Οι Θεσσαλοί θα ψηφίσουν μαζί και… χώρια


 Οι Θεσσαλοί θα ψηφίσουν όλοι μαζί στις 7 Νοεμβρίου για να εκλέξουν για πρώτη φορά περιφερειάρχη, κατά πάσα πιθανότητα μια εβδομάδα μετά, στο β΄ γύρο. Ο διορισμένος γ. γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας καταργείται, το τιμόνι περνάει στα χέρια εκλεγμένου απευθείας από το λαό. Βέβαια η κυβέρνηση θα διορίζει τον υπερπεριφερειάρχη, τον διοικητή σε κάθε μία από τις 7 υπερπεριφέρειες- στη Λάρισα π. χ. θα εδρεύει ο διοικητής Θεσσαλίας, Στερεάς και Ηπείρου. Για να μην ξεθαρρεύει και πολύ η αυτοδιοικητική αντίληψη.

 Ταυτόχρονα όμως οι Θεσσαλοί θα ψηφίσουν χωριστά, ώστε κάθε νομός να εκλέξει – με τρισταυρία- τους δικούς του περιφερειακούς συμβούλους. Το σύγχρονο «Κοινόν των Θετταλών» με τους 51 «ταγούς» να εκλέγονται ο καθένας στο νομό του και μόνο από τους κατοίκους του. Και λόγω αυτού του αποκλειστικά νομαρχιακού τρόπου εκλογής, μάλλον θα ενταθούν παρά θα αμβλυνθούν οι ενδοπεριφερειακές αντιθέσεις. Το 51μελές Περιφερειακό Συμβούλιο περισσότερο θα μοιάζει με συνένωση τεσσάρων μίνι νομαρχιακών συμβουλίων, ενώ ήδη συγκροτούνται στο εσωτερικό των δύο μεγαλύτερων ψηφοδελτίων τουλάχιστον- ακόμη και επαρχιακά «τρίδυμα» υποψηφίων (π.χ. Φάρσαλα, Ελασσόνα, Αργιθέα κλπ) που θα αλληλοϋποστηριχτούν στο νομό τους ώστε να εκλεγούν, όπως άλλωστε συνέβαινε και με την εκλογή των νομαρχιακών συμβούλων.

Καθώς το προεκλογικό σκηνικό δείχνει να έχει ολοκληρωθεί στα βασικά του στοιχεία, επτά θα είναι οι υποψήφιοι περιφερειάρχες επικεφαλής συνδυασμών, οι εξής:

– Ο Βολιώτης Απ. Παπατόλιας με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ

– Ο Λαρισαίος Κώστας Αγοραστός με το χρίσμα της ΝΔ

– Ο Καρδιτσιώτης Βαγγ. Μπούτας με την υποστήριξη του ΚΚΕ

– Ο Βολιώτης Κώστας Πουλάκης από τον ΣΥΝ

– Ο Καρδιτσιώτης Θαν. Ζαχαρόπουλος της Δημοκρατικής Αριστεράς

– Ο Λαρισαίος Δημ. Κουρέτας των Οικολόγων Πράσινων και

– Ο Λαρισαίος Φάνης Γενηκομσίου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

Το σύστημα εκλογής που προβλέπεται από το νομοθέτημα του «Καλλικράτη» προβλέπει ότι ο περιφερειάρχης θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων, άρα το πιθανότερο να χρειαστεί και β΄ γύρος, με κάλπες στις 14 Νοεμβρίου.

Μαζί με τον περιφερειάρχη θα εκλεγούν και 4 αντιπεριφερειάρχες, ένας για κάθε θεσσαλικό νομό, ορισμένοι εξαρχής θα πλαισιώνουν τον επικεφαλής του κάθε συνδυασμού.

Κάθε παράταξη δηλαδή θα κατέλθει στις εκλογές με ηγετική πεντάδα: ο αρχηγός της που πάει για περιφερειάρχης και οι 4 υπαρχηγοί του, για αντιπεριφερειάρχες. Κανένας τους δεν χρειάζεται σταυρό. Αν κερδίσει τις εκλογές ο συνδυασμός τους, εκλέγονται όλοι τους και αναλαμβάνουν καθήκοντα, με τετραετή θητεία. Ο νέος αιρετός περιφερειάρχης θα εγκατασταθεί στη Λάρισα, στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και οι 4 αντιπεριφερειάρχες στα κτίρια των νομαρχιών σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα αντίστοιχα. Πρώτος τη τάξει αντιπεριφερειάρχης είναι αυτός της Λάρισας, του μεγαλύτερου πληθυσμιακά νομού. Επίσης ο περιφερειάρχης έχει τη δυνατότητα να ορίζει και τρεις θεματικούς αντιπεριφερειάρχες με συγκεκριμένη θητεία και αντικείμενο, π.χ. αγροτικά, ανάπτυξη, πολιτισμός κλπ .

Από την παράταξη της πλειοψηφίας εκλέγεται και ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής με σημαντικές αρμοδιότητες και φυσικά και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, αξίωμα με αυξημένο κύρος, με διετή θητεία.

Οι υποψήφιοι περιφερειάρχης και οι αντιπεριφερειάρχες των συνδυασμών που θα χάσουν στις εκλογές, εκλέγονται περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και αν η παράταξη εκλέξει περισσότερους των 5, όπως αναμένεται να συμβεί με την παράταξη που θα αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση, τότε ακολουθούν οι εκλεγόμενοι με σταυρό υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου. Φυσικά οι μικρότεροι συνδυασμοί δεν θα εκλέξουν και τους 5 της ηγετικής ομάδας αλλά αυτοί (υποψήφιος περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχες) είναι που θα καταλάβουν όσες θέσεις αναλογούν στο ποσοστό που θα επιτύχουν.

Οι περ. σύμβουλοι

Η Θεσσαλία με πληθυσμό 754 χιλιάδες κατοίκους θα εκλέξει Περιφερειακό Συμβούλιο αποτελείται από 51 μέλη. Σ΄ αυτό δεν συγκαταλέγονται ο περιφερειάρχης και οι 4 αντιπεριφερειάρχες. Οι 31 περιφερειακοί σύμβουλοι θα προέρχονται από τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό και οι υπόλοιποι 20 θα κατανέμονται αναλογικά στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Οι 51 εκλέγονται με πληθυσμιακή ποσόστωση, ανάλογα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής του 2001, μεταξύ των τεσσάρων νομών. Η ορισθείσα κατανομή έχει ως εξής:

-Λάρισα με πληθυσμό 280 χιλ. κατοίκους 20 περιφερειακοί σύμβουλοι,

– Μαγνησία με πληθυσμό 193 χιλ. 13 σύμβουλοι,

– Β. Σποράδες με 14 χιλ. κατοίκους εκλέγουν 1 σύμβουλο

-Τρίκαλα με 138 χιλ. 9 και

-Καρδίτσα με 130 χιλ. 9 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Οι εκλογείς θα μπορούν να βάζουν στο ψηφοδέλτιο μέχρι και 3 σταυρούς στο ψηφοδέλτιο της επιλογής τους, μόνον όμως από τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους του νομού τους και αποκλειστικά εξ αυτών. Οι Λαρισαίοι επί παραδείγματι θα μπορούν να σταυρώνουν μόνο Λαρισαίους υποψηφίους και ενδεχομένως τους υποψηφίους των υπολοίπων νομών να μην τους βλέπουν καν αφού πιθανότατα σε κάθε νομό θα διατίθεται στους εκλογείς διαφορετικό- το τοπικό- ψηφοδέλτιο του συνδυασμού.

Ουδείς εκ των υποψηφίων συνδυασμών, οι περισσότεροι των οποίων υπερθεματίζουν μιλώντας για την αναγκαιότητα εμπέδωσης της περιφερειακής συνείδησης και την αντιμετώπιση των ζητημάτων με περιφερειακή αντίληψη, κανένας τους δεν αντέδρασε στο συγκεκριμένο τρόπο νομαρχιακής εκλογής των συμβούλων.

*Σημειώνεται ότι οι πλήρεις συνδυασμοί θα μπορούν να περιλαμβάνουν μέχρι 76 υποψηφίους ο καθένας, κατανεμημένους ανά νομό, με την ποσόστωση γυναικών να ανέρχεται στο 1/3 επί του αριθμού των εκλεγομένων.

Προηγούμενο άρθρο ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ
Επόμενο άρθρο Δαμάσι-Ποταμιά τιμούν την απελευθέρωσή τους