Ειδήσεις

Δυναμική παρουσία του Παν/μίου Θεσσαλίας σε διαγωνισμό στη Τσεχία


Η ομάδα Κένταυρος (Centaurus Racing Team) αποτελείται από προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με όρεξη και πάθος για το αντικείμενο σπουδών τους. Στόχος τους είναι η μελέτη, ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός πλήρους λειτουργικού αγωνιστικού μονοθέσιου τύπου formula, με απώτερο σκοπό την συμμετοχή τους στον σημαντικότερο παγκόσμιο διαγωνισμό για φοιτητές μηχανικούς όπου λαμβάνουν μέρος τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Όπως κάθε ακαδημαϊκή χρονιά έτσι και φέτος, η ομάδα Κένταυρος έθεσε τον πήχη πολύ υψηλά. Η εξασφάλιση της συμμετοχής της σε διαγωνισμούς ήταν δεδομένη καθώς έγινε δεκτή σε τέσσερις από αυτούς, περνώντας με επιτυχία τα test στα οποία υποβλήθηκε. Ωστόσο ο απαιτητικός διαγωνισμός της Τσεχίας ήταν αυτός που την κέρδισε και έτσι μετά από μια χρονιά εντατικής δουλειάς, η ομάδα του Κενταύρου έδωσε το παρόν στην Τσεχία.
Ο διαγωνισμός FS Czech Republic στον οποίο συμμετείχε η Centaurus Racing Team – με την υποστήριξη της Aegean Airlines – πραγματοποιήθηκε από τις 1 έως τις 5 Αυγούστου 2017, στο Μοστ της Τσεχίας. Η Centaurus Racing Team, περνώντας επιτυχώς όλο τον τεχνικό έλεγχο που απαιτούν οι προδιαγραφές της διοργάνωσης, αγωνίστηκε με το μονοθέσιο Thireus R. Ιδιαίτερα δυνατή ήταν η παρουσία της ομάδας στα στατικά αγωνίσματα καθώς και στην παρουσίαση της κοστολόγησης και του σχεδιασμού του μονοθέσιου στα οποία κατέλαβε την 25η και την 21η θέση αντίστοιχα, ανάμεσα σε 50 ομάδες από πανεπιστήμια παγκόσμιας φήμης. Στη παρουσίαση του επιχειρηματικού πλάνου οι κριτές είχαν το ρόλο των επενδυτών και έπρεπε να πειστούν ώστε να επενδύσουν στην ιδέα που τους παρουσίαζε η διαγωνιζόμενη ομάδα. Στο συγκεκριμένο αγώνισμα η Centaurus Racing Team κατέλαβε την 11η θέση, με εμφανή τον ενθουσιασμό των κριτών για τη καινοτόμα ιδέα των φοιτητών.
Όσο αφορά στα δυναμικά αγωνίσματα ο Thireus R, με τους έμπειρους οδηγούς του, κατάφερε από τη πρώτη στιγμή να περάσει επιτυχώς το acceleration και το skidpad. Στο αγώνισμα του autocross, ο δεύτερος οδηγός δε κατάφερε να τερματίσει λόγω τεχνικού προβλήματος. Το γεγονός αυτό δεν πτόησε την Centaurus Racing Team η οποία εντόπισε αμέσως και διόρθωσε την τεχνική βλάβη ώστε το μονοθέσιο να πάρει μέρος στο πιο απαιτητικό αγώνισμα, το Endurance. Ο Thireus R, για ακόμη μία φορά, δεν απογοήτευσε την ομάδα και τερμάτισε όπως προβλεπόταν στο Endurance. Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο αγώνισμα λίγες ομάδες το φέρνουν εις πέρας καθώς η απόσταση που πρέπει να καλύψουν τα μονοθέσια είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Τέλος, στη γενική βαθμολογία η ομάδα κατέλαβε τη 13η θέση ενώ στη κατανάλωση καυσίμου βγήκε 9η.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Υπεγράφησαν οι συμβάσεις σύνδεσης φυσικού αερίου για τα δημοτικά κτίρια σε Φίλυρο και Χορτιάτη
Επόμενο άρθρο Κώστας Γκούμας: Η πολιτική διαχείριση της Μεσοχώρας και των έργων Άνω Αχελώου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ