Ειδήσεις

Μάξιμος: Κινδυνεύουν με αφανισμό οι Χριστιανοί στη Μ. Ανατολή


Για το Διεθνές Συνέδριο κοινοβουλευτικού διαλόγου χριστιανών και μουσουλμάνων, που πρόσφατα έλαβε χώρα στη Βηρυτό, ενημέρωσε ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, τον μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε «στην αξία του διαλόγου στην πολύπαθη Μέση Ανατολή που είναι λίκνο του χριστιανισμού, ο οποίος, ωστόσο, κινδυνεύει με αφανισμό. Οι χριστιανοί, που πριν ένα αιώνα έφταναν ακόμη και το 30% του πληθυσμού, έχουν δραματικά συρρικνωθεί με την πλειονότητα αυτών να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες για να γλιτώσουν από τον θάνατο, τις διώξεις και τον φόβο για τη ζωή τους».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημέρωσε τον ιεράρχη της ελλαδικής εκκλησίας για την παρέμβαση του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη στο συνέδριο και τη δραματική του έκκληση για ειρήνευση στη Συρία και το Ιράκ, όπου το ποίμνιό του βιώνει τις τραγικές συνέπειες του πολέμου και τις θηριωδίες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρθηκε, επίσης, στην παρέμβασή του στο Συνέδριο οπού κατέθεσε την πρόταση για τη δημιουργία Παρατηρητήριου Παραβιάσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ορθοδόξων, η οποία έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από πολλούς ομιλητές και έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε, τέλος, το γεγονός ότι το συνέδριο μπορεί να ήταν πρωτοβουλία της ΔΣΟ και της βουλής του Λιβάνου, πραγματοποιήθηκε, όμως, σε συνεργασία με την Αραβική Διακοινοβουλευτική Ένωση και με τη συμμετοχή εκπρόσωπων των 18 θρησκειών, ομολογιών και δογμάτων του Λιβάνου.

Ο μητροπολίτης Ελασσώνος ευχαρίστησε τον Λαρισαίο βουλευτή για την ενημέρωση και τον τόμο-ντοκουμέντο για την «Καταστροφή των μνημείων της Χριστιανικής Ανατολής» που του προσέφερε. Η έκδοση της ΔΣΟ σε ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά και αραβικά έχει στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για τις καταστροφές εκκλησιών και τις διώξεις των χριστιανών στη εγγύς Ανατολή.

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας: Σε ομηρία οι απόφοιτοι ξένων Πανεπιστημίων
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη 57χρονος για καλλιέργεια κάνναβης