«Αιτία πολέμου» η εκμετάλλευση του λιγνίτη


 «Casus belli» εξακολουθεί να αποτελεί για το νομαρχιακό συμβούλιο Λάρισας κάθε σκέψη για εκμετάλλευση από τον οιονδήποτε του λιγνιτικού πεδίου στην Ελασσόνα, όπως επισημάνθηκε χθες, με έμφαση στο πλαίσιο συζήτησης του θέματος από όλες τις παρατάξεις.

 Το θέμα έφερε προς συζήτηση η ΝΕΑΣ αλλά επειδή το συνδύασε και με την απελευθέρωση της ενέργειας γενικότερα και τη λειτουργία αιολικού πάρκου στον Κίσσαβο, τελικά το ψήφισμα που εκδόθηκε είναι κατά πλειοψηφία με τη συναίνεση της πλειοψηφίας και της μάξι μειοψηφίας, ενώ το ψήφισμα που πρότεινε η ΝΕΑΣ υποστήριξε και η εκπρόσωπος της «Αφύλακτης Διάβασης».

Παράλληλα, η αντινομάρχης Ρένα Καραλαριώτου, ενημέρωσε το σώμα, ότι υπάρχει σε πανελλήνιο επίπεδο μία κίνηση προκειμένου να προκύψει εντός των επομένων ημερών, κοινή ανακοίνωση όλων των περιοχών που έχουν λιγνίτη, προκειμένου να ενδυναμωθούν οι φωνές που στέκονται αρνητικά απέναντι στην προοπτική εκμετάλλευσής του, με αρνητικές συνέπειες, τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη υγεία.

Όπως επισημαίνεται στο κατά πλειοψηφία ψήφισμα, υπό το φως των νέων εξελίξεων σχετικά με την απελευθέρωση του τομέα ενάργειας στη χώρα το νομαρχιακό συμβούλιο αποφάσισε τα ακόλουθα:

*Επιβεβαιώνει την πάγια και κατηγορηματική θέση του κατά της εκμετάλλευσης του λιγνίτη στην επαρχία Ελασσόνας, θεωρώντας ότι η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί με υποβάθμιση της περιοχής με πολύ αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, και την ανάπτυξή της.

*Επαναλαμβάνει ότι το μέλλον της επαρχίας Ελασσόνας, που είναι αυτό της πράσινης ανάπτυξης, του ήπιου τουρισμού και της ανάπτυξης βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, δεν εξυπηρετείται από την εκμετάλλευση του λιγνίτη.

*Κάθε σκέψη για εκμετάλλευση του λιγνιτικού πεδίου βρίσκει το Νομαρχιακό Συμβούλιο και όλους τους φορείς του Νομού αντίθετους και αποτελεί «casus belli» για το Ν. Λάρισας και τους κατοίκους του.

 ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Συγκεκριμένα εισηγητής του θέματος ήταν νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΕΑΣ Χρ. Χαλκιάς, ο οποίος, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η απελευθέρωση της ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα έχουν βαριές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες . Είναι καθαρό, τόνισε, ότι και η σημερινή κυβέρνηση θέλει να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι το δημόσιο συμφέρον όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες.

Η Θεσσαλία μετατρέπεται σε πεδίο επιχειρηματικής κερδοσκοπίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι εκδηλώνουν ενδιαφέρουν να «επενδύσουν» για την εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων στην Ελασσόνα και για την παραγωγή αιολικής ενέργειας στον Κίσσαβο και σε αλλά βουνά της περιοχής.

Οι κάτοικοι του νομού μας πρέπει να καταλάβουν, υπογράμμισε ο κ. Χαλκιάς, ότι η απελευθέρωση της ενέργειας θα πλήξει άγρια το λαό. Αυτή είναι η αιτία για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που ήδη εξαγγέλθηκαν και φτάνουν μέχρι το 105% στα οικιακά και μέχρι 65% στα αγροτικά τιμολόγια.

Σήμερα είναι επιτακτικό να υπάρξει αντιμονοπωλιακή συμμαχία για να ανοίξει άλλος δρόμος οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος του λαού.

Ενώ στο σχέδιο ψηφίσματος που πρότεινε για λογαριασμό της ΝΕΑΣ περιλαμβανόταν η αντίθεση: στην απελευθέρωση της ενέργειας και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, στην αύξηση του ρεύματος για καταναλωτές και αγρότες, στη δημιουργία αιολικού πάρκου στον Κίσσαβο, και φυσικά στην αξιοποίηση του λιγνίτη της Ελασσόνας με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής .

Πρότεινε δε τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου τομέα ενέργειας και αξιοποίηση των πηγών και του ορυκτού πλούτου της χώρας προς όφελος του ελληνικού λαού.

Η κ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ

Η αντινομάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτου, υπενθύμισε ότι από το 2006 που πρωτοτέθηκε το θέμα από τον τότε αρμόδιο υπουργό Δημ. Σιούφα, η θέση της Νομαρχιακής Αρχής ήταν σαφής και ξεκάθαρη κατά της οιασδήποτε εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων. Και τέτοια παρέμεινε κατά την εξέλιξη του ζητήματος στη διάρκεια των ετών και με έγγραφες παρεμβάσεις της Νομαρχίας προς την Κεντρική Εξουσία.

Υπογραμμίζοντας, τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μία τέτοια εξέλιξη για το περιβάλλον και τους κατοίκους -σύμφωνα και με τις απόψεις των ειδικών-πρόσθεσε ότι σε περιβαλλοντικό επίπεδο μία τέτοια εξέλιξη δεν θα έβλαπτε στενά την περιοχή αλλά και τις ανατολικές περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Τόνισε δε, ότι επιλογή της ΝΑ, αποτελεί η ήπια τουριστική ανάπτυξη της Ελασσόνας, η καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων, και πρόσθεσε ότι η Νομαρχία έχει επενδύσει πολλά χρήματα στην περιοχή για τη σύνδεσή της με την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα.

Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία τέτοια εξέλιξη είπε εμφατικά. Για μας είναι «αιτία πολέμου».

Απηύθηνε δε δύο φορές έκκληση προς το σώμα για έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος.

Η κ. ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Από την πλευρά της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Λίτσα Λιακούλη, συμφώνησε με την τοποθέτηση της κ. Καραλαριώτου και υπενθύμισε ότι και η «Συμφωνία Ευθύνης» έφερε κατ’ επανάληψη το θέμα το νομαρχιακό συμβούλιο.

Το θέμα, παρατήρησε δεν είναι «ποιος» θα εκμεταλλευτεί το λιγνιτικό πεδίο, το θέμα είναι μία πιθανή εκμετάλλευσή του θα είχε επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, και την πράσινη ανάπτυξη της περιοχής.

Το ΝΑ λειτούργησε με καθοριστικό τρόπο, συμπλήρωσε, απέναντι σε αυτή την εξέλιξη και απάντησε κατηγορηματικά ότι θα αποτελούσε «αιτία πολέμου».Δεν δεχόμαστε καμία κίνηση για εκμετάλλευση του λιγνίτη, είτε από τη ΔΕΗ, είτε από το Κράτος, είτε από ιδιώτες.

Η κ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η νομαρχιακή σύμβουλος της «Αφύλακτης Διάβασης» Ελένη Αναστασοπούλου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι :

Η ΝΕΑΣ αναδεικνύει τη σχέση του λιγνίτη με την απελευθέρωση ενέργειας αλλά παραβλέπει ή θεωρεί δευτερεύουσα τη σχέση της εκμετάλλευσης του λιγνίτη με τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Θα συμφωνήσω ως προς το πρώτο σκέλος των συνεπειών της απελευθέρωσης της ενέργειας και την αναγκαιότητα αντιμονοπωλιακής πολιτικής διότι σαφώς είμαστε αντίθετοι.Ομως,

είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι οι επιπτώσεις από την εκμετάλλευση του λιγνίτη στην Ελασσόνα είτε γίνει από τη ΔΕΗ, είτε γίνει από ιδιώτες, είτε γίνει με λαϊκή αυτοδιαχείριση θα είναι καταστροφική.

Γι’ αυτό λέμε κατηγορηματικά ΟΧΙ στην εκμετάλλευση του λιγνίτη στην περιοχή μας

Και λέμε ΝΑΙ

Σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης μακριά από μονοπώλια.

Προηγούμενο άρθρο ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ
Επόμενο άρθρο «Πόλεμο στην φτώχεια» κηρύττει ο Ροντούλης