Δικτύωση Αρχαίων Θεάτρων – Πολιτιστικών τόπων»

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει το προνόμιο να φιλοξενεί πληθώρα σημαντικών υποδομών,  όπως μουσεία, θέατρα, αρχαία θέατρα, άλλα εκθετήρια, πολιτιστικούς οργανισμούς, υπερδραστήριους συλλόγους κ.α. Συχνά, όμως, η διαχείριση των υφιστάμενων πολιτιστικών υποδομών αποβαίνει οικονομικά προβληματική, με δυσμενή αποτελέσματα στην ανάδειξη και αξιοποίησή τους ακριβώς επειδή βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό ή σχέδιο μάρκετινγκ.

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος μας θα είναι η ανάδειξη και η αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Θεσσαλίας,  μέσα από τη στήριξη της βιωσιμότητας των φορέων και την εξασφάλιση της συμβολής τους στην άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου των πολιτών.

Τα τέσσερα αρχαία θέατρα που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι ένας μοναδικός πλούτος που παραμένει ανεκμετάλλευτος. Τα έργα αποκάλυψης, αναστύλωσης και αποκατάστασης των θεάτρων είναι απολύτως αναγκαία αλλά δεν είναι αρκετά για την επίτευξη του στόχου. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτόν τον πλούτο ορθολογικά, με ειδικές και στοχευμένες δράσεις όπως η θεματική καταγραφή και απεικόνισή τους, η δημιουργία κοινών πολιτιστικών διαδρομών, οι προγραμματικές συμπράξεις και συνεργασίες με τους Δήμους, το Υπουργείο και τους πολιτιστικούς φορείς και φυσικά η κοινή προβολή. Ο τρόπος για να το πετύχουμε  είναι μονόδρομος: είναι η θεματική  και χωρική δικτύωση των πολιτιστικών μας πόρων, ο συντονισμός των φορέων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, και η ενίσχυση της συνεργασίας με τους κοινωνικούς, ερευνητικούς, επιστημονικούς και επιχειρηματικούς φορείς.

Μέσω της δικτύωσης θα αποκτήσουμε  μια ολοκληρωμένη ανάδειξη των  πολιτιστικών μας πόρων θα εξασφαλίσουμε την σύνδεσή τους με τον τουρισμό και τη βιώσιμη εκμετάλλευσή τους, με θετικές επιπτώσεις στη συνολική εικόνα και ταυτότητα της Περιφέρειας.

Το Πανθεσσαλικό Πολιτιστικό Δίκτυο θα αναλάβει τις δράσεις προβολής, τεκμηρίωσης,  ηλεκτρονικής παρουσίασης, την προώθηση των έργων υποδομής, τα διαχειριστικά ζητήματα και τον ευρύτερο συντονισμό των φορέων. Με τα σύγχρονα δίκτυα εκθετηρίων και πολιτιστικών χώρων, με ενιαία εργαλεία προβολής, θα επιδιώξουμε την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και την προώθηση ενός ενιαίου πολιτιστικού προϊόντος με επωνυμία ¨Θεσσαλία¨.

ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ

Θέατρα:

  • 1. Αρχαίο Θέατρο Λάρισας – ενταγμένο στο ΕΣΠΑ για 3.000.000€ και χρειάζεται άλλα 3.000.000 €
  • 2. Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας – έτοιμο
  • 3. Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών – Λήψη μέριμνας για την αποκάλυψη του μνημείου, τεκμηρίωση του έργου και μελέτη αποκατάστασης του μνημείου ώστε να προλάβει να ενταχθεί στην 4η προγραμματική περίοδο. Χρηματοδότηση για εργασίες αποκάλυψης του μνημείου: Προγραμματική σύμβαση ΝΑΜ – Υπουργείου Πολιτισμού 50.000 € και Δήμου Ν. Αγχιάλου – Υπουργείου Πολιτισμού 30.000 € και χορηγίες μέσω διαζώματος
  • 4. Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος – Αναστύλωση και αποκατάσταση τμήματος αρχαίου θεάτρου – Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 750.000 €
  • 5. Αρχαίο Θέατρο Φερρών -εργασίες ανασκαφής

Προσδοκία μας είναι στο τέλος της τετραετίας τα τρία αρχαία θέατρα να είναι απολύτως έτοιμα, το Μικροθηβών ενταγμένο και το Φερρών με ολοκληρωμένη αποκάλυψη.

Προηγούμενο άρθρο Πρόσθετες επιβαρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων
Επόμενο άρθρο ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΠΑΠΑΤΟΛΙΑ ΣΤΟΝ κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ