Ειδήσεις

Επίσκεψη Κυπρίων Προσκόπων στην 110 Πτέρυγα Μάχης


Συνεχίζοντας την παράδοση της διδυμοποίησης που ξεκίνησε το 2000 με την πρώτη επίσκεψη της 4ης Κοινότητας Δασοπροσκόπων στην Κύπρο  και την επίσκεψη των Προσκόπων του 253ου Συστήματος Λεμεσού στην Ελλάδα το 2001, οι πρόσκοποι  του 4ου και 5ου Συστήματος προσκόπων Λάρισας φιλοξενούν ξανά 35 αδελφοποιημένους προσκόπους από την μαρτυρική Μεγαλόνησο του αδελφοποιημένου 253ου Συστήματος  προσκόπων Λεμεσού.

Το πρόγραμμά τους από την πρώτη κιόλας ημέρα ύστερα από μεγάλη απαίτηση όλων των Κυπρίων  προσκόπων  περιλάμβανε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της 110 ΠΜ .

Έτσι και έγινε!

Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν αρχικά την Μετεωρολογική Υπηρεσία του αεροδρομίου όπου τους παρουσιάστηκαν οι διαδικασίες πρόβλεψης του καιρού, ο εξοπλισμός και τα όργανα που χρησιμοποιούνται με επιτόπια επίσκεψη στον μετεωρολογικό σταθμό και στην συνέχεια τον πυροσβεστικό σταθμό όπου πραγματοποιείται και επίδειξη των πυροσβεστικών οχημάτων και εργαλείων.

Η συνέχεια ακόμα καλύτερη αφού δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών από κοντινή απόσταση βιώνοντας δυνατές στιγμές κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μετά την απίστευτη αυτήν εμπειρία οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τον πύργο ελέγχου όπου γνώρισαν τις διαδικασίες κίνησης των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο και ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και μάλιστα σε πραγματικές συνθήκες αφού είδαν από κοντά τους ελεγκτές να δίνουν οδηγίες σε οτιδήποτε μέσον κινούταν στο χώρο του αεροδρομίου καθώς και στα αεροπλάνα που προσγειωνόταν και απογειωνόταν εκείνη την στιγμή.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε  επίσκεψη στο Μουσείο της Πτέρυγας,  όπου όλοι οι πρόσκοποι θαύμασαν τις πτητικές συσκευές και αντικείμενα του παρελθόντος,  μιας και η 110 ΠΜ αποτελεί το πρώτο οργανωμένο  « Πολεμικό Αεροπορικό Συγκρότημα  » που λειτούργησε στην  Ελλάδα από το 1912.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε  επίσκεψη στην 337 Πολεμική Μοίρα όπου  χειριστής των F16 της Μοίρας,  τους παρουσίασε το αεροσκάφος F16 και το ρόλο που έχει, τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της  και  τους ανέλυσε το έργο που επιτελείται. Αποστολή της 337 ΜΠΚ είναι η διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων με πρωτεύοντα ρόλο αναχαιτίσεως και δευτερεύοντα διώξεως – βομβαρδισμού, σύμφωνα με τα γενικά και ειδικά σχέδια, με σκοπό τη συμβολή της στην άμυνα της χώρας.

Η επίσκεψη  έληξε με  γεύμα  όπου παρέθεσε προς τιμή των Κυπρίων προσκόπων  στην Λέσχη Αξκών  της 110ΠΜ , η  Περιφερειακή  Εφορεία  Προσκόπων Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας ενώ στην συνέχεια  ο Περιφερειακός Έφορος Παναγιώτης Κορδάς  ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δκτή της 110 Πτέρυγας Μάχης Σμχο (Ι) Δημήτριο Τσιρογιαννίδη  και τον Υπδκτή Σμχο (Ι) Κωνσταντίνο Καραμεσσίνη  καθώς και όλο το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό  για την συνεχόμενη υποστήριξη και φιλοξενία τους.

Κατά την διάρκεια της αναμνηστικής φωτογραφίας ο Αρχηγός Συστήματος των Κυπρίων προσκόπων Φίλλιπος  Αντωνίου,  απένειμε Τιμητική πλακέτα στον  Διοικητή της Πτέρυγας για την σημαντικότατη προσφορά της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην προστασία των Εθνών μας , στο κοινωνικό  σύνολο  αλλά και στο Σώμα Ελλήνων και Κυπρίων Προσκόπων.

Φεύγοντας για την συνέχεια του προγράμματος, όλοι οι κύπριοι Πρόσκοποι είχανε χαραγμένο ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη τους,  γιατί είχαν πραγματοποιήσει ένα από τα όνειρά τους και αισθάνονταν έτοιμοι να σκίσουν τους αιθέρες και να εμφυσήσουν  στα αεροπροσκοπικά  τμήματά τους τον ενθουσιασμό  τις εμπειρίες  και τις γνώσεις  που απέκτησαν  και να προάγουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα Ελληνόπουλα μπορούν την Αθάνατη Αεροπορική ιδέα!

 

Κορδάς Παναγιώτης

Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων

Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας

 

Προηγούμενο άρθρο Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας τιμά τον Κώστα Τσιάνο
Επόμενο άρθρο Μάξιμος : Απαράδεκτη η επιβολή φόρου στο κρασί