ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ


 Με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και με αναφορές σε επίκαιρα κλινικά θέματα διοργανώνεται την ερχόμενη εβδομάδα (14-17 Οκτωβρίου) το 13ο Καρδιολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδας. Το συνέδριο διοργανώνεται από την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σε συνεργασία με το Cleveland Clinic Foundation των ΗΠΑ και οι εισηγητές θα αναφερθούν σε θέματα όπως οι αρρυθμίες, η υπερηχοκαρδιογραφία, η καρδιά και το ανοσοποιητικό σύστημα, η καρδιακή ανεπάρκεια, ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα, η φαρμακογενετική κ.ά.

 Όπως σημειώνει ο διευθυντής της κλινικής καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας Φίλ. Τρυποσκιάδης «το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει ομιλίες εξεχόντων εγχώριων και ξένων ερευνητών, που καλύπτουν όλα τα πεδία ενδιαφέροντος του σύγχρονου καρδιολόγου. Ιδιαίτερη, ωστόσο, έμφαση θα δοθεί φέτος σε νοσήματα που αφορούν νέους ασθενείς, όπως οι μυοκαρδιοπάθειες και ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, σε μεθόδους υπερηχογραφικής εκτίμησης της μυοκαρδιακής λειτουργίας και στην εξατομίκευση της θεραπείας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το συνεχώς αναπτυσσόμενο τομέα της φαρμακογενετικής.

Παράλληλα, θα αναφερθούν οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στη στεφανιαία νόσο, στην καρδιακή ανεπάρκεια, στις παθήσεις του περικαρδίου και στην αλληλεπίδραση καρδιάς και ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η τελευταία μέρα του συνεδρίου περιλαμβάνει Σεμινάριο Κλινικής Καρδιολογίας με θέμα τις βαλβιδοπάθειες. Μέσα από το διαγωνισμό καρδιοαγγειακής έρευνας του συνεδρίου μας, που ως στόχο έχει την ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων συναδέλφων στην παραγωγική ερευνητική διαδικασία, θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις και χρηματικά έπαθλα στις τρεις καλύτερες εργασίες που θα υποβληθούν από ερευνητές ηλικίας έως 45 ετών».

Οι εργασίες του συνεδρίου, που θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ», θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης 14 Οκτωβρίου ενώ η επίσημη τελετή έναρξης θα γίνει την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα. Στο επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου, περιλαμβάνονται στρογγυλά τραπέζια με θεματικές ενότητες όπως «Νοσήματα του περικαρδίου», «Αλληλεπιδράσεις μεταξύ καρδιάς και ανοσοποιητικού συστήματος», «Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στους νέους: ο ρόλος των διαυλοπαθειών», «Κλινικές αρρυθμίες» κ.α. Διαλέξεις όπως «Βελτιωμένη διαστρωμάτωση κινδύνου στην καρδιακή ανεπάρκεια. Υπάρχει ρόλος για τα Β-τύπου νατριουρητικά πεπτίδια;», «Διάγνωση και θεραπεία της στεφανιαίας νόσου: συνδυάζοντας την επιστήμη με την τέχνη» κ.α. αλλά και δορυφορικά συμπόσια.

Προηγούμενο άρθρο Λύση στα «καταπατημένα» των Αμπελοκήπων
Επόμενο άρθρο Πρόσθετες επιβαρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων