Ειδήσεις

Μάξιμος : Σε εξέλιξη η αντιμεταρρύθμιση στα ΑΕΙ


Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Συντονιστής του Τομέα για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθηγητής Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος κατά την παρουσία τους στη ΔΕΘ -συνοδεύοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη– είχαν συναντήσεις με τους πρυτάνεις: του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητή Περικλή Μήτκα, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητή Αθανάσιο Καραμπίνη και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη, προεδρεύοντα της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Κατά τις συναντήσεις ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ με την υποχρηματοδότηση στα χρόνια της κρίσης και τις συνέπειές της στη λειτουργία των ιδρυμάτων, τις διαρκείς αλλαγές στη νομοθεσία και τις αιφνιδιαστικές ρυθμίσεις χωρίς διάλογο με τα Πανεπιστήμια (όπως η πρόσφατη με τη τροπολογία για την κατάληψη θέσεων ΔΕΠ από μέλη ΕΔΙΠ). Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις για την επικείμενη παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας στα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρουν τα ΑΕΙ.

Με αφορμή τις συναντήσεις ο κ. Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο, παρά τα προβλήματα λόγω της κρίσης, συνεχίζει υπό δυσχερείς συνθήκες να επιτελεί την αποστολή του και να προσφέρει δυνατότητα μόρφωσης και καλύτερης ζωής σε όλα τα παιδιά.

Δυστυχώς, οι ιδεοληπτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης -από την επαναφορά των αιωνίων φοιτητών μέχρι την απαξίωση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων- πλήττουν τα ΑΕΙ. Είναι εμφανές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια “αντιμεταρρύθμισης” από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μας γυρίζει πίσω στις παθογένειες της δεκαετίας του ’80. Με νυχτερινές τροπολογίες της ντροπής, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ξηλώνει κάθε μέτρο που στόχευε στην ποιοτική αναβάθμιση του Πανεπιστημίου.

Η ρουσφετολογική (ν)τροπολογία που βαπτίστηκε “νομοτεχνική βελτίωση” για την “τακτοποίηση” των μελών ΕΔΙΠ σε προσωποπαγείς θέσεις λέκτορα με “κλειστές διαδικασίες” -εν αγνοία της Συνόδου των Πρυτάνεων- δεν είναι μόνο ενδεικτική του τρόπου που νομοθετεί η κυβέρνηση της “πρώτη φορά αριστεράς”, αλλά και αποκαλυπτική για την αντίληψή τους όσον αφορά στη διακυβέρνηση της χώρας, την οποία από τον τρόπο που τη διαχειρίζονται δείχνουν ότι την εκλαμβάνουν ως τρόπαιο.

Τέλος, αναφορικά με τις εξαγγελίες για αλλαγές στο καθεστώς των μεταπτυχιακών προγραμμάτων που τα ΑΕΙ προσφέρουν, θα ήθελα για μια ακόμη φορά να υπενθυμίσω στην κυβέρνηση ότι οφείλει να σέβεται το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων και να επαναλάβω ότι η όποια παρέμβαση δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην εισήγηση της αρμόδιας Αρχής για τη Διασφάλιση και Πιστοποίηση της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευσης, της ΑΔΙΠ».

 

Προηγούμενο άρθρο Το Διάζωμα εκπονεί συνολική μελέτη για το Α’ Αρχαίο Θέατρο
Επόμενο άρθρο Τελετή παράδοσης – παραλαβής της Διοίκησης της 110ΠΜ