Ειδήσεις

Δ. Κιλελέρ: Συνάντηση με γνωριμίες νέων, γλέντι και χορό στο Δίλοφο


Η λέξη Μιντζιά για πολλούς είναι άγνωστη. Πόσοι άλλωστε γνωρίζουν τη σημασία της. Ακούγεται παράξενη και όμως η Μιντζιά για κάποια χωριά  και ιδιαίτερα για το Δίλοφο είναι εξαιρετική. Η επεξήγησή της δηλώνει ένα είδος  αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης, καθώς συγκεντρώνονταν κάποιο  βράδυ στο σπίτι ενός  νοικοκύρη όλα τα αγόρια και  κορίτσια  του χωριού για να τον βοηθήσουν  στο ξεσπύρισα του καλαμποκιού. Είχε όμως  και έναν επικοινωνιακό χαρακτήρα, αφού είχαν την ευκαιρία αγόρια και κορίτσια να  «ιδωθούν»  να φλερτάρουν και να περάσουν μια ευχάριστη βραδιά.  Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πώς έφτανε άμεσα σε όλους τους νέους η είδηση – πρόσκληση για συμμετοχή στη ΜΙΝΤΖΙΑ. Αποτελεί  πάντως τοπικό λαογραφικό στοιχείο  που χαρακτηρίζεται από την μοναδικότητα.

Φέτος, στις  27 Μαΐου, η ΜΙΝΤΖΙΑ  θα επαναληφθεί, χωρίς καλαμπόκι,  θα είναι μια άλλη ευχάριστη βραδιά   με γνωριμίες νέων  με  συμμετοχή συμπατριωτών και φίλων και ατελείωτο γλέντι και χορό.

Στα πλαίσια  σύσφιξης των σχέσεων  των καταγόμενων από το Δίλοφο και των φίλων τους, της αλληλογνωριμίας των νέων του και  της ανασύστασης της φιλίας τους με τους  κατοίκους- φίλους  των γειτονικών χωριών, διοργανώνεται  στην πλατεία του Διλόφου,  το Σάββατο 27 Μαΐου, ώρα 8.30  μ.μ   ΜΙΝΤΖΙΑ στο ΔΙΛΟΦΟ,  μια  συνάντηση-γιορτή-γλέντι  με  ζωντανή  μουσική,   διάφορα  εδέσματα, πλούσιους μεζέδες, άφθονο κρασί  και ολονύκτιο γλέντι, με στόχο να  καθιερωθεί ως ετήσια εκδήλωση σαν όπλο στο χρόνο και στη λήθη.

Τη γιορτή θα πλαισιώσει χορευτικό συγκρότημα με θρακιώτικους χορούς.

Κάποιοι ενεργοί πολίτες  που  νοσταλγούν  το χωριό  και επιθυμούν να συνεχιστεί η ιστορία του, ώστε  να μη χαθεί στο πέρασμα του χρόνου, ευαισθητοποιήθηκαν  και αποφάσισαν από κοινού με  το δήμαρχο να υλοποιήσουν την  ιδέα  για συνάντηση στο χωριό των καταγομένων από το  Δίλοφο νέων και όχι μόνο, για γνωριμία και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους, δεδομένου ότι, αν και  έχουν τις ίδιες ρίζες, αντλούν ακούσματα, ήθη  και έθιμα από τον ίδιο τόπο, δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, δεν  γνωρίζουν  το χωριό, τόπο καταγωγής των προγόνων τους, αλλά  ούτε τη διαδρομή  και την εξελικτική πορεία που ακολούθησε από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα. Παράλληλα  μη ξεχνώντας  συγγενείς και φίλους  προσκαλούν κι αυτούς  για συμμετοχή στη βραδιά γλεντιού.

Στη βραδιά αυτή, θα  προσφερθούν τόσο από τις γυναίκες που κατοικούν στο χωριό όσο και από τις γυναίκες που κατοικούν στη Λάρισα ή αλλού, διάφορα εδέσματα, πίτες παραδοσιακά φαγητά, γλυκά κλπ. αλλά και διάφορα μεζεδάκια  από τον συμπατριώτη μας δήμαρχο, μαζί με άφθονο κρασί, όλα   ΔΩΡΕΑΝ. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει  χορευτικό συγκρότημα, ενώ θα υπάρχει ζωντανή μουσική υπό  τους ήχους της οποίας θα ακολουθήσει ολονύκτιο γλέντι με ελληνικούς και θρακιώτικους χορούς.

Για την καλύτερη  οργάνωση της εκδήλωσης συγκροτείται ομάδα πρωτοβουλίας γυναικών του χωριού, αποτελούμενη από τις κ.κ. Σαρατζίωτη Κική, Μπακαρτζή Ασπασία, Παπαγεωργίου Φωτεινή, Τοπάλη Κωνσταντίνα, Γκιτσάκη Φωτεινή, ΛαγγούραΣέτα, Μαλαμούδη Μαρία, οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για την οργάνωση, το στρώσιμο, την τακτοποίηση των   τραπεζιών και των εδεσμάτων. Στην ομάδα θα είναι όλες ισότιμες.        Συγκροτείται επίσης  μια δεύτερη ομάδα πρωτοβουλίας ανδρών  γενικών καθηκόντων οι οποίοι θα έχουν τη φροντίδα της τακτοποίησης του χώρου και της εύρυθμης λειτουργίας της εκδήλωσης, αποτελούμενη από τους κ.κ. Λαγγούρα Γεώργιο του Δημ, Λαγγούρα Αθανάσιο του Παρ. Μπακαρτζή Πασχάλη  του Νικ. Ντικούδη Πασχάλη του Δήμου, Μπακαρτζή Πασχάλη του Γ, Κουλελίδη Ιωάννη του Στ. Κουτίνα Αναστάσιο του Δ. Και στην ομάδα αυτή η συμμετοχή θα είναι ισότιμη.  Ευχή μας  είναι,  να προκύψουν στο  μέλλον απ’ αυτούς και από άλλους νέους, οι  συνεχιστές των σημερινών  προσπαθειών.

Απώτερος στόχος της  εκδήλωσης – γιορτής είναι  να  συγκεντρωθούν περισσότεροι, κατά το δυνατόν, συμπατριώτες, νέοι και μεγαλύτεροι,  αλλά και  φίλοι και γείτονες,  να στεφθεί με επιτυχία  και να καθιερωθεί  ως ετήσια γιορτή, που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο το τελευταίο Σάββατο του Μαΐου  και θα εμπλουτίζεται ίσως  με καινούργια ενδιαφέροντα στοιχεία από τους επόμενους συνεχιστές,  γιατί όπως είναι αποδεκτό  «τα βιβλία και οι εκδηλώσεις αποτελούν όπλο στη μάχη με το χρόνο και τη λήθη».

Η γιορτή διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας του Δήμου Κιλελέρ σε συνεργασία με την τοπική Κοινότητα Διλόφου.

Υπεύθυνος για την  οργάνωση, επιμέλεια  και  συντονισμό της  εκδήλωσης  είναι ο  καταγόμενος από το Δίλοφο Χρήστος Ζαβράκας, δάσκαλος-καθηγητής ΤΕΙ.

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη Μ. Χαρακόπουλου στο ΕΣΚΕ της Πυροσβεστικής
Επόμενο άρθρο Χρ. Κέλλας: Κυβέρνηση της αντισυνταγματικότητας