Μ. Χαρακόπουλος με ερώτηση στην υπ. παιδείας: Μη στερείτε τα γερμανικά στους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου


 Να μη στερηθούν τα παιδιά του 2ο Γυμνασίου Τυρνάβου τη διδασκαλία της γερμανικής ως δεύτερη γλώσσα ζητά με ερώτηση στη βουλή ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Μετά από συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κατέθεσε ερώτηση στην υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπολού.

Η ερώτηση του στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

«Στην αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στο χώρο της δημόσιας παιδείας, προστίθενται και νέα προβλήματα που σχετίζονται με το δικαίωμα επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας στην εκπαίδευση. Ξαφνικά και τελείως αναιτιολόγητα η δυνατότητα αυτή παύει να υφίσταται σε ορισμένα σχολεία της χώρας με την αναγκαστική επιβολή της ξένης γλώσσας.

Συγκεκριμένα, στο νομό Λάρισας, και ειδικότερα στο 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου, στο οποίο λειτουργούν τρία πλήρη τμήματα και στις τρεις τάξεις,  από την αρχή της σχολικής χρονιάς διδάσκονται η γαλλική και η γερμανική γλώσσα. Μέχρι τώρα μάλιστα, ήδη από το δημοτικό, τα παιδιά της περιοχής είχαν το δικαίωμα επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας. Με απόφαση, όμως, της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας καταργείται η παράλληλη διδασκαλία των δύο ξένων γλωσσών. Επισημαίνεται ότι στο 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου δεν υπάρχει μεν οργανική θέση καθηγητή της Γερμανικής γλώσσας, υφίσταται όμως στο 1ο Γυμνάσιο Τυρνάβου και ως εκ τούτου διδάσκονται και στα δύο σχολεία, χωρίς ουδέποτε να έχουν παρουσιαστεί προβλήματα, τόσο τα γαλλικά όσο και τα γερμανικά.

Καθηγητές, γονείς και παιδιά αισθάνονται ότι τους αφαιρείται -χωρίς καν να τους δοθεί μια μεταβατική περίοδος προσαρμογής- το δικαίωμα της επιλογής της ξένης γλώσσας που οι μαθητές επιθυμούν να διδαχτούν. Όπως τονίζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, οι μαθητές που επέλεξαν ήδη από το δημοτικό τη γερμανική γλώσσα θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα και ιδίως όσοι βρίσκονται στις μεγαλύτερες τάξεις του γυμνασίου, αφού θα αναγκαστούν αιφνιδίως να μάθουν από την αρχή μια εντελώς άγνωστη σε αυτούς ξένη γλώσσα, τη γαλλική, ακυρώνοντας όλους τους προηγούμενους κόπους τους. Αναγκάζονται ουσιαστικά να αλλάξουν πεδίο μάθησης και να ξεκινήσουν εν μέσω της σχολικής χρονιάς μια τρίτη γλώσσα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διατάραξη του καθημερινού τους προγράμματος μελέτης και προετοιμασίας προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του καθημερινού τους εφταώρου στο σχολείο».

Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά την αρμόδια υπουργό:

  • 1. Σκοπεύετε να ανακαλέσετε την άδικη αυτή απόφαση για τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου ώστε να συνεχίσουν να διδάσκονται τη γερμανική γλώσσα;
  • 2. Γιατί δεν επιτράπηκε να μεταγραφούν στο 1ο Γυμνάσιο Τυρνάβου όσα παιδιά επιθυμούν να διδαχθούν τη γερμανική γλώσσα;
Προηγούμενο άρθρο Περιφερειακή συνάντηση των συλλόγων της ομοσπονδίας γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στην Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα από την ΠΑΣΥ