Ειδήσεις

4ο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για τη βαμβακοκαλλιέργεια


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

 

  1. Στόχοι

1.1 Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.

1.2 Η έγκαιρη ενημέρωση, που αφορά στο χρονικό διάστημα από το τέλος της ανθοφορίας και το στάδιο ωρίμανσης των καρυδιών και την οργάνωση αποτελεσματικής αυτοάμυνας κάθε βαμβακοφυτείας για όλη την καλλιεργητική περίοδο.

1.3 Η τακτική παρακολούθηση κάθε βαμβακοχώραφου και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, ώστε να εφαρμόζονται συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας στο σωστό χρόνο, όπως περιγράφονται παρακάτω κατά περίπτωση.

 

  1. Διαπιστώσεις

Την εποχή αυτή τα βαμβακόφυτα βρίσκονται στις όψιμες περιοχές στο τέλος της ανθοφορίας και καρπόδεσης των 80-90% των ανθέων στις όψιμες περιοχές και στο στάδιο της πλήρης καρποφορίας και ωρίμανσης των καρυδιών στις πρώιμες.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντικά αυξημένος αριθμός συλλήψεων ενηλίκων (πεταλούδων) του πράσινου σκουληκιού στο εγκαταστημένο δίκτυο φερομονικών παγίδων της Υπηρεσίας μας καθώς και σε όλες σχεδόν τις περιοχές, γεγονός που καθιστά επιτακτική τη συνέχιση της παρακολούθησης των βαμβακοχώραφων από τους παραγώγους όψιμων καλλιεργειών.

Με βάση τους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιούνται, παρατηρείται αυξημένος αριθμός αυγών πράσινου σκουληκιού ενώ αντίστοιχα δεν διαπιστώθηκε σημαντική παρουσία ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) πάνω από το όριο επέμβασης.

Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι δεν παρατηρείται αυξημένος αριθμός συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) στο εγκατεστημένο δίκτυο φερομονικών παγίδων. Με βάση τις παρατηρήσεις από τους επιτόπιους ελέγχους δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ανησυχητικού αριθμού ρόδινου σκουληκιού ούτε προσβολές σε περιοχές της Π.Ε. Λάρισας.

 

  1. Συστάσεις – Καλλιεργητικές πρακτικές

Η Υπηρεσία μας εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των ακμαίων και αυγών πράσινου σκουληκιού συνιστά στους παραγωγούς των όψιμων κυρίως καλλιεργειών να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα το επόμενο διάστημα και να επιθεωρούν τα χωράφια ανά 2 ημέρες προκειμένου να διαπιστώσουν έγκαιρα την παρουσία τυχόν νεαρών σκουληκιών.

 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Το κατώτατο όριο επέμβασης για το πράσινο σκουλήκι είναι 5 ζωντανές νεαρές προνύμφες (σκουλήκια) κατά μέσο όρο, ανά 100 φυτά. Η δειγματοληψία πρέπει να γίνεται με τυχαίο τρόπο και κινούμενοι διαγώνια στο χωράφι εξετάζοντας τις κορυφές 100 φυτών. Εξετάζουμε χτένια, άνθη και φύλλα.

 

ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Όπου παρατηρηθούν υψηλές συλλήψεις συνιστάται η δειγματοληψία 100 καρυδιών (μεσαίου μεγέθους και όχι περισσότερα από 1 με 2 καρύδια από κάθε φυτό). Εφόσον διαπιστωθεί κατά το άνοιγμά τους προσβολή στο 5% αυτών τότε μόνο να γίνεται χημική επέμβαση με κατάλληλα και εγκεκριμένα εντομοκτόνα. Η εξέταση των καρυδιών πρέπει να πραγματοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή λόγω του μικρού μεγέθους της νεοεκκολαφθείσας προνύμφης (περίπου 1,5 χιλιοστό).

Η χημική καταπολέμηση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται στο 1ο ή στο 2ο στάδιο της προνύμφης (μήκος έως 1 εκατοστό).

Σημαντικό επίσης είναι να μην γίνεται άσκοπη και προληπτική χημική καταπολέμηση (ιδιαίτερα με μη εκλεκτικά εντομοκτόνα), που θα έχει ως συνέπεια την μείωση του πληθυσμού των ωφέλιμων-φυσικών εχθρών των εντόμων.

 

  1. Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα

Να αποφεύγονται ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα και η εφαρμογή των ψεκασμών να γίνεται κατά τις απογευματινές ώρες κυρίως μετά τη δύση του ηλίου επειδή τότε είναι πιο δραστήρια η προνύμφη και μειώνεται αντίστοιχα η δραστηριότητα των μελισσών. Οι βαμβακοπαραγωγοί να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ενημέρωσης του κοινού σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν.4036/2012). Για το σκοπό αυτό θα πρέπει απαραιτήτως οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.

Επισημαίνεται ότι όπου χρειαστεί επέμβαση με φυτοπροστατευτικά μέσα είναι επιθυμητή η εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικής κατηγορίας δράσης κάθε φορά και η μη χρήση του ίδιου εντομοκτόνου περισσότερο από δύο φορές την ίδια καλλιεργητική περίοδο για την αποφυγή εμφάνισης συμπτωμάτων ανθεκτικότητας.

Οι παραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των σκευασμάτων, ενώ η χρήση των προϊόντων αυτών πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες χρήστες κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Επίσης, οι συνάδελφοι Γεωπόνοι (Καταστήματα Γεωργικών Φαρμάκων, Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ.α.), που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική προσβολή ή ανησυχητικό αριθμό συλληφθέντων ατόμων σε φερομονικές παγίδες, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με την Υπηρεσία μας, έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους, να εκδοθεί προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή. Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθηνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου (τηλ. 24210-66525).

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σε εκδηλώσεις στη Βαμβακού Φαρσάλων ο Χρ. Κέλλας
Επόμενο άρθρο Η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την επιδείνωση του καιρού