Ειδήσεις

Κώστας Αγοραστός: Φόβος ακυβερνησίας από την απλή αναλογική


Εκρηκτικό μείγμα κινδύνων, όπως ακυβερνησία, εύθραυστες πλειοψηφίες, αποσχιστικά ρεύματα, θα φέρει η απλή αναλογική την οποία προωθεί η κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, προειδοποιεί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών ξορκίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο υποστηρίζοντας -στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ»- πως αν λάβει γενικότερες διαστάσεις, τότε τα έργα θα σταματήσουν και η μισθοδοσία των εργαζομένων θα τεθεί σε κίνδυνο. Αντίθετα, επισημαίνει, αυτό που χρειάζονται σήμερα οι περιφέρειες είναι περιφερειακή διακυβέρνηση με περισσότερες αρμοδιότητες, προσωπικό και πόρους. Με αφορμή και την πρόσφατη τραγωδία στη Μάνδρα επισημαίνει πως οι περιφέρειες μπορούν να θωρακίσουν τους δήμους από τις φυσικές καταστροφές -στη Θεσσαλία έχουν ολοκληρωθεί αντιπλημμυρικά έργα 120 εκατ. ευρώ- αλλά χρειάζεται επιπλέον στήριξη από το κράτος. Παράλληλα, συμμερίζεται το αίτημα της ΝΔ  για πολιτική αλλαγή, τονίζοντας εμφατικά πως πρέπει να «αναπνεύσει πια αυτός ο τόπος» με θέσεις εργασίας και επενδύσεις. Και δηλώνει ότι πρόθεσή του είναι να διεκδικήσει ακόμη μια θητεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

-Έχετε ταχθεί κατά της απλής αναλογικής που προωθεί η κυβέρνηση στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Τι προβλήματα θα προκαλέσει;

-Hαπλή αναλογική ως ταμπέλα είναι ελκυστική στην κοινωνία, «γυαλίζει» επικαιρικά και δίνει την δυνατότητα στον κόσμο της εξουσίας να χτίζει φαντασιακές κατασκευές. Ως πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας έχω τη θεσμική υποχρέωση να επισημάνω ένα εκρηκτικό μείγμα κινδύνων: ακυβερνησία (λόγω έλλειψης αρχιτεκτονικής διοίκησης), αποσχιστικά ρεύματα, δημιουργία εύθραυστων πλειοψηφιών και φαινόμενα συναλλαγής. Δεν χρειάζεται να γίνουμε μετά Χριστόν προφήτες… Αρκεί να δούμε τι συμβαίνει σήμερα σε δήμους (αναφέρω ενδεικτικά Θεσσαλονίκη, Χαλάνδρι, Τύρναβο) στους οποίους η παράταξη που κέρδισε τις εκλογές έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία (ούτε προϋπολογισμό δεν μπορούν να ψηφίσουν ή τον ψηφίζουν με μεγάλη δυσκολία).

Φανταστείτε τι πρόκειται να γίνει όταν το φαινόμενο αυτό θα λάβει-γιατί με την απλή αναλογική θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολο να έχεις απόλυτη πλειοψηφία-γενικότερες διαστάσεις.Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τα έργα θα σταματήσουν ή θα προχωρούν με μεγάλη δυσκολία,τα προγράμματα δράσεων και πρωτοβουλιών των ΟΤΑ θα μπορούν να τιναχτούν στον αέρα ανά πάσα στιγμή,δομές και υπηρεσίες,ακόμη και η μισθοδοσία των εργαζομένων, θα κινδυνεύσουν.

-Αν η απλή αναλογική δεν χρειάζεται, τότε ποια αλλαγή θεωρείτε απαραίτητη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Η δημόσια διοίκηση να ζει για τη χώρα κι όχι το αντίστροφο. Περιφερειακή διακυβέρνηση ως μετεξέλιξη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης με περισσότερες αρμοδιότητες,το απαραίτητο προσωπικό και τους απαιτούμενους πόρους να τις ασκήσουν καθώς και με κανονιστική αρμοδιότητα. Να δοθεί τέλος στην πολυνομία και την κακονομία.Τον πολίτη τον ενδιαφέρει να έχει δουλειά, να συναλλάσσεται γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία μ’ ένα φιλικό Δημόσιο, να απολαμβάνει ποιοτικές υπηρεσίες, να έχει κάθε είδους στήριξη όταν τη χρειάζεται.  Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, η οποία προφανώς δεν θα βελτιωθεί –το αντίθετο- με ακυβέρνητες και αποδυναμωμένες περιφέρειες και δήμους.

-Ποιο το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που θέλετε να έχει λυθεί έως το τέλος της θητείας σας και ποιο το μεγαλύτερο που έχει λυθεί μέχρι τώρα;

– Στη Θεσσαλία έχουμε ολοκληρώσει 1.144 έργα προϋπολογισμού1,9 δισ. Ευρώ την περίοδο 2011-15 κι έχουμε εξασφαλίσει άλλα 800 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2015-20. Αναμφίβολα, ξεχωρίζει η επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλας, κόστους 310 εκατ. ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στην Ευρώπη.

Ως έργο αιχμής για τα επόμενα χρόνια ιεραρχούμε τη μερική μεταφορά στη Θεσσαλία νερού που πλεονάζει από τον Αχελώο καθώς η περιφέρειά μας απειλείται από περιβαλλοντική και κοινωνική ερημοποίηση.Έχουν ήδη επενδυθεί 1,1 δις ευρώ κι αν δεν ολοκληρωθεί,θα δημιουργηθεί ζημιά στην εθνική οικονομία,στην κοινωνία στο περιβάλλον.Σε πρώτη φάση επείγει η ολοκλήρωση των υδροηλεκτρικών έργων σε Μεσοχώρα και Συκιά.

-Μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά η Περιφέρεια, για παράδειγμα με έργα θωράκισης από φυσικές καταστροφές, με δεδομένη και την περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων;

Κάθε περιφέρεια έχει τις δικές της ιδιαίτερες ανάγκες και τις δικές της χρηματοδοτικές δυνατότητες με βάση τον προϋπολογισμό,τα προγράμματα ΕΣΠΑ και –όσες περιφέρειες έχουν-το αποθεματικό της.Στη  Θεσσαλία,έχουμε ολοκληρώσει μια σειρά μεγάλης αλλά και μικρότερης εμβέλειας αντιπλημμυρικών έργων,προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ,θωρακίζοντας βασικούς αστικούς ιστούς και διανοίγοντας ρέματα,ωστόσο οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες.Χρειαζόμαστε πρόσθετη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατάλληλο νομικό πλαίσιο και ξεκάθαρες αρμοδιότητες.

-Σύντομα βγαίνουμε από τα Μνημόνια και επιστρέφει η ανάπτυξη υποστηρίζει η κυβέρνηση…

Η ουσία είναι να επιστρέψει η κοινωνία στη φυσική της ισορροπία, που σημαίνει δραστική μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό,αύξηση του εθνικού εισοδήματος,αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας. H εξαθλίωση δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση αλλά στην έξοδο από τη χώρα.Η επανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας είναι ο δρόμος της επιστροφής στην κανονικότητα. Και αυτό επιτυγχάνεται με μια «παραγωγική επανάσταση»,με ελληνικό σχέδιο και πλάνο εξόδου,χωρίς τη μετρολογία των Μνημονίων, ένα άλμα μεγαλύτερο απ’ τη φθορά.

-Χρειάζεται πολιτική αλλαγή η χώρα όπως λέει η ΝΔ από την οποία προέρχεστε;

Πρέπει να αναπνεύσει πια αυτός το τόπος! Ασφαλώς χρειάζεται αλλαγή πολιτικής: από πρωταθλήτρια στους φόρους,τις ασφαλιστικές εισφορές και την ανεργία, να γίνει πρωταθλήτρια στις θέσεις εργασίας,τις επενδύσεις και τις πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης. Εκείνο που είναι μείζονος σημασίας είναι η αλλαγή νοοτροπίας.Για να πάμε μπροστά πρέπει να επενδύσουμε σε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών, με υπευθυνότητα,με ευρύτερες συναινέσεις-ιδίως στην κοινωνία- με συνέργειες και συνεργασίες.

-Νέα θητεία στην Περιφέρεια ή επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Πρόθεσή μου είναι μια θητεία στην Περιφέρεια με την ευρύτατη δυνατή κοινωνική συναίνεση.

Προηγούμενο άρθρο ΣΘΕΒ: Τα οφέλη των social media για τις επιχειρήσεις
Επόμενο άρθρο Ημερίδα-εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας