Ειδήσεις

Μάξιμος : Ανησυχία για πληρωμές Προγράμματος Δάσωσης Γαιών


Να προχωρήσει η κυβέρνηση στην αναγκαία νομοθετική ρύθμιση προκειμένου οι αγρότες (κυρίως Φαρσάλων και Μ. Ελευθεροχωρίου) που έκαναν χρήση του Προγράμματος Δάσωσης Γαιών να μην επιστρέψουν το σύνολο των ενισχύσεων που έλαβαν εδώ και 20 χρόνια, καθώς για λόγους πέραν των δυνατοτήτων τους δεν διέθεταν τον απαιτούμενο αριθμό δένδρων, που όριζε η προηγούμενη ΚΥΑ, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου. Ο Θεσσαλός πολιτικός, που πρόλαβε όσο ήταν στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να δρομολογήσει την έκδοση νέας ΚΥΑ, που λύνει οριστικά το ζήτημα μειώνοντας σε 70 από 250 τον απαιτούμενο αριθμό δένδρων ανά στρέμμα, καλεί την κυβέρνηση να φέρει ρύθμιση που θα δίνει αναδρομική ισχύ στη νέα ΚΥΑ, προκειμένου να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση των δικαιούχων του Προγράμματος. Επιπλέον, ο κ. Χαρακόπουλος, ζητά εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό για τις καθυστερήσεις πληρωμών στους δικαιούχους αγρότες και σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής τους.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «το μέτρο της Δάσωσης Γεωργικών Γαιών έτυχε θετικής ανταπόκρισης, ειδικά σε περιοχές που δεν είναι εύφορες. Το φιλοπεριβαλλοντικό αυτό μέτρο, με τη δυνατότητα που προσέφερε για ένα μικρό άλλα σταθερό εισόδημα, κατέστη ελκυστικό ειδικά στους κατοίκους ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό επικρατεί προβληματισμός σε δικαιούχους του εν λόγω προγράμματος για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η διεκπεραίωση των ελέγχων που απαιτούνται, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες πληρωμές.

Σύμφωνα με το Σύλλογο Καλλιεργητών Δάσωσης «Το Περιβάλλον» που εδρεύει στα Φάρσαλα, οι καλλιεργητές που είναι ενταγμένοι στο μέτρο της δάσωσης είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πληρωμή εδώ και έξι μήνες, ενώ έχουν αντικρουόμενη πληροφόρηση για την τύχη των αιτήσεων πληρωμής που υπέβαλλαν για το έτος 2015 και υπάρχουν εκκρεμότητες πληρωμών για το έτος 2014.

Επιπροσθέτως, με την έκδοση της υπ. αριθμ 800/21-1-2015 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β/128) των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής διευθετούνταν προβλήματα της προηγούμενης ΚΥΑ του προγράμματος. Ορθώς δόθηκε τότε η δυνατότητα για τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού διατηρούμενων δένδρων ανά στρέμμα από τους καλλιεργητές. Ωστόσο, όπως είχα τονίσει είναι αναγκαία η ύπαρξη νομοθετικής ρύθμισης για την αναδρομική ισχύ της νέας ΚΥΑ, προκειμένου να μην αντιμετωπίζονται οι παραγωγοί με δυο μέτρα και σταθμά. Δυστυχώς, από την αλλαγή της κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος. Έτσι, δικαιούχοι του προγράμματος, κυρίως από την περιοχή των Φαρσάλων και το Μεγάλο Ελευθεροχώρι του νομού Λάρισας, καλούνται να επιστρέψουν το σύνολο των ενισχύσεων που έχουν λάβει κατά την 20ετή περίοδο εφαρμογής του προγράμματος δάσωσης, διότι για λόγους πέραν των δυνατοτήτων τους, δεν διέθεταν τον απαιτούμενο αριθμό δένδρων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παλαιότερη ΚΥΑ».

Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Υπάρχουν εκκρεμότητες πληρωμής για το έτος 2014 ή και παλιότερες για το νομό Λάρισας; Αν ναι ποιες είναι αυτές και ποιο το χρονοδιάγραμμα πληρωμής τους;
  2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία για τις αιτήσεις πληρωμής του 2015 και ποιο το χρονοδιάγραμμα πληρωμής τους;
  3. Προτίθεστε να προβείτε στην απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση, ώστε η υπ. αριθμ. 800/21-1-2015 ΚΥΑ να έχει αναδρομική ισχύ, επιτρέποντας να λυθεί το πρόβλημα στους παλαιότερους δικαιούχους;

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η Ρ. Καραλαριώτου για τη ΔΕΥΑΛ : Η πολιτική ευθύνη βαραίνει προσωπικά τον κ. Καλογιάννη
Επόμενο άρθρο Κέλλας σε Αποστόλου : Γιατί καθυστερούν οι άδειες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων