Ειδήσεις

Μάξιμος: Να προστατευθεί το τσίπουρο στον νέο Κανονισμό για αλκοολούχα


Την ανάγκη της από κοινού προάσπισης των ευρωπαϊκών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης και της ενίσχυσης των παραγωγικών διαδικασιών που ωφελούν τις τοπικές οικονομίες και τον Ευρωπαίο καταναλωτή, αναδεικνύει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε επιστολή του προς τον υφυπουργό Τροφίμων και Γεωργίας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου της Γερμανίας Δρ. Hermann Onko Aeikens. Η παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου  γίνεται ενόψει και της συζήτησης και ψήφισης στο Ευρωκοινοβούλιο στις 27 Ιανουαρίου 2018 του νέου Κανονισμού για αλκοολούχα ποτά γεωγραφικής ένδειξης, που βάζει σε κίνδυνο την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων ελληνικού ενδιαφέροντος όπως το τσίπουρο, καθώς δίνεται η δυνατότητα εμφιάλωσης  εκτός του τόπου και της χώρας παραγωγής.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε την ευκαιρία να θέσει και κατ’ ιδίαν τις σοβαρές ανησυχίες του για τις συνέπειες που θα έχει ο νέος κανονισμός για τα αλκοολούχα ποτά, στο Γερμανό υφυπουργό Γεωργίας, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Βερολίνο, πριν από λίγες ημέρες προσκεκλημένος του ιδρύματος «Χανς Ζάιντελ» των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας. Ο κ. Έικενς λόγω της σοβαρότητας του θέματος ζήτησε από τον κ. Χαρακόπουλο λεπτομερή στοιχεία επί του θέματος, και κυρίως τις ελληνικές επιφυλάξεις, ώστε να διαμορφώσει ολοκληρωμένη άποψη. Προς τούτο, όπως είχε δεσμευτεί, ο κ. Χαρακόπουλος, του κοινοποίησε την επιστολή που είχε αποστείλει στον  Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θεσσαλός πολιτικός εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης υψηλόβαθμων παραγόντων της ΕΕ για τα προβλήματα που προκύπτουν από τον νέο κανονισμό. Στο πλαίσιο αυτό έχει αποστείλει σχετικές επιστολές εκτός του κ. Γιούνγκερ, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι, στους αρμόδιους Επιτρόπους της Κομισιόν, στους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Κομμάτων και στους Έλληνες Ευρωβουλευτές. Επιπλέον, έχει φέρει το θέμα στην ελληνική βουλή με σχετικές ερωτήσεις, ενώ μετά από συνεργασία που είχε με τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο τελευταίος  κατέθεσε σχετικές τροπολογίες στην Ευρωβουλή.

Στην επιστολή του ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει τα εξής:

«Όπως σας υποσχέθηκα, κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στο Βερολίνο, σας στέλνω την επιστολή που έστειλα στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean Claude Juncker σχετικά με τις Γεωγραφικές Ενδείξεις. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, στην επιστολή εκείνη εξέφρασα τις ανησυχίες μου για το σχέδιο νέας ρύθμισης για τα αλκοολούχα ποτά, το οποίο κατευθύνεται προς μια αρνητική κατεύθυνση, ειδικά για τα ελληνικά προϊόντα όπως το Τσίπουρο και το Ουζό.

Ειδικότερα, επεσήμανα τη δυνατότητα να ανοίξει ένα “παράθυρο” για τις συσκευασίες εμφιάλωσης σε περιοχές εκτός των γεωγραφικών ορίων των γεωγραφικών ενδείξεων των αλκοολούχων ποτών. Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε τις ανησυχίες μου και όλων των Ελλήνων παραγωγών Τσίπουρου και Ουζού και ότι θα υπερασπιστούμε μαζί τις ευρωπαϊκές αξίες και τα συμφέροντα των τοπικών οικονομιών.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τη φιλοξενία που μας παρείχατε στη Γερμανία και για την ενημέρωση σχετικά με τον γερμανικό γεωργικό τομέα».

 

Φωτ. Από την πρόσφατη συνάντηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον Γερμανό υφυπουργό Γεωργίας Hermann Onko Aeikens στο Βερολίνο.

Προηγούμενο άρθρο Η γιορτή των τμημάτων ρυθμικής γυμναστικής Δ. Κιλελέρ
Επόμενο άρθρο Δύο συλλήψεις στη Λάρισα για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα