Ειδήσεις

Κέλλας: Σε κατάσταση αποσύνθεσης τα ΔΙΕΚ


Ερώτηση σχετικά με την κατάσταση αποσύνθεσης που παρουσιάζουν τα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας, κατέθεσε προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής  Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.

 Την ερώτηση, με πρώτη υπογράφουσα την Τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ, βουλευτη Επικρατείας κ. Νίκη Κεραμέως, συνυπογράφουν οι, Ιωάννης Ανδριανός, βουλευτής Ν. Αργολίδας και Μαρία Αντωνίου, βουλευτής Ν. Καστοριάς.

 Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

 Σύμφωνα με επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) προς το Υπουργείο σας, η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ΔΙΕΚ της χώρας είναι «απελπιστική». Τα προβλήματα που αναφέρεται ότι, σωρευτικά, θέτουν εν αμφιβόλω την απρόσκοπτη λειτουργία τους, είναι, ενδεικτικά:

  • Βασικές ελλείψεις, π.χ. γραφικής ύλης, υλικών καθαριότητας, εξαρτημάτων μηχανολογικού εξοπλισμού, υλικών εκπαίδευσης, τις οποίες καλύπτουν οι ίδιοι οι καταρτιζόμενοι,
  • Κίνδυνος ακύρωσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+, τα οποία υλοποιούνται σε 19 ΔΙΕΚ, λόγω έλλειψης οφειλόμενης χρηματοδότησης από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, καίτοι οι καταρτιζόμενοι έχουν ήδη δεσμευτεί σε τουριστικά πρακτορεία, αεροπορικές εταιρίες, ξενοδοχεία κλπ.
  • Οφειλές αποπληρωμής υπολοίπου 20% των περσινών, ολοκληρωμένων προγραμμάτων Erasmus+ στα οικεία ΙΕΚ, τα οποία δέχονται καθημερινά παράπονα από τους δικαιούχους ευρωπαίους εταίρους.

Επισημαίνεται ότι, παρά την αντικατάσταση του Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση και λειτουργία των ΔΙΕΚ και ΣΕΚ (Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης), δεν επιλύθηκαν τα ως άνω ενδεικτικά, καθώς και άλλα, προβλήματα, εφόσον εξακολουθεί να τελεί υπό κατάληψη.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1. Σκοπεύετε να διευθετήσετε τα προβλήματα των ΔΙΕΚ της χώρας, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία τους; Αν ναι, πώς και πότε;
  2. Πώς σκοπεύετε να αποκαταστήσετε έναντι των ευρωπαίων εταίρων μας το κύρος και την φερεγγυότητα των ΔΙΕΚ, τα οποία πλήττονται από την ασυνέπεια και τις καθυστερήσεις εξόφλησης οφειλών εκ μέρους του Υπουργείου σας;

 

Προηγούμενο άρθρο Ο δήμαρχος Κιλελέρ ενημέρωσε τους κατοίκους του Μεγάλου Μοναστηρίου
Επόμενο άρθρο Δεσμεύσεις αναλαμβάνει ο ΟΣΕ για την ασφάλεια των γραμμών εντός της Λάρισας