Ειδήσεις

Η Ρ. Καραλαριώτου για τη ΔΕΥΑΛ : Η πολιτική ευθύνη βαραίνει προσωπικά τον κ. Καλογιάννη


Στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ στις 11 Ιουλίου 2016, συζητήθηκε η έκθεση ορκωτού λογιστή, στον οποίο είχε ανατεθεί η διερεύνηση της υπόθεσης  αγοράς ομολόγων από τη ΔΕΥΑΛ την περίοδο 2009 – 2010, ύψους 21 εκατ. Ευρώ.

Ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λάρισα- Νέα Αρχή» και μέλος Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ, έχω να επισημάνω  τα εξής:

Η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ για ανάθεση σε ορκωτόλογιστή τη διενέργειαειδικούελέγχουγια το θέμα των ομολόγων, λήφθηκε το Φεβρουάριο του 2015.Την ίδιαπερίοδο οι εισαγγελικές αρχές  ξεκίνησαν αυτεπάγγελτα τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης , με αφορμή δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ. Η έκθεση του ορκωτού λογιστή ,  πρωτοκολλήθηκε στην ΔΕΥΑΛ στις 19 Μαρτίου 2016. Δηλαδή διήρκησε  ένα χρόνο σχεδόν. Ενώ λοιπόν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Καλογιάννηςέχει τα χέρια του το πόρισμα από τις 19 Μαρτίου,εμείς , ως μέλη του ΔΣ,  λαμβάνουμεγνώση του πορίσματος την Παρασκευη8 Ιουλίου(!) -μας απεστάλη με email- και ταυτόχρονακαλούμαστε σε συνεδρίαση για την Δευτέρα 11 Ιουλίου, με σκοπό να λάβουμε απόφαση. Δηλαδή, καλούμαστε μέσα σε 48 ώρες να μελετήσουμε ένα εξειδικευμένοτεχνικόκείμενο, με τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΛ κλειστές , δηλαδή μη έχοντας τη δυνατότητα να λάβουμε, αν χρειαζόταν, κάποια συμπληρωματικά στοιχεία.

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τόσο από μένα,όσο και από άλλαμέλη,ήτανπολλές. Γι αυτό έκαναπρόταση να συζητήσουμε το θέμα,αλλά να αναβληθεί η απόφαση του, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα λήψηςπερισσοτέρωνστοιχείων. Δυστυχώς, η πρόταση μας απορρίφθηκε από τον κ. Καλογιάννη .Γι αυτό και εμείςδεν το ψηφίσαμε.Καταγγέλλουμε λοιπόν, για όλα τα παραπάνω, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ και δήμαρχοΛαρισαίωνκ. Καλογιάννη για μεθόδευση. Ο ίδιος οφείλει πλέον να εξηγήσει τη στάση του στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Επιπροσθέτως, κατά την έναρξη του ΔΣ ενημερωθήκαμε ότι, όσοναφορά την εισαγγελικήέρευνα, η υπόθεσηέχειερευνηθεί και έχειτεθεί στο αρχείο. Ο κ.Καλογιάννηςδήλωσε«έκπληκτος», λέγοντας πως δεν γνώριζε τη συγκεκριμένη εξέλιξη! Με άλλα λόγια, για ένα τόσοσοβαρόθέμα που αφορά τα χρήματα των Λαρισαίων, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ και δήμαρχοςΛαρισαίωνκ. Καλογιάννης δεν σκέφτηκε να δώσειεντολή στον νομικόσύμβουλο να το παρακολουθεί, ενώ ο δεν φρόντισε να μάθει την εξέλιξη της υπόθεσης, ούτε πριν τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ως όφειλε. Στην ανακοίνωση πουεξέδωσε πριν λίγεςημέρες, αναφορικά με την συγκεκριμένη υπόθεση, αναφέρει πως «εξουσιοδοτεί το νομικό σύμβουλο της επιχείρησης να διερευνήσει την εξέλιξη της αυτεπάγγελτης εισαγγελικής έρευνας και να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο». Ενώ δηλαδή πληροφορήθηκε την απόφαση του εισαγγελέα στο ΔΣ, μετά ζήτησε από το νομικό του σύμβουλο να ενημερωθεί!

Όσοναφορά την έκθεση του Ορκωτού λογιστή:

  1. Αναφέρεται στην έκθεση του, ότι η λογιστική αποτύπωση των τόκων και της ζημιάς από την αποτίμηση των ομολόγων, δεν έγινε με τον ενδεδειγμένο τρόπο στους ισολογισμούς της επιχείρησης για την περίοδο από το 2009 έως και το 2011. Εύλογα λοιπόνπροκύπτει το ερώτημα«Προκύπτει ή δεν προκύπτειλογιστική αταξία;»
  2. Οι αγορές ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από τη ΔΕΥΑΛ, την περίοδο 2009-2010, ύψους 21 εκατ. περίπου, έγιναν χωρίς να προηγηθεί συζήτηση και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης που είναι και το μόνοαρμόδιο όργανο . Αντίθεταπραγματοποιήθηκε από τον ΓενικόΔιευθυντή, με την σύμφωνηγνώμη του Προεδρείου. Με το οποίο και διαφωνούμε .
  3. Η ύπαρξημεγάλουαποθεματικού δεν πρέπει να είναι στόχοςκαμίαςδιοίκησης. Τα χρήματα των Λαρισαίωνπρέπει να επιστρέφουν σε αυτούςμέσωαναπτυξιακώνέργων και κοινωνικήςπροσφοράς( π.χ. μείωσητιμολογίων ). Η σημερινή δημοτική αρχή, διατηρεί – σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμαρχου – ταμειακάδιαθέσιμα 18εκ.ευρώ(!)επειδήακριβώς δεν προχωρά σε δράσειςστήριξης της τοπικήςοικονομίας .
  4. Αποφάσισαν την διακράτηση των ομολόγων μέχρι τη λήξη τους έως το 2042, ώστε η επιχείρηση να ελαχιστοποιήσει την οικονομική ζημιά της, ουσιαστικά… δια βοής, αφού δεν έγινε καμία πιο εξειδικευμένη συζήτηση , δεν υπήρχε καν θέμα στην ημερήσια διάταξη και δεν ζητήθηκε καμία γνώμη από κάποιον εξειδικευμένο σύμβουλο(!)
  5. Τελος , ο κ. Καλογιάννης ήτανμέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΛ , με αναπληρωματικό τον νυν αντιδήμαρχοκ. Μαβίδη από το 2011! Γιατί δεν ζήτησε να γίνει , όλα αυτά τα χρόνιαειδικόςέλεγχος για το θέμα ? Γιατί δεν ενημέρωσε τους Λαρισαίους για την <επένδυση> των 21εκ ευρώ ? Ο κ. Καλογιάννηςγνώριζε .

Η δικαιοσύνη ερεύνησε ποινικά το  θέμα και  έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Η πολιτικήευθύνηόμως της διαχείρισης του όλουζητήματοςβαραίνειπροσωπικά τον Δήμαρχο κ. Καλογιάννη. Γι αυτό ας αφήσει τα επικοινωνιακά τερτίπια  και ας δώσει επιτέλους ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και να ξεδιαλύνει τις σκιές που τον βαραίνουν και για τις οποίες θα κριθεί ….

 

Προηγούμενο άρθρο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας : Η παραγωγή και η αναψυχή - Μια απάντηση στις δηλώσεις Κασαπίδη
Επόμενο άρθρο Μάξιμος : Ανησυχία για πληρωμές Προγράμματος Δάσωσης Γαιών