Ειδήσεις

Κέλλας: Προς απαξίωση ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού


Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της πολυδιαφημισμένης από το Υπουργείο Υγείας μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επισημαίνει ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση που κατέθεσε, με πρώτο υπογράφοντα τον αν. Τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ., βουλευτή Αχαΐας, κ. Ιάσονα Φωτήλα, προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό.
Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτουν στον Υπουργό τα παρακάτω ερωτήματα:
1. Προτίθεστε να επανεξετάσετε τις συμβάσεις των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και να διαμορφώσετε ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια στον ασθενή – πολίτη και συγχρόνως αξιοπρεπείς όρους απασχόλησης στους ιατρούς;
2. Για ποιους λόγους δημιουργήσατε νέες αχρείαστες δομές (λειτουργούν μόλις 100 ΤΟ.Μ.Υ από τις 239 που υποσχεθήκατε και χωρίς επαρκή στελέχωση), τη στιγμή που θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε και να ενισχύσετε τις υπάρχουσες; Θα προβείτε σε σχετικές ενέργειες αναβάθμισής τους και ποιο το σχετικό χρονοδιάγραμμα;
Στην ερώτηση μεταξύ άλλων αναφέρονται:
«Σύμφωνα με το Νόμο 4486/2017 (ΦΕΚ 115/Α’/07.08.2017), σε κάθε οικογενειακό ιατρό (γενικό ιατρό ή παθολόγο) αντιστοιχούν 2.250 ασθενείς και σε κάθε παιδίατρο έως 1.500 παιδιά. Όμως, το ελάχιστο ενδιαφέρον από τους ιατρούς έχει μετατρέψει τις αναλογίες αυτές.
Την 1η Αυγούστου έληξαν οι περίπου 2.000 συμβάσεις γενικών ιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ που διενεργούσαν περίπου 5 εκ. επισκέψεις σε ασφαλισμένους ετησίως και αντικαταστάθηκαν – σύμφωνα με την ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ – «με 465 νέες συμβάσεις ΕΟΠΥΥ (αρνητική μεταβολή κατά 77%).» Επίσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ) 161 ήταν οι ενδιαφερόμενοι για τις 809 θέσεις γενικών ιατρών και παθολόγων (ποσοστό 19,9%) και περίπου 60 για τις 144 θέσεις παιδιάτρων (ποσοστό 41,7%). Ουσιαστικά η πρώτη προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ απέδωσε 280 ιατρούς, ενώ η δεύτερη του Ιουνίου 220 ιατρούς. Γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά οι ΤΟΜΥ διαθέτουν περίπου 500 ιατρούς.
Επομένως, το σύνολο των οικογενειακών ιατρών είναι κάτι λιγότερο από 1.000 ιατροί για 11 εκ. Έλληνες. Για τον λόγο αυτό οι υπεύθυνοι της ΠΦΥ έχουν βαφτίσει ως «οικογενειακούς» τους ιατρούς από Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και Μονάδες του πρώην ΙΚΑ – γεγονός ασυμβίβαστο με τα υπάρχοντα υπηρεσιακά τους καθήκοντα (καθημερινή λειτουργία, εφημερίες, κλπ)».
Τέλος, οι ερωτώντες βουλευτές σημειώνουν πως «το αποτέλεσμα της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας θα είναι να «τιναχτεί στον αέρα» όλο το σύστημα δημόσιας υγείας και πρόκειται περί πρωτοφανούς μαζικής από-ασφάλισης του πληθυσμού».

Προηγούμενο άρθρο Διενέργεια τοπικού δολωματικού ψεκασμού στους Δ. Τεμπών και Αγιάς
Επόμενο άρθρο Μάξιμος με Αρχιεπίσκοπο: Ο καλός χριστιανός, καλός πολίτης