Ειδήσεις

Μάξιμος: Οι φόβοι για την απαλοιφή της Γενοκτονίας επιβεβαιώνονται


Απάντηση έλαβε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, στην επιστολή του για την απαλοιφή του όρου «Γενοκτονία» από τον τίτλο της Ημερήσιας Διάταξης της Βουλής για την «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος».

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Σεπτεμβρίου, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, εκ μέρους του προεδρείου της Βουλής αντί του όρου «Γενοκτονία» έγινε χρήση της λέξης «Καταστροφή». Αυτή η αλλαγή του όρου συνέβη παρά την ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής του 1998 που έγινε νόμος του κράτους, και το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τις εκδηλώσεις τιμής για την ημέρα αυτή. Ο κ. Χαρακόπουλος, ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαμαρτυρήθηκε εντόνως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ωστόσο, μη λαμβάνοντας ικανοποιητικές απαντήσεις από τον προεδρεύοντα κ. Δημήτρη Κρεμαστινό, αναγκάστηκε να απευθύνει σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, την οποία κοινοποίησε στον Πρωθυπουργό, τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους αρχηγούς των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, ενώ την γνωστοποίησε και στην Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ).

 

Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής, με αφορμή την απάντηση του κ. Βούτση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απάντηση που λάβαμε από τον πρόεδρο της Βουλής -με όσα υποστήριξε στην Διάσκεψη των Προέδρων την 21η Σεπτεμβρίου- επιβεβαιώνει τους φόβους και τις ανησυχίες μας, και δικαιώνει την πρωτοβουλία μας να διαμαρτυρηθούμε εντόνως. Δυστυχώς, όπως προκύπτει από την ανάγνωση της επιχειρηματολογίας του κ. προέδρου, η απαλοιφή του όρου Γενοκτονία δεν συνέβη τυχαία, ούτε επρόκειτο για λεκτικό σφάλμα. Συνιστά μια στοχευμένη παρέμβαση, η οποία εδράζεται σε συγκεκριμένες ιδεολογικο-πολιτικές αφετηρίες. Ωστόσο, πέρα από την προσέγγιση της περιγραφής των τραγικών γεγονότων στην Μικρά Ασία στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνος, εάν είναι Γενοκτονία ή όχι, ή αν η Καταστροφή είναι κάτι ευρύτερο από την Γενοκτονία όπως υποστηρίζει ο κ. Βούτσης, στα οποία πολλά θα μπορούσε κανείς να αντιτάξει, η ουσία βρίσκεται στην ίδια τη διαδικασία. Το ζήτημα, παρά την προσπάθεια να υποβαθμιστεί, δεν είναι καθόλου ήσσονος σημασίας. Κανείς, ούτε η Διάσκεψη των Προέδρων, δεν μπορεί να παραγνωρίζει κατ’ οιονδήποτε τρόπο νόμους και Προεδρικά Διατάγματα εφαρμόζοντάς τα κατά το δοκούν. Για το λόγο αυτό, εμείς επιμένουμε και προσδοκούμε ότι η για δεύτερη συνεχή χρονιά απαλοιφή του όρου Γενοκτονία δεν θα τριτώσει! Και προς τούτο οφείλουν να είναι σε εγρήγορση οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη των Προέδρων».

Προηγούμενο άρθρο Σεμινάριο με θέμα: Η τέχνη πάει...σχολείο
Επόμενο άρθρο Αγωνιστικό πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα