Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκπαίδευση στη μέθοδο digem σε μαθητές του 1ου σχολείου δεύτερης ευκαιρίας Λάρισας


 Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το εκπαιδευτικό εργαστήριο DIGEM: Ψηφιακή Ενδυνάμωση, που διοργανώθηκε από το ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΕΕ και απευθύνθηκε σε μαθητές του 1ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας. Το εργαστήριο διήρκησε 20 ώρες και διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του ΚΕΕ ΔΗΜΗΤΡΑ (Παλαιολόγου 19, έναντι Σταθμού ΟΣΕ) με την συνδρομή εκπαιδευμένων στο εξωτερικών εκπαιδευτών-στελχών του ΚΕΕ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Συμμετείχαν 10 εκπαιδευόμενοι, όλοι τους μαθητές του 1ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας, οι οποίοι εξοικειώθηκαν με τη μεθοδολογία DIGEM, ανέπτυξαν δεξιότητες αφήγησης, συγγραφής σεναρίου, χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή και χρήσης λειτουργικών προγραμμάτων για τη δημιουργία ψηφιακών ιστοριών. Στη διάρκεια των 20 ωρών του εργαστηρίου όλοι οι εκπαιδευόμενοι δημιούργησαν από μια προσωπική ψηφιακή ιστορία διάρκειας 1-2 λεπτών, δηλαδή ένα ψηφιακό φιλμ που είχε θέμα κάποια εμπειρία που έχει αλλάξει τη ζωή τους.

Την τελευταία ημέρα του εργαστηρίου έγινε προβολή των ψηφιακών ιστοριών σε όλους τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου και προσκλήθηκαν επίσης ο διευθυντής του 1ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας, κύριος Απόστολος Μπάρλος – ο οποίος απένειμε και τα πιστοποιητικά στους εκπαιδευόμενους – καθώς και ο εκπαιδευτής πληροφορικής του Σχολείου, κύριος Μαργαρίτης Ντούμος, που υποστήριξαν πρακτικά από την πρώτη στιγμή το όλο εγχείρημα.

Η ποιότητα των ψηφιακών ιστοριών – τόσο η ανάπτυξη των ιδεών όσο και η τεχνική – των 10 μαθητών του 1ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας εντυπωσίασε όλους τους παρευρισκόμενους καθώς και τους ίδιους τους μαθητές που διαπίστωσαν από πρώτο χέρι ότι η καινοτόμος μεθοδολογία DIGEM μπορεί να έχει τόσο καλά και γρήγορα αποτελέσματα σε εκπαιδευόμενους που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τη χρήση νέων τεχνολογιών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 10 ψηφιακές ιστορίες από τη συγκεκριμένη εκπαίδευση έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού προγράμματος DIGEM (https://www.digem.eu/), ενώ στο άμεσο μέλλον θα διοργανωθεί στην πόλη μας κοινή εκδήλωση από το ΚΕΕ ΔΗΜΗΤΡΑ και το 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας, για την παρουσίαση των ψηφιακών ιστοριών και της εμπειρίας των εκπαιδευομένων.

Το DigEm: Ψηφιακή Ενδυνάμωση αποτελεί ένα καινοτόμο έργο ενδυνάμωσης των ψηφιακών δεξιοτήτων μέσα από μια δημιουργική προσέγγιση για την διδασκαλία των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας και παρέχει μια αποτελεσματική πύλη εισόδου για τους εκπαιδευόμενους, οι οποίοι έχουν αποδεσμευτεί από τη μαθησιακή διαδικασία, ή υστερούν αυτοπεποίθησης με τις νέες τεχνολογίες. Αναπτύσσει δεξιότητες επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας δημιουργικά εργαλεία και τεχνικές ενημέρωσης, επικεντρωμένο πάντα στην ίδια τη ζωή των ανθρώπων, μέσα από τις ιστορίες, τη φωτογραφία, τη μουσική, το βίντεο και την αφήγηση. Το πρόγραμμα συντονίζει και υλοποιεί το Κ.Ε.Ε. «ΔΗΜΗΤΡΑ» με τη συμμετοχή οκτώ  οργανισμών από επτά ευρωπαϊκές χώρες και τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την εταιρία «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΚΕΕ ΑΕ, κ. Αλμπάνη Ανδρέα, almpanis@dimitra.gr, Παλαιολόγου 19 Λάρισα, τηλ. 2410 554026, www.dimitra.gr

Προηγούμενο άρθρο ΈΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ» ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 779.943
Επόμενο άρθρο Στην συνέλευση του Πανθεσσαλικού συλλόγου χοιροτρόφων ο Αστ. Ροντούλης