Ειδήσεις

Κέλλας : Σπάνε τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ για να πληρώσουν συντάξεις


Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, κατέθεσαν από κοινού, οι Τομεάρχες Υγείας και Εργασίας της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας και Βασίλης Οικονόμου, με θέμα “Αίτημα του ΙΚΑ για επιχορήγηση από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), για να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος, για την ομαλή καταβολή των συντάξεων”.

Την ερώτηση συνυπογράφουν oΓραμματέας Πολιτικής Επιτροπής κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Κώστας Τσιάρας, καθώς και οι βουλευτές, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μαρία Αντωνίου, Γεώργιος Βαγιώνας, Σοφία Βούλτεψη, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Στέργιος Γιαννάκης, Βασίλης Γιόγιακας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Γεώργιος Στύλιος, Κώστας Σκρέκας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου και Άννα Καραμανλή.

Οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επισημαίνουν πως “παρά τις περικοπές – κρυφές και φανερές -, που υπέστησαν οι συνταξιούχοι με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, και τις εκ διαμέτρου αντίθετες διαβεβαιώσεις των Κυβερνώντων, τα ελλείμματα των ταμείων μεγαλώνουν και η εισφοροδιαφυγή καλπάζει”.

Αναφορικά, μάλιστα με τις περικοπές συντάξεων, σημειώνουν, “τη μείωση των επικουρικών συντάξεων ως και 50%, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 158.000 χαμηλοσυνταξιούχους, τη μείωση στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων ως και 60%, τη μείωση στις κύριες συντάξεις στους νέους συνταξιούχους ως και 35%, τη μείωση στις συντάξεις χηρείας, τη μείωση στα νέα Εφάπαξ, τη μείωση στις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και τις αναδρομικές παρακρατήσεις στην εισφορά ασθενείας 6%”.

Συνεχίζοντας με την ερώτησή τους οι κκ. Κέλλας, Οικονόμου, αλλά και οι συνυπογράφοντες βουλευτές  τονίζουν πως “ παρά τις “θυσίες” των συνταξιούχων, το έλλειμμα του ΙΚΑ διπλασιάστηκε, λόγω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και της κάμψης των εσόδων”.

Επικαλούμενοι μάλιστα και σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στο Ασφαλιστικό Ταμείο (ΠΟΣΕ – ΙΚΑ), ζητούνε από τοναρμόδιο Υπουργό να απαντήσει“εάν η Κυβέρνηση προτίθεται να “σπάσει τον κουμπαρά” του ΑΚΑΓΕ – ενός ταμείου που δημιούργησε  η ΝΔ το 2008, με σκοπό τη χρηματοδότηση των συντάξεων για τις επόμενες γενεές – , για την χρηματοδότηση του ελλείμματος στο Ταμείο του ΙΚΑ”.

Ζητούν ακόμη τους λόγους της αύξησης της μαύρης τρύπας στο συγκεκριμένο ταμείο, καθώς και τα μέτρα που θα ληφθούν για την εισφοροδιαφυγή.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αύξηση επισκεψιμότητας αναμένεται στο φετινό παζάρι της Λάρισας
Επόμενο άρθρο Μάξιμος : Η κυβέρνηση επιχειρεί συνειδητά την πόλωση για τα Θρησκευτικά