Πρωτοσέλιδο

Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες της Λάρισας


Την Τρίτη 29 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΑΣΝΛ με την συμμετοχή του Συλλόγου Θεριζοαλωνιστών Ν. Λάρισας και την Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ν. Λάρισας στην οποία συζητήθηκαν τα οξυμμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού.

Βασικά προβλήματα και ζητήματα αιχμής παραμένουν:

  • Η άγρια φοροληστεία από την κυβέρνηση, τα υπέρογκα ασφάλιστρα σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους αγρότες, τα κάθε είδους χαράτσια που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα. Όλα αυτά καλύπτουν σχεδόν το 60% του συνολικού εισοδήματος μας.
  • Το αίσχος των «ανοιχτών τιμών» σχεδόν σε όλα τα προϊόντα.
  • Οι εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων σε συνδυασμό με την αύξηση τους κόστους παραγωγής, οι νέες αυξήσεις και χαράτσια που ετοιμάζουν σε ρεύμα, νερό, καύσιμα.
  • Οι τεράστιες καταστροφές που έχει υποστεί το σύνολο του Νομού και πολλές καλλιέργειες με αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Ο ΕΛΓΑ, δίνει ψίχουλα ως αποζημίωση στις περισσότερες περιπτώσεις, και οι όποιες αποζημιώσεις δίνονται 12-16 μήνες μετά την ζημιά ενώ με ευθύνη του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ εκατοντάδες παραγωγοί δεν θα αποζημιωθούν (πχ παγετός στην Αγιά).  Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν χιλιάδες συναδέλφους σε αδυναμία να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσης των οικογενειών τους αλλά και όλα τα έξοδα που πρέπει να κάνουν στην διάρκεια του χρόνου.
  • Οι εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών ομοειδών προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας χωρίς δασμούς και σε ανταγωνισμό με τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα με τις ευλογίες και συμφωνίες που υπέγραψαν η Ε.Ε και οι ελληνικές κυβερνήσεις στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της ΚΑΠ.

Η τραγική μείωση του εισοδήματος από τις εξευτελιστικές τιμές που αγκαλιάζουν το σύνολο των προϊόντων και ήδη προετοιμάζουν το έδαφος για το Καλαμπόκι και το Βαμβάκι φέρει την υπογραφή των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά. Η  απάντηση όλων των υπουργών και των κυβερνήσεων στα αιτήματα μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές και για διασφάλιση του μόχθου και προστασία των αγροτών-κτηνοτρόφων από τα νύχια των εμπόρων και βιομηχάνων ήταν ότι «πιστεύουν στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς και έτσι λειτουργεί η προσφορά και ζήτηση».

«Ελεύθερη οικονομία της αγοράς» είναι ο μηχανισμός που επιτρέπει την  ασυδοσία μιας χούφτας εμπόρων και βιομηχανιών με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης απέναντι και στους παραγωγούς και στην λαϊκή κατανάλωση. Για αυτό το λόγο οι σιτοπαραγωγοί παίρνουν 16-18 λεπτά το κιλό αλλά τα 700 γραμμάρια ψωμιού πωλούνται 1.70€ στην κατανάλωση  και τα ζυμαρικά συνεχώς ανεβαίνουν ενώ η τιμή του σκληρού σίτου κατρακυλάει κάθε χρόνο. Οι ροδακινοπαραγωγοί πούλησαν τα επιτραπέζια ροδάκινα 15-20 λεπτά αλλά στα ράφια τα αγοράζαμε 1.50€. Το ίδιο γίνεται με το γάλα, το κρέας, όλα σχεδόν τα προϊόντα. Οι επιχειρηματίες και οι έμποροι με μεθόδους που προσιδιάζουν σε καρτέλ, ρίχνουν σταθερά τις τιμές για να φουσκώνουν οι τσέπες τους με μεγαλύτερα κέρδη και η κυβέρνηση φυσικά στηρίζει αυτή την πολιτική. Όπως ανέχεται το αίσχος των ανοιχτών τιμών που στην ουσία οδηγούν τον παραγωγό σε παράδοση και όχι πώληση του προϊόντος του, χωρίς να ξέρει σε ποια τιμή, αν και πότε, θα πληρωθεί.

Αυτά τα μέτρα και οι πολιτικές, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε γρηγορότερο αφανισμό χιλιάδες παραγωγούς, την συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρήσεων.

Η ΕΟΑΣΝΛ, οι Αγροτικοί Σύλλογοι, οι Επιτροπές Αγώνα, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που έχει δράση και παλεύει όλο το χρόνο αναδείχνοντας προβλήματα και διεκδικώντας λύσεις, μπαίνει μπροστά και πάλι στην οργάνωση της αγωνιστικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, σε όσους έχουν διάθεση να παλέψουν, με τα αιτήματα πάλης που διαμορφώσαμε το προηγούμενο διάστημα στα  μπλόκα του αγώνα. Δεν χρειάζεται απογοήτευση και μοιρολατρία, κανείς δεν είναι μόνος του, όλοι μαζί συλλογικά έχουμε την θέληση και την δύναμη να κατακτήσουμε λύσεις προς όφελος μας.

Στην συνεδρίαση μας αποφασίσαμε:

  • Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων να συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο για την ΔΕΘ το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις 6.30μμ στην πλατεία Αριστοτέλους μαζί με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους καθώς έχουμε κοινά προβλήματα και αντίπαλο και μαζί μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.
  • Πραγματοποιούμε μεγάλη σύσκεψη του Νομού την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στις 7 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο στην Νίκαια. Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά ώστε από κοινού να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα στην δράση μας και να βάλουμε φρένο στο ξεκλήρισμα μας και τις εξευτελιστικές τιμές.
  • Το επόμενο διάστημα οι Αγροτικοί Σύλλογοι να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συμμετοχής στην σύσκεψη στην Νίκαια. Παράλληλα κλιμάκια της ΕΟΑΣΝΛ, του Συλλόγου Θεριζοαλωνιστών Ν. Λάρισας και της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών θα πραγματοποιήσουν περιοδείες σε χωριά του Νομού καλώντας για την σύσκεψη της Νίκαιας. Να μην λείψει κανείς – να στείλουμε ένα βροντερό μήνυμα στην Κυβέρνηση.

 

Προηγούμενο άρθρο Το Συνδικάτο Εργαζομένων Ν. Λάρισας για τα τελευταία εργατικά δυστυχήματα
Επόμενο άρθρο Ξεκινούν οι εγγραφές στις Λέσχες Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων