Ειδήσεις

Πρωτόκολλο αδελφοποίησης Δήμου Κιλελέρ και Κύπρου


Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης ανάμεσα στο Δήμο Κιλελέρ και την Κοινότητα Πισσουρίου της Κύπρου υπογράφτηκε από το Δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλος και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Πισσουρίου Λάζαρο Λαζάρου σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Κιλελέρ της ομώνυμης κοινότητας.
Ο πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Κιλελέρ Αχιλλέας Βαρδακούλης που είχε το γενικό συντονισμό της εκδήλωσηςστον σύντομο χαιρετισμό του αφού καλωσόρισε την Κυπριακή Αντιπροσωπεία μεταξύ άλλων ανέφερε: “Είναι μεγάλη η χαρά μας, γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσετε τον Δήμο Κιλελέρ και τους ανθρώπους του. Είμαι πεπεισμένος ότι η Αδελφοποίηση θα έχει πολλά και πολλαπλασιατικά οφέλη για τους Δημότες μας αλλά και τους τόπους μας και ανακοίνωσε ότι ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στο Πισσούρι εν ευθέτω χρόνω”.
Η απόφαση για την αδελφοποίηση ψηφίστηκε ομόφωνα από τα Συμβούλια του Δήμου και της Κοινότητας. Η διαδικασία ξεκίνησε τον προηγούμενο Οκτώβριο όταν αντιπροσωπεία του Δήμου Κιλελέρ συμμετείχε σε επιστημονικό συμπόσιο στο Πισσούρι με θέμα: «Εξεγέρσεις που σημάδεψαν την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο». Οι εκπρόσωποι του Δήμου Κιλελέρ παρουσίασαν την εργασία με τον τίτλο: «Η αγροτική εξέγερση του Κιλελέρ στα 1910 και η σημασία της στη σύγχρονη Ελληνική Ιστορία».
Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης καταγράφει ότι: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλελέρ Νομού Λάρισας Περιφέρειας Θεσσαλίας Ελλάδος και το Κοινοτικό Συμβούλιο ΠισσουρίουΕπαρχίας Λεμεσού Κύπρου διακηρύττουν την αδελφοποίησή τους με σκοπό την ενδυνάμωση των προαιώνιων αδελφικών δεσμών και της πολιτιστικής ταυτότητας μεταξύ του Ελληνισμού της Μητροπολιτικής Ελλάδας και του Ελληνισμού της Μαρτυρικής Κύπρου».
Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «…η αδελφοποίηση είναι μια προσέγγιση δύο κοινοτήτων που επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να λειτουργήσουν με ευρωπαϊκή προοπτική προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους και να αναπτύσσουν μεταξύ τους ολοένα στενότερους δεσμούς φιλίας.Οι βασικές αξίες που εκπροσωπεί το πρωτόκολλο που υπογράψαμε είναι η φιλία, η συνεργασία και η αμοιβαία ευαισθητοποίηση μεταξύ των πολιτών μας και το οποίο μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη . Ενώνοντας τους ανθρώπους από την Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί μια ευκαιρία για από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, για την ανταλλαγή απόψεων και την κατανόηση διαφορετικών αντιλήψεων που αφορούν σε οποιοδήποτε θέμα για το οποίο υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον ή ανησυχία.
Η αδελφοποίηση μπορεί να βοηθήσει τους νέους να συνεργαστούν μεταξύ τους και να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους. Μπορεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων – τέχνη και πολιτισμός, νέοι, συμμετοχή στα κοινά, αειφόρος ανάπτυξη, τοπικές δημόσιες υπηρεσίες, τοπική οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συμμετοχή, αλληλεγγύη κ.λπ.Αποτελεί δε μια μακροπρόθεσμη δέσμευση μας και όχι μια σύντομη συνεργασία… Εξίσου σημαντική είναι η διπλή δέσμευση τόσο των τοπικών αρχών όσο και των πολιτών. Με λίγα λόγια: δεν μπορεί να υπάρξει αδελφοποίηση χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών!»
Εισηγήσεις κατά τη διάρκεια της τελετής έκαναν επίσης ο πρόεδρος της Κοινότητας Πισσουρίου καθώς και ο πρώην κοινοτάρχης του Κιλελέρ Α. Γερόπουλος καi ο πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων ν. Λάρισας Ν. Αυγουστής.
Με το πέρας της υπογραφής του πρωτοκόλλου οι δημοτικοί άρχοντες φύτεψαν στην είσοδο του Δημαρχείου μια ελιά η οποία συμβολίζει τους άρρηκτους δεσμούς φιλίας ανάμεσα στο Κιλελέρ και του Πισσούρι. Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία κατευθύνθηκε στο μνημείο του αγρότη, στον τόπο της θυσίας, όπου κατατέθηκαν λίγα άνθη στη μνήμη των νεκρών της εξέγερσης των αγροτών.
Η εκδήλωσε έκλεισε στην πλατεία του Κιλελέρ με δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν της αντιπροσωπείας ο πρόεδρος Α. Κοντογιάννης και το ΤΣ της Κοινότητας Κιλελέρ, παρουσία παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων.
Την τελετή αδελφοποίησης τιμήσαν με την παρουσία τους οι : Κ. Ψωματής και Κ. Φουτάς κοινοτικοί σύμβουλοι της κοινότητας Πισσουρίου, οι Δ. Λαζάρου και Ε. Τρύφωνος μέλη της Πολιτιστικής Επιτροπής του Συμβουλίου, Π. Παναγιώτου μέλος του Πολιτιστικού Ομίλου «Νόστος Πισσουρίου», οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κιλελέρ Ι. Μπακαλόπουλος, Ι. Πινάκα, Α. Ρεντζιάς, Α. Χατζούλης και Κ. Χατζηκωνσταντίνου οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Β. Βισβίκης, Σ. Καλέτσιος, Ε. Μακρόπουλος, Σ. Σωτηρίου, Τ. Τσινούλης, Χ. Χατζούλης, Ο. Αγγλοπούλου και Ι. Ζαχαριάς ο πρόεδροι των ΤΚ Αχιλλείου, Καλαμακίου και Νίκης Δ. Αραμπατζής, Κ. Καράτζιος και Γ. Τσικόπουλος, ο εκπρόσωπος του διοικητή της 1ης στρατιάς Συνταγματάρχης Κ. Μποχώρης και ο διοικητής της ΠΥ Λάρισας πύραρχος Ζ. Μπρούζας και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Κιλελέρ.

Προηγούμενο άρθρο Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε.
Επόμενο άρθρο Κώστας Κολλάτος: Ο πολιτισμός μας ενώνει