Αγιασμός στο σχολείο 2ης Ευκαιρίας


 Ξεκίνησε τη λειτουργία του για τη φετινή χρονιά 2010-2011, με τον καθιερωμένο Αγιασμό, το 2o Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί στο χώρο της Δικαστικής Φυλακής Λάρισας.

 Είναι ένας θεσμός που λειτουργεί για 7η χρονιά σε αυτόν τον ιδιαίτερο και ευαίσθητο χώρο και η μέχρι τώρα πορεία του έχει δικαιώσει τους εμπνευστές αυτής της καινοτομίας.

Τον αγιασμό τίμησαν με την παρουσία τους φορείς και απλοί άνθρωποι της Λάρισας, θερμοί και ακούραστοι συμπαραστάτες του σχολείου.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης π. Νικηφόρος, που η ακούραστη πνευματική παρουσία του στη μέχρι τώρα λειτουργία του Σχολείου είναι συγκινητική. Στη σεμνή τελετή που ακολούθησε απευθύνθηκε στους μαθητές ο διευθυντής Αρης Βαλασσόπουλος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρεθέντες, τόνισε ότι το σχολείο αυτό είναι χώρος συμμετοχής, επικοινωνίας, μάθησης, συνεργασίας και ελπίδας και ότι αισθάνεται συνεχιστής του έργου -που επί χρόνια σφυρηλάτησαν με την παρουσία τους -οι προηγούμενοι Διευθυντές κ. Βελώνης Φώτης και Γίτσας Γεώργιος καθώς και οι καθηγητές, καλώντας τους μαθητές να συνεχίσουν την προσπάθειά τους ώστε να κρατήσουν αλλά και να ανεβάσουν ακόμα ψηλότερα το σχολείο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον παλιό Διευθυντή Φυλακών Λάρισας κ. Τσουρέλη Κωνσταντίνο που με το ανήσυχο και πρωτοπόρο πνεύμα του -όπως είπε- ήταν μπροστάρης και θερμός οραματιστής της ίδρυσης του πρώτου σχολείου στο χώρο των Ελληνικών φυλακών.

 Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο αντινομάρχης Πολιτισμού της Νομαρχίας Λάρισας, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος που πρότεινε η Νομαρχία να είναι αρωγός σε θεατρική παράσταση -που θα δοθεί στο χώρο του σχολείου- σε συνεργασία με τα θεατρικά τμήματα του Νομού, ο κ Ιωάννης Γεροθανάσης ο οποίος μιλώντας ως εκπρόσωπος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας τόνισε ότι είναι συγκινητικό σε αυτό τον χώρο να υπάρχει εκπαίδευση και προσφορά γνώσης προτείνοντας την αμέριστη συμπαράσταση όπου χρειάζεται, και η κ. Χρύσα Βουλγαράκη, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, που πρότεινε ακόμη πιο πλατιά συνεργασία με τον φορέα της, ο οποίος πρόθυμα φιλοξενεί τις καλλιτεχνικές ευαισθησίες και τα έργα των μαθητών του σχολείου κάθε Μάιο.

Ιδιαίτερη αίσθηση και συγκίνηση προκάλεσαν δύο ακόμη χαιρετισμοί, του κ. Φώτη Βελώνη που σαν πρώτος Διευθυντής αυτού του ιδιαίτερου σχολείου έκανε μια συγκινητική αναδρομή τόσο στις δυσκολίες κατασκευής του σχολείου όσο και στις πρώτες διδακτικές και ψυχολογικές επαφές που είχαν με τους πρώτους μαθητές, προτρέποντας τους σημερινούς μαθητές με τα ίδια λόγια που είχε απευθυνθεί στους μαθητές της πρώτης χρονιάς, ότι το σχολείο είναι ένας χώρος δικό τους που πρέπει να τον αγαπήσουν και να τον κρατήσουν σαν θεσμό παντοτινό.

Ο κύκλος των χαιρετισμών έκλεισε με τον συγκινητικό χαιρετισμό ενός περσινού μαθητή, που, αφού ευχαρίστησε τον περσινό Διευθυντή κ. Γίτσα Γεώργιο, καλωσόρισε τους νέους μαθητές και τους προέτρεψε λέγοντας ότι σε αυτό το χώρο δεν λέμε «δεν μπορώ» αλλά τρεις λέξεις «θέλω» -«θέλω» και πάλι «θέλω».

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής της Φυλακής κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο προϊστάμενος γραμματείας κ. Νίκος Γαλάνης, ο Αρχιφύλακας κ. Ιωάννης Σίμος, οι κοινωνικοί λειτουργοί κ. Αγάθη Λουκίδου και Κωνσταντίνα Λυκάκη, ο κ. Δημήτρης Δεληγιάννης ως υπεύθυνος εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΕ ΕΞΟΔΟΣ και η κ. Θεοδωράκη ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Προηγούμενο άρθρο ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ
Επόμενο άρθρο Θεατρική παράσταση για την οικολογία