Ειδήσεις

Προβολή της Φθινοπωρινής σονάτας στο Χατζηγιάννειο


Αφιέρωμα στον σπουδαίο Σουηδό σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, με την προβολή της ταινίας του «Φθινοπωρινή σονάτα» την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στις 19:00 και στις 21:30 στο Χατζηγιάννειο.
«Ο ποιητής με την κάμερα» Ίνγκμαρ Μπέργκμαν αναζήτησε στο έργο του το μυστήριο, τη συνθετότητα αλλά και τις καθημερινές στιγμές της ύπαρξης μέσα από σεναριακές μικρογραφίες, εστιάζοντας με εμμονική συνέπεια στις προσωπικές σχέσεις.
Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν αναδιατύπωσε τα μεγάλα ερωτήματα γύρω από την ανθρώπινη συνθήκη, το θάνατο, τη σχέση με τον Θεό, αλλάζοντας καθοριστικά τον τρόπο που βλέπουμε σινεμά.
Ο Μπέγκμαν γεννήθηκε στην Ουψάλα, αλλά μεγάλωσε στη Στοκχόλμη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλολογίας του πανεπιστημίου της πόλης, άρχισε να ασχολείται με τη σκηνοθεσία, πρώτα στο θέατρο, ανεβάζοντας έργα των Στρίντμπεργκ, Σαίξπηρ, Λουίτζι Πιραντέλο, Αλμπέρ Καμί, Τένεσι Ουίλιαμς, Ζαν Ανούιγ, Μπέρτολντ Μπρεχτ, Άντον Τσέχοφ, αλλά και δικά του.
Στον κινηματογράφο έγραφε σχεδόν πάντα ο ίδιος τα σενάρια και γρήγορα επιβλήθηκε διεθνώς ως ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς του 20ού αιώνα.
Το 1978, δύο από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες όλων των εποχών, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν και η Λιβ Ούλμαν, πρωταγωνιστούν στην αριστουργηματική «Φθινοπωρινή Σονάτα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.
Ο κατά πολλούς κορυφαίος σκηνοθέτης όλων των εποχών, συνεργάζεται με την σπουδαία Σουηδέζα συμπατριώτισσά του, στην τελευταία κινηματογραφική ταινία της ανεπανάληπτης καριέρας της.

Υπόθεση
Η Σαρλότ, διάσημη πιανίστρια, και η κόρη της Εύα, σύζυγος ενός πάστορα, συναντιούνται ύστερα από εφτά χρόνια, στο πρεσβυτέριο της τελευταίας. Η Σαρλότ πάσχει από κατάθλιψη μετά το θάνατο του φίλου της, ενώ αγνοεί ότι η Εύα φροντίζει και το άλλο παιδί της, την ανάπηρη Έλενα. Η συνάντηση μάνας και κόρης εξελίσσεται σε μια τρομερή σύγκρουση, μέσα από μια σειρά εξομολογήσεων που ξεχειλίζουν ταυτόχρονα από αγάπη και μίσος.

Σινεφίλ1978 | Έγχρ. | Διάρκεια: 92′
Σουηδία ταινία, σκηνοθεσία Ίνγκμαν Μπέργκμαν με τους: Ινγκριτ Μπέργκμαν, Λιβ Ούλμαν
Γενική είσοδος 4 ευρώ

Προηγούμενο άρθρο Πανέτοιμος για την πρεμιέρα ο Ερμής Λάρισας
Επόμενο άρθρο Φιλολογική και Παιδαγωγική Συνάντηση στη Λάρισα