Ειδήσεις

Ψευδεπίγραφος απολογισμός ενός πολύ διεσταλμένου 2017


Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 ο απολογισμός των πεπραγμένων της περιφέρειας Θεσσαλίας για το έτος 2017, μόνο που αντί για ετήσιο απολογισμό η περιφερειακή αρχή παρασυρόμενη από την μεγαλομανία της προχώρησε σε ενδεκαετή, αφού ανέφερε όλα τα έργα που ξεκίνησαν ακόμη και την προγραμματική περίοδο 2007-2013 που πρόκειται για μία τετραετία πριν ακόμη ασκήσει τα καθήκοντά της.

Τίθενται, λοιπόν, σοβαρά ερωτήματα για την αναγκαιότητα που ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε μία επιπλέον δεκαετία και μάλιστα σε περίοδο που δεν ήταν καν αυτός περιφερειάρχης και εκτός αυτού, να παρουσιαστούν έργα που δεν ήταν καν της Περιφέρεια αλλά Υπουργείων, Δήμων και άλλων φορέων, αρκεί αυτά να είχαν υλοποιηθεί στην Θεσσαλία. Μήπως αυτό γίνεται για να αποκρύψει τις μειωμένες επιδόσεις του ΕΣΠΑ και την όγδοη θέση που υποχωρήσαμε ή μήπως για την κατρακύλα και σε άλλους δείκτες (όπως ΑΕΠ στην 10 η θέση κτλ); Ό,τι και να είναι θεωρούμε ότι η περιφερειακή αρχή έχει αποτύχει, παταγωδώς, σε μία σειρά τομέων και προσπαθεί κυρίως με επικοινωνιακά τεχνάσματα να προβάλλει έργα και δράσεις, συχνά αλλότρια, που εμφανίζονται κατ’ επανάληψη και δίνεται η εντύπωση παραγωγής υπερέργου με τρόπο πλασματικό και παραπλανητικό.

Η περιφερειακή αρχή με την οποία διαφωνούμε πλήρως, όσον αφορά το αναπτυξιακό μοντέλο της, το οποίο βασίζεται στον πεπερασμένο παραγωγισμό, αντί της ολιστικής τοπικοποιημένης ευημερίας, που εμείς προτείνουμε, έχει υιοθετήσει έναν ιδιότυπο τρόπο διοίκησης με καθεστωτικές αντιλήψεις και αλαζονικές συμπεριφορές, με διάφορους τακτικισμούς αποφεύγει να εφαρμόσει θεσμικές καινοτομίες όπως αυτή του «Συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης» και αντί διαβουλεύσεων, συναινέσεων και συνθέσεων επιλέγει τη λήψη αυταρχικών μονομερών αποφάσεων δηλώνοντας ότι δήθεν αναζητά και επιδιώκει συνεργασίες.

Οι αποφάσεις όμως του περιφερειακού συμβουλίου είναι, σχεδόν, πάντα προκαθορισμένες και η περιφερειακή αρχή παραμένει αμετακίνητη σε αυτές όσο προφανής και να είναι η αναγκαιότητα αλλαγής θέσης.

Στο «Διά ταύτα» η περιφερειακή αρχή διολισθαίνει σχεδόν σε όλους τους τομείς, ενδεικτικά αναφέρουμε:

Στο θέμα της ανεργίας δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για τη δημιουργία κάποιου μηχανισμού για την αντιμετώπιση της.

Στα κοινωνικά και μόνο το γεγονός δεν έχει ορίσει αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη αποδεικνύει το ενδιαφέρον του της για αυτά.

Στην υγεία, η τόσο διατυμπανισμένη πρωτοβουλία για την δημιουργία επιτροπής κοινωνικού ελέγχου για την υγεία και τόσα άλλα έμειναν στο δρόμο.

Στο περιβάλλον άπειρα τα προβλήματα και κανένα σχέδιο για την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Στον τουρισμό και τον πολιτισμό αντιφατικές παρεμβάσεις, αλληλοσυγκρουόμενες, ανορθολογικές και αναχρονιστικές δράσεις και αποφάσεις με άκρως αμφισβητούμενα αποτελέσματα.

Υπάρχουν, βεβαίως, θέματα και ερωτήματα, όπως ενδεικτικά και επιγραμματικά:.

  • Γιατί δεν δημιουργήθηκαν μηχανισμοί υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων; Με αποτέλεσμα την μηδενική απορρόφηση των 60 περίπου εκατομμυρίων;
  • Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε ένα μάστερ πλάν για τα έργα των υδάτινων πόρων;
  • Γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι αγροδιατροφικές συμπράξεις με αποτέλεσμα την ανετοιμότητά μας στη διεκδίκηση πόρων;
  • Γιατί είναι καθηλωμένες οι δράσεις καινοτομίας;
  • Τι γίνεται με το καλάθι των θεσσαλικών προϊόντων που βρίσκονται οι μελέτες;..
  • Τι απέγινε με το πρόγραμμα χρηματοδότησης των Νήσων;
  • Νιώθει περήφανη άραγε η περιφερειακή Αρχή να παρουσιάζει για προτάσεις φοιτητικές εργασίες; (Αλσατία)
  • Πότε θα ενεργοποιηθεί η Κοινωνική οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο) και με ποιους μηχανισμούς; Και πολλά άλλα, που ο χώρος μας περιορίζει.

Για τίποτα από τα παραπάνω, δυστυχώς, δεν λάβαμε απαντήσεις στον «απολογισμό».

Η «Οικολογική Θεσσαλία», από την πλευρά της, ήταν παρούσα σε όλα τα θέματα και ζητήματα της Περιφέρειας, προσπαθώντας να έχει, πάντα έναν ρόλο θετικό και εποικοδομητικό και καταβάλλοντας την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια, ώστε να είναι χρήσιμη και ωφέλιμη, επιδιώκοντας να αναδείξει, να προβάλλει και να προωθήσει θέματα και ζητήματα και να εισφέρει θετικά στην επίλυσή τους ασκώντας τον θεσμικό της ρόλο προς όφελος των Θεσσαλών Πολιτών.

Προηγούμενο άρθρο Στην Ευρώπη της ισότητας, όλοι διαφορετικοί - όλοι ίσοι
Επόμενο άρθρο Συμμετοχή της Συνομοσπονδίας Θεσσαλών στο 1ο Συμπόσιο νέων πολιτών