Λύση στα «καταπατημένα» των Αμπελοκήπων


Ομόφωνα υπέρ της δρομολόγησης της μελέτης αναθεώρησης του σχεδίου πόλης στη συνοικία Αμπελοκήπων, μέσω της οποίας θα λυθεί το πρόβλημα των αμφισβητούμενων ιδιοκτησιών στην απαλλοτριωθείσα ζώνη πλημμυρών του Πηνειού, ψήφισε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας.

 Η συνεδρίαση, με πληθώρα θεμάτων υπηρεσιακού χαρακτήρα στην ημερήσια διάταξη, ήταν η τελευταία για το Δημοτικό Συμβούλιο υπό την παρούσα του σύνθεση. Οι περισσότεροι αιφνιδιάστηκαν από τη σχετική ενημέρωση, πληροφορούμενοι ότι ο «Καλλικράτης» απαγορεύει όχι μόνο άλλες προεκλογικές συνεδριάσεις αλλά και τις μετεκλογικές και πως εφόσον δεν προκύψει έκτακτη απρόβλεπτη πολύ σοβαρή υπόθεση, το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει ξανά τον Ιανουάριο με τη σύνθεση που θα προκύψει από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο χαρακτήρας της συνεδρίασης έδωσε την ευκαιρία για κάποιες απολογιστικές τοποθετήσεις, χωρίς όμως να εμποδίσει την ανταλλαγή «φιλοφρονήσεων» μεταξύ των κ. Τζανακούλη- Σάπκα, ενώ ιδιαιτέρως αιχμηρές ήταν και τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης εναντίον του αρχηγού της παράταξής τους, οι οποίες και επιβεβαίωσαν το υφιστάμενο χάσμα μεταξύ τους.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

* Μια σύντομη αναδρομή της τετραετίας επιχείρησε ο κ. Γιάννης Σάπκας, «ώστε η επόμενη δημοτική αρχή να προβεί σε διορθώσεις», σημειώνοντας τα ακόλουθα: «Η τετραετία ήταν δύσκολη, για την οντότητα και την παρουσία της πόλης.

Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν τα Δεκεμβριανά του 2008. Για πρώτη φορά η πόλη συνταράχθηκε, είδε τον εαυτό της στον καθρέφτη, είδε τον κοινωνικό αναβρασμό μεγάλης μερίδας της πόλης που ζει σε οριακές συνθήκες. Οι δεκαπεντάρηδες, οι δεκαοχτάρηδες, τα εικοσάχρονα παιδιά, οι νέοι άνθρωποι που είναι όσο ποτέ άλλοτε απελπισμένοι. Ως πόλη δεν καταφέραμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτούς, να αισθανθούν ότι τους υπολογίζουμε, ότι μας απασχολεί το αύριό τους. Δώσαμε τότε ως Δημοτικό Συμβούλιο μια υπόσχεση, αποφασίσαμε για μια Διαπαραταξιακή που θα κάνει κάτι, για Κέντρο Νεότητας και υποστήριξης των νέων. Δεν το κάναμε. Πρόκειται για έλλειψη συλλογικότητας από την πλευρά της δημοτικής αρχής.

Ένα δεύτερο σοβαρό θέμα. Ζητήσαμε επανειλημμένα να επικαιροποιηθεί ο κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να γίνει πραγματικά πολιτικό όργανο. Δεν έγινε τίποτε όμως. Παρέμεινε άκρως μη λειτουργικό δημαρχοκεντρικό το σύστημα. Ενώ θα έπρεπε ο δήμαρχος να υλοποιεί τις αποφάσεις που θα λαμβάναμε εμείς εδώ. Αντί τούτου απλώς επιβεβαιώναμε προειλημμένες αποφάσεις.

Τρίτο ζήτημα. Δεν ακουμπήσαμε την πόλη. Ούτε καν μέσω του Διαδικτύου δεν μας είδαν οι πολίτες, δεν έμαθαν τις αποφάσεις μας, τις συζητήσεις μας. Δεν μας παρακολουθούν οι πολίτες. Ας είναι αυτό προτεραιότητα για την επόμενη δημοτική αρχή, όποια κι αν είναι. Δεν λέμε ότι θα είμαστε εμείς, εκλογές έχουμε, ο κόσμος θα αποφασίσει.

Κατά τα άλλα, μάλλον καλά τα πήγαμε, δεν είχαμε σκηνές Ταϋλάνδης, υπήρξε όμως πολιτικός πολιτισμός; Πολιτισμός είναι να μην θίγεις την προσωπική ζωή του άλλου, την οικογένειά του, τα τυχόν φυσικά μειονεκτήματά του. Πολιτικός πολιτισμός όμως είναι να σέβεσαι απόλυτα τους θεσμούς. Το έκανε όμως αυτό η δημοτική αρχή; Σεβάστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο; Τους δημοτικούς συμβούλους; Πολιτικός πολιτισμός είναι και το να καταγγέλλεις ό,τι πρέπει να καταγγελθεί. Όπως επί παραδείγματι είναι το πολιτικό ψέμα…».

Ακολούθως παρενέβη ο κ. Βασίλης Ζωγράφος της «Συνεργασίας» σημειώνοντας επιγραμματικά: «Άνοιξε πολύ σοβαρό θέμα ο κ. Σάπκας αλλά νομίζω το έκανε άκαιρα. Επειδή όμως εμείς θα είμαστε η επόμενη δημοτική αρχή, δηλώνουμε ότι θα λάβουμε σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις του».

Δραττόμενος της ευκαιρίας ο κ. Απ. Καλογιάννης της «Ενωτικής» ευχαρίστησε όλους για τη συνεργασία ζητώντας παράλληλα συγγνώμη από όποιον τυχόν στενοχώρησε στη διάρκεια της τετραετίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι όργανο πολιτικό και πέραν των υπηρεσιακών πρέπει να συζητά για τα μεγάλα ζητήματα. Για πολλές αποφάσεις της τετραετίας έχω ενστάσεις, μία όμως με ενόχλησε πάρα πολύ. Την είχαν ψηφίσει από κοινού οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις στην αρχή της θητείας μας και προέβλεπε τη μισθοδοσία των προέδρων και των αντιπροέδρων των δημοτικών οργανισμών. Η δράση μας στα κοινά δεν μπορεί να είναι αμειβόμενη κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αντιλαμβάνομαι όσους απασχολούνται επαγγελματικά στα δημοτικά πράγματα αλλά όχι κι αυτή τη γενίκευση όπως έγινε κυρίως με τους αντιπρόεδρους…

Το δημαρχοκεντρικό σύστημα καθόλου δεν βοηθάει στη σύνθεση των απόψεων. Και δεν το αλλάζει ο «Καλλικράτης», αφήνει το ίδιο μοντέλο. Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να δώσει εξετάσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν χρειαζόμαστε «στρατιωτάκια» στις παρατάξεις, πρέπει να αναδεικνύονται οι ιδιαίτερες απόψεις των δημοτικών συμβούλων στην ποικιλία των καθημερινών θεμάτων που συζητούνται…».

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Δημ. Γεωργάκη, ο οποίος εκφράζοντας αρχικά τη συμφωνία του με όσα είχε πει ο κ. Σάπκας και τονίζοντας ότι «εδώ μέσα δεν έχω τίποτε με κανέναν», συνέχισε με αιχμές: «Θέλω όμως να θυμίσω στον φίλο Γιάννη Σάπκα ότι μέλη της ίδιας παράταξης μέσω του Διαδικτύου, δεν τήρησαν καθόλου τον πολιτικό πολιτισμό. Και διά του Τύπου είπαν πράγματα που δεν συνάδουν με πολιτικό πολιτισμό. Και μάλιστα όχι εναντίον αντιπάλων αλλά κατά μελών της ίδιας παράταξης».

Υποσχόμενος ότι από την ΚΕΔΚΕ θα ζητηθεί να αλλάξει η εγκύκλιος του υπουργού και να επιτραπούν και άλλες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι το τέλος της χρονιάς, «ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο δήμος», ο κ. Κ. Τζανακούλης, με αφορμή όσα είπε ο κ. Σάπκας ανέφερε: «Το τι σημαίνει πολιτικός πολιτισμός είναι ξεκάθαρο από τον ορισμό του, το ζητούμενο είναι ποιος τον εφαρμόζει. Εμείς διδάξαμε πολιτικό πολιτισμό όλα αυτά τα χρόνια και αυτό θα κάνουμε και σήμερα. Δεν θα του απαντήσουμε. Είναι γνωστό το ποιοι σεβάστηκαν τους θεσμούς και ποιοι όχι. Είπε κάποια πράγματα ο κ. Γεωργάκης, δεν θέλω να επεκταθώ. Και πάνω απ’ όλα το πιο σημαντικό είναι ποιος σέβεται τους συμπολίτες».

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ

Για το θέμα με τις παραπήνειες ιδιοκτησίες στην απαλλοτριωθείσα ζώνη, που συζητήθηκε παρουσία δεκάδων ενδιαφερομένων πολιτών από τη συνοικία Αμπελοκήπων, ο κ. Τζανακούλης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μ. Ξηρομερίτης εισηγήθηκαν την πρόταση των υπηρεσιών του δήμου για προκήρυξη μελέτης αναθεώρησης του σχεδίου πόλης, που θα λύσει το υφιστάμενο πρόβλημα και «θα διορθώσει τις παραλείψεις των κρατικών υπηρεσιών από το 1956».

Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γκρεμιστούν σπίτια αλλά ούτε και να πληρωθούν πρόστιμα καθώς υπήρξε και σχετική ενημέρωση του υφυπουργού κ. Φίλ. Σαχινίδη, ο οποίος προΐσταται της αρμόδιας ΚΥΔ και συμφώνησε με την επισήμανση του κ. Καλογιάννη να ληφθεί μέριμνα ώστε να μη βεβαιωθούν τα πρόστιμα στην εφορία.

* Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Σάπκας επισήμανε: «Ξέρουμε ότι τα οικόπεδα στα Ταμπάκικα δεν αγοράστηκαν με χρήματα. Αγοράστηκαν με αίμα. Και με ιδρώτα.

Συμφωνούμε με την πρόταση ώστε να δοθεί μια λύση. Όμως ο δρόμος σχεδιάστηκε το 2001, τραβήχτηκε η οικοδομική γραμμή και κάποιοι βρέθηκαν εκτεθειμένοι. Υπήρχε τότε κάποια λογική γι’ αυτό, η ίδια δημοτική αρχή ήταν και τότε.

«Είναι συγκλονιστικό το έγγραφο που σας παρουσιάζω. Έγγραφο της δημοτικής αρχής με ημερομηνία 9-3-2010, όπου εκφράζεται έκπληξη που η αρμόδια ΚΥΔ δεν έχει προβεί σε πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, την εγκαλείτε κ. Τζανακούλη. Ονομάζετε τους ιδιοκτήτες καταπατητές. Είστε ψεύτης. Εννέα μήνες πριν τους λέτε καταπατητές και ένα μήνα πριν τις εκλογές τους υπόσχεστε λύση. Η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Να μην κόβουμε και ράβουμε τον πολιτικό πολιτισμό όπως μας συμφέρει».

* Στη συζήτηση παρενέβη ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρ. Λυτροκάπης υπογραμμίζοντας: «Ότι υπάρχουν καταπατητές σ’ αυτή την υπόθεση υπάρχουν. Υπάρχουν όμως και εξαπατηθέντες που αγόρασαν οικόπεδα και οι οποίοι δεν φταίνε. Μόνο με τη μελέτη ανάπλασης λύνεται το πρόβλημα. Όλα τα υπόλοιπα είναι λαϊκισμός και τίποτε περισσότερο».

* Ακολούθησε ο κ. Καλογιάννης προσθέτοντας: «Να κλείσει επιτέλους το θέμα. Όλοι μας συμφωνούμε. Τα υπόλοιπα λέγονται στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου. Όσοι έχουν ασκήσει εξουσία, έχουν συναντήσει μύρια τέτοια ζητήματα και το να τους κατηγορούμε, εν προκειμένω τον κ. Τζανακούλη, είναι σε λάθος κατεύθυνση».

* Τη συμφωνία της παράταξής του εξέφρασε και ο κ. Ζωγράφος.

* Εν συνεχεία μίλησε ο κ. Τζανακούλης: «Ενόψει των εκλογών ακούγονται εδώ πράματα και θάματα. Εμείς όμως δεν μετράμε το πολιτικό κόστος, δεν σκύβουμε σε κάποιους που θέλουν να ξαναλειτουργήσουν βιομηχανική μονάδα μέσα στην πόλη ρυπαίνοντας εφτά συνοικίες. Άλλοι τα είπαν αυτά στην προηγούμενη συνεδρίαση. Υπάρχουν τα πρακτικά αν διαφωνεί κανείς…

«Λύνουμε προβλήματα που προκλήθηκαν από σφάλματα στις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 και θα βρεθούμε και κατηγορούμενοι από πάνω;

Τις δημοτικές υπηρεσίες εμείς τις έχουμε περί πολλού. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, ποτέ δεν ρίξαμε ευθύνες που δεν τους ανήκουν.

Στην προκειμένη περίπτωση η κρατική ΚΥΔ εκώφευε επί δεκαετίες, άφηνε τους ανθρώπους να αγοράζουν και να εξαπατώνται. Με το έγγραφό μας προκαλέσαμε την αντίδρασή της ώστε να λυθεί το θέμα άπαξ διά παντός.

«Είναι όμως πολιτικός πολιτισμός αυτό; Και μάλιστα από ανθρώπους ιστορικών οικογενειών της πόλης; Να λες τον άλλο ψεύτη, να τον λες ψέμα με χέρια και με πόδια, άλλον να τον λες ακατανόμαστο…».

* Τον λόγο ζήτησε ο κ. Γ. Σούλτης: «Η υπηρεσία του δήμου είναι άριστη. Ποιος μίλησε για υπηρεσίες; Εμείς πάντα για τη δημοτική αρχή μιλάμε. Ποιος μίλησε για βιομηχανία εδώ; Ότι έχουν δίκιο, έχουν. Όμως μπορεί να γίνει πράσινο εκεί; Αυτή είναι η ένστασή μας, τα υπόλοιπα είναι διαστρέβλωση και επικοινωνιακή πολιτική».

«Γιατί έχετε τη μύγα και μυγιάζεστε κ. Σούλτη;», ξαναπήρε το λόγο ο κ. Τζανακούλης. «Όταν είπα ότι κάποιοι κατηγορούν τις υπηρεσίες αναλάβατε να απαντήσετε. Να ξέρετε πως όταν βάζετε φόλι θα μαζέψετε αυγά…».

* Και μετά την ομόφωνη απόφαση για το θέμα των Αμπελοκήπων, η συνεδρίαση συνεχίστηκε με ταχείς ρυθμούς και την έγκριση των δεκάδων υπολοίπων υπηρεσιακών θεμάτων.

Προηγούμενο άρθρο Προβληματική η πρόσβαση ΑμεΑ στα δημόσια κτίρια
Επόμενο άρθρο ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ