Ειδήσεις

Υπόμνημα του ΕΚΝΛ με αιτήματα για τον περιορισμό της ανεργίας


Αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΕΚΝΛ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Τάσο Τσιαπλέ, τον αντιπρόεδρο Κώστα Ριζούλη, τον Γ.Γραμματέα Πάρι Λιόλιο και τον ταμία Βασίλη Τσερβούλη, συναντήθηκε σήμερα 11/11/16, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, στο οποίο επέδωσαν υπόμνημα της διοίκησης του ΕΚΝΛ με αιτήματα για τον περιορισμό της ανεργίας και την προστασία των ανέργων, τα οποία διεκδικεί το ΕΚΝΛ, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τις τοπικές αρχές (Περιφέρεια, Δήμοι). Ζήτησαν να μπει το υπόμνημα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την παρουσία και του ΕΚΝΛ, προκειμένου να δωθούν λύσει στα προβλήματα που ταλανίζουν τους ανέργους.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ

Σε αντίθεση με όσα ακούμε συνεχώς εδώ και χρόνια για την περιβόητη ανάπτυξη που θα έρθει και θα λύσει δήθεν το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, που δημιουργεί το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε και οι πολιτικές στήριξης του, στην πραγματικότητα στο Ν. Λάρισας, οι καταγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ φτάνουν τους 25.000, εκ’ των οποίων 10-11% δικαιούται το ισχνό επίδομα των 361 ευρώ. Ανεπίσημα είναι ακόμα περισσότεροι οι άνεργοι, χώρια αυτοί που εργάζονται ελάχιστους μήνες το χρόνο με επιδοτούμενα προγράμματα των εργοδοτών, που απλά ανακυκλώνουν την ανεργία ή και ελάχιστες ημέρες το χρόνο, με μερική ή εκ’ περιτροπής απασχόληση, χώρια αυτοί που εργάζονται και είναι απλήρωτοι επι πολλούς μήνες και αρκετοί απ’ αυτούς μένουν για πάντα απλήρωτοι, αφού μια σειρά επιχειρήσεις οδηγούνται σε πτώχευση.

Η πολιτική που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν περιλαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των ανέργων και πραγματικού περιορισμού της ανεργίας, αλλά αποδεδειγμένα στηρίζει με διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα, μια μερίδα εργοδοτών και με διάφορα σεμινάρια, μια σειρά ΚΕΚ.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας, αγωνίζεται να σταματήσουν να πληρώνουν οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαικά στρώματα τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των αντιλαϊκών πολιτικών, προκειμένου να αποκομίζουν τεράστια κέρδη οι καπιταλιστές. Αγωνίζεται για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας προς όφελος της εργατικής τάξης.

Έχοντας ένα τέτοιο προσανατολισμό στη δράση του, έχει σήμερα στις πρώτες προτεραιότητες την διεκδίκηση του δικαιώματος στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα, άμεσα μέτρα περιορισμού της ανεργίας, γιατί σ’ αυτό το σύστημα δεν μπορεί να εξαλειφθεί, αλλά και μέτρα στήριξης των ανέργων. Έχει αναπτύξει πολλές αγωνιστικές δράσεις γι’ αυτά, με τελευταία μια μεγάλη πανθεσσαλική συγκέντρωση ενάντια στην ανεργία και για την προστασία του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος, στη Λάρισα, σε συνδιοργάνωση με 52 πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων απ’ όλη τη Θεσσαλία, αλλά και τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεών και της διεκδίκησης των αιτημάτων που έχουμε επεξεργαστεί, ζητάμε να θέσετε για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το παρών υπόμνημα της με αιτήματα για την προστασία των ανέργων και τον περιορισμό της ανεργίας σε τομείς που έχουν μεγάλες ελλείψεις και είναι απαραίτητοι για κοινωνικές ανάγκες (υγεία, παιδεία, ΟΤΑ).

Τα αιτήματα που διεκδικούμε για την ανεργία

(Όσα υπογραμμίζονται έχουν και τοπική διάσταση)

  • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, με ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα. Μείωση των ωρών εργασίας σε 7ωρο-5θήμερο-35ωρο, χωρίς μείωση, αλλά με αύξηση μισθών με ΣΣΕ και δικαιώματα.
  • Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, των ΚΕΚ και των ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται τους ανέργους.
  • Καμία απόλυση συμβασιούχου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αυτό αφορά και την Περιφέρεια. Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας.
  • Άμεσες μαζικές προσλήψεις πλήρους και μόνιμης εργασίας στους τομείς δημόσιας Υγείας-Πρόνοιας, Εκπαίδευσης, σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των κενών που υπάρχουν. Το ίδιο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους Δήμους και όχι με ελαστικές μορφές εργασίας και τα άθλια προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Κανείς εργαζόμενος στα προγράμματα απασχόλησης να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ και να πληρώνεται κάθε μήνα, να έχει πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα.
  • Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, άμεση κάλυψη όλων των κενών σε γιατρούς, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό στο ΠΠΝΛ, στα 4 Νομαρχιακά Νοσοκομεία (Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας), στα Κέντρα Υγείας, στα ιατρεία του ΠΕΔΥ και στα δημόσια προνοιακά ιδρύματα.
  • Κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης σε νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές στα δημοτικά σχολεία, στα γυμνάσια και λύκεια, ΤΕΙ, σχολές μαθητείας, αλλά και σε όλους τους δημόσιους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
  • Κάλυψη όλων των κενών που υπάρχουν στους ΟΤΑ της Θεσσαλίας και γενικότερα, με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης προσωπικό.
  • Να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια Ζάχαρης και Οινοπνεύματος στη Λάρισα, με την ευθύνη του κράτους.
  • Επανασύσταση του ΟΕΚ. Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση νέων Εργατικών Κατοικιών στις συνοικίες Τούμπας και Αγίου Θωμά της Λάρισας. Να γίνουν επίσης νέες εργατικές κατοικίες στα οικόπεδα Φαλάνης, Ομορφοχωρίου, Τσαριτσάνης, αλλά και σε όλους τους άλλους θεσσαλικούς νομούς.
  • Να ολοκληρωθούν τα έργα εκτροπής του Αχελώου, έργα για την συγκέντρωση και διοχέτευση των νερών για άρδευση και ύδρευση, όπως και η κατασκευή μικρότερων φραγμάτων.
  • Άμεση κατασκευή νέου μεγάλου δημόσιου κέντρου αποκατάστασης στη Θεσσαλία, Δημοσίων Κέντρων Υγείας σε όλες τις θεσσαλικές πρωτεύουσες, με ευθύνη του κράτους.
  • Κατασκευή δημόσιων σχολείων και παιδικών σταθμών όπου χρειάζονται με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Κατασκευή νέων σπουδαστικών εστιών σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα. Κατασκευή νέων κτιρίων ΙΚΑ και Εργατικού Κέντρου στη Λάρισα.
  • Δημόσια έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών, σύγχρονων αθλητικών έργων σε όσους δήμους της Θεσσαλίας δεν έχουν ή δεν καλύπτουν τις ανάγκες.

Παράλληλα διεκδικούμε να πληρώσει το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο για την λήψη μέτρων στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους. Χρήματα υπάρχουν για τους ανέργους, αν σταματήσει η κυβέρνηση και η Ε.Ε, να χρηματοδοτούν με δις. ευρώ, ξανά και ξανά, τις τράπεζες, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τις ΜΚΟ, αν κόψει τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες που σε μεγάλο βαθμό πάνε για Νατοϊκές ανάγκες.

  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ το μήνα, με δεδομένο ότι διεκδικούμε ο κατώτερος μισθός να επανέλθει στα 751 ευρώ, σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις για όσο είναι άνεργοι. Να το δικαιούνται και οι μικροί ΕΒΕ που έκλεισαν και οι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ, Λυκείου που δεν βρίσκουν δουλειά.
  • Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους άνεργους και τις οικογένειές τους.
  • Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και σταθερών τηλεφώνων. Μείωση των τιμολογίων τους κατά 50% για τους άνεργους & απλήρωτους.
  • Διαγραφή του 50% των οφειλών εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια και τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά. Αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης για δάνειο.
  • Καμία κατάσχεση ή πλειστηριασμό σε κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ανέργου.
  • Να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ και τα χαράτσια για την πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία της λαϊκής οικογένειας, οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τα διόδια.
  • Δωρεάν δημόσια Υγεία και φάρμακο για όλους και δωρεάν παιδεία για όλους.
  • Δωρεάν μετακίνηση στις αστικές, υπεραστικές συγκοινωνίες, με κρατική κάλυψη.
  • Να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος το διάστημα της ανεργίας χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται κράτος και εργοδότες.
  • Κατάργηση των μειωμένων αποζημιώσεων απόλυσης με προειδοποίηση και επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης σε όλους.
  • Επιδότηση του ενοικίου στο 100% απ’ το κράτος στους ανέργους.
  • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά ανέργων που δεν τα παίρνουν στους Παιδικούς Σταθμούς. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή των γονιών.
  • Κρατική αγορά, συγκέντρωσης και διάθεσης δωρεάν τροφίμων σε ανέργους, μερικά απασχολούμενους και χαμηλοσυνταξιούχους. Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
  • Δημιουργία σύγχρονων ξενώνων αστέγων στις μεγάλες πόλεις, με ενοικίαση κλειστών ξενοδοχείων από την Περιφέρεια με κρατική χρηματοδότηση.
  • Δωρεάν χορήγηση ενός μίνι γεύματος σε όλα τα παιδιά των δημόσιων σχολείων. Δωρεάν παροχή των σχολικών ειδών στα παιδιά ανέργων.
  • Κάλυψη από το κράτος, του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι ή περιστασιακά απασχολούμενοι.

 

                                                   Για το Δ.Σ. 

   Ο Πρόεδρος                                                          Ο Γ. Γραμματέας

           Τσιαπλές Αναστάσιος                           Λιόλιος Πάρις

Προηγούμενο άρθρο Εξιχνιάστηκαν άμεσα τέσσερις περιπτώσεις κλοπών
Επόμενο άρθρο Μάξιμος : Η Αλβανία να εγκαταλείψει παρωχημένους εθνικισμούς