Δαμάσι-Ποταμιά τιμούν την απελευθέρωσή τους


 Με θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, που ολοκληρώνονται την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, ο Δήμος Τυρνάβου και το δημοτικό διαμέρισμα Δαμασίου γιορτάζουν την απελευθέρωση τους από τον τουρκικό ζυγό στις 5 Οκτωβρίου 1912.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

  Στις 2 Οκτώβρη με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Τυρνάβου, του δημοτικού διαμερίσματος Δαμασίου και του Ε.Μ.Σ. Δαμασίου, στις 8 το βράδυ επίκαιρη ομιλία για την απελευθέρωση. Στη συνέχεια τα χορευτικά συγκροτήματα του πολιτιστικού συλλόγου Κιάτου Κορινθίας, του πολιτιστικού οργανισμού Δήμου Τρικκαίων, των πολιτιστικών συλλόγων Λιβαδίου Ελασσόνας και δημοτικού διαμερίσματος Δαμασίου θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς ενώ στις 10 το βράδυ θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί θα γίνει προσέλευση των επισήμων, στις 10:15 θα τελεστεί επίσημη δοξολογία τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Δαμασίου.

Μετά τη δοξολογία θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, από το Δήμο Τυρνάβου, το δημοτικό διαμέρισμα Δαμασίου, την Π.Α.Π. Δαμασίου, την εθνική αντίσταση, το «Δελήχειο Ίδρυμα», το δημοτικό σχολείο, το νηπιαγωγείο, τον εκπολιτιστικό- μορφωτικό σύλλογο, τον αγροτικό συνεταιρισμό, τον αθλητικό όμιλο, τον κτηνοτροφικό σύλλογο, τον ΤΟΕΒ και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων Δαμασίου και άλλους φορείς.

Την ομιλία για το ιστορικό της απελευθέρωσης θα κάνει η δασκάλα κ. Αναστασία Φλώρου.

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΤΑΜΙΑΣ

Επίσης, την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, γιορτάζει ο Δήμος Ποταμιάς την απελευθέρωση του δημοτικού διαμερίσματος Μεγάλου Ελευθερoχωρίου από τον τουρκικό ζυγό στις 5 Οκτωβρίου 1912.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Στις 9 το πρωί θα πραγματοποιηθεί επίσημη δοξολογία στον ιερό Αγίου Νικολάου, Μεγάλου Ελευθεροχωρίου.

Στις 10:20 το πρωί θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στο Ηρώο, στη συνέχεια θα γίνει εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και Εθνικός Ύμνος.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την παρουσίαση χορευτικών τμημάτων του πολιτιστικού οργανισμού Δήμου Ποταμιάς και θα ακολουθήσει δεξίωση.

Προηγούμενο άρθρο Οι Θεσσαλοί θα ψηφίσουν μαζί και... χώρια
Επόμενο άρθρο Έκθεση Σπύρου Παπαλουκά στη Δημοτική Πινακοθήκη