Ειδήσεις

Μάξιμος: Πότε επιτέλους θα πληρωθούν οι τευτλοκαλλιεργητές;


«Έντονη είναι η ενόχληση και η αγανάκτηση των τευτλοπαραγωγών για την καθυστέρηση που υπάρχει στις πληρωμές της παραγωγής του 2017. Για άλλη μια φορά, έρμαια μιας “επικοινωνιακής” πολιτικής, οι τευτλοκαλλιεργητές στηρίζονται σε υποσχέσεις που αποδείχθηκαν έωλες μέχρι στιγμής, προκειμένου να πληρωθούν για την παραγωγή τους». Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου και Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει ότι «σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο (εφημερίδα “Ελευθερία” της Λάρισας 23.01.2018 ρεπορτάζ Γιώργου Ρούστα) οι τευτλοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για τις αβάσιμες υποσχέσεις της Διοίκησης της ΕΒΖ για πληρωμή της παραγωγής του 2017 μέχρι το τέλος του έτους. Η δυσπιστία αυτή δεν είναι αδικαιολόγητη. Όσα ειπώθηκαν μέχρι στιγμής από τη διοίκηση της ΕΒΖ και από κυβερνητικά χείλη για την εξόφληση της εσοδείας του 2017 αθετήθηκαν, γεγονός που οδήγησε στις έντονες αντιδράσεις που όλοι γνωρίζουμε. Ενδεικτική είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο της Bιομηχανίας Zάχαρης στην Ορεστιάδα στις 13.11.2017 (ΕΡΤ) σύμφωνα με την οποία “το πλάνο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης περιλαμβάνει εξόφληση των τευτλοπαραγωγών, κατά το δυνατόν, έως το τέλος του 2017”.

Η ανακοίνωση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στις αρχές του Φεβρουαρίου, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της κάλυψης των υποχρεώσεων των τευτλοκαλλιεργητών που είναι πράγματι πολλές και επείγουσες. Και όσο περνάει ο χρόνος και δεν ανακοινώνεται σαφές χρονοδιάγραμμα, η συνδεδεμένη δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποπληρωμή της παραγωγής».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Για ποιο λόγο δεν υπήρξε συνέπεια στην αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών πριν το τέλος του 2017;
  2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να διασφαλιστεί η αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών και ποιο είναι συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα εξόφλησής τους;
Προηγούμενο άρθρο Εορτάζει ο Ιερός Ναός της Παναγίας του Κραννώνος
Επόμενο άρθρο Κέλλας: Διαλύουν τους οπτικούς με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ