Ειδήσεις

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Ν. Λάρισας για τα τελευταία εργατικά δυστυχήματα


Άλλοι δυο νεκροί συνάδελφοι μας, εργάτες στην καθαριότητα, αυτή τη φορά στο δήμο Μαραθώνα και στο Δήμο Πύργου Ηλείας. προστίθενται στο μακρύ κατάλογο των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στους χώρους δουλειάς, που τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν με γεωμετρική πρόοδο και στους Δήμους.

Αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας και της ανυπαρξίας μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας. Μόνο το τελευταίο 2μηνο μετράμε ήδη 7 νεκρούς εργάτες και εργάτριες στους Δήμους της χώρας. Η κατάσταση με τα εργατικά ατυχήματα στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων είναι τραγική. Ο αριθμός είναι μεγάλος για να είναι τυχαίο.

Ο τραγικός αυτός απολογισμός είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνουν με τη ζωή τους μόνιμοι και συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους της χώρας απόρροια των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό – ειδικά στο χώρο της καθαριότητας – τον ακατάλληλο και απαρχαιωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, της ανυπαρξίας μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων—-που κυριαρχούν, της επιβολής της 24ωρης λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών, που έχει κάνει καθεστώς τη νυχτερινή εργασία όχι μόνο των ανδρών αλλά και των γυναικών, την εντατικοποίηση και την τρομοκρατία.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχθούμε ως “κανονικότητα” ότι θα πηγαίνουμε για ένα κομμάτι ψωμί για δουλειά, θα παίζουμε κορόνα γράμμα τη ζωή μας και θα κινδυνεύουμε να μη γυρίσουμε στο σπίτι μας, ενώ θα ξέρουμε ότι αύριο θα είμαστε άνεργοι. Μέσα από τον οργανωμένο αγώνα μας να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα για την υγιεινή και ασφάλειά μας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ καλεί την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές να αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους. Να μην «πετάνε το μπαλάκι» αλλού, ούτε να κρύβονται κάθε φορά  πίσω από δήθεν ανθρώπινα λάθη. Να σταματήσουν τώρα το επαναλαμβανόμενο έγκλημα και να πάρουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια και συμπαραστεκόμαστε στις  οικογένειες και τους συναδέλφους τους.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

Προηγούμενο άρθρο 3ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικής Καλλιτεχνικής Δημιουργίας στους Γόννους
Επόμενο άρθρο Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες της Λάρισας