Ειδήσεις

Η Νέα Λάρισα σχετικά με το Γενί Τζαμί


Μείναμε έκπληκτοι από την «αβάσταχτης ελαφρότητας» δήλωση του Προέδρου της 3ης ΔΚ (που ανήκει στη δημοτική αρχή) σχετικά με το «Γενί Τζαμί». Που επί λέξει δήλωσε «Θα πω κάτι που μπορεί να ακουστεί προκλητικό αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Το Γενί Τζαμί από τη στιγμή που έπαψε να λειτουργεί ως Μουσείο μπορεί να δίδεται για τέτοιου είδους περιπτώσεις».
Πέρα για πέρα … ψευδέστατο βέβαια αφού, ο χώρος αυτός συνεχίζει την Μουσειακή του λειτουργία με εκδηλώσεις σημαντικές αλλά, στεγάζει και το Σύλλογο Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου.
Θεωρούμε επίσης επικίνδυνη (και ζητάμε να διευκρινιστεί) την υποκρύπτουσα αποδοχή προσωρινής χρήσης για λατρευτικές εκδηλώσεις στη δήλωση της κας Καραλαριώτου. Δήλωση που αναφέρει ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δοθεί το Γενί Τζαμί για μόνιμη χρήση»! Άρα για προσωρινή;
Το ίδιο άστοχη θεωρούμε και το αιτιολογικό σκεπτικό στη δήλωση του κου Νασιώκα. Που ναι μεν αποκλείει την οιαδήποτε χρήση αλλά, με το σκεπτικό ότι «ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί πλέον κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας». Σκεπτικό που μπορεί κάποιος να το εξομοιώσει και με την Αγία Σοφιά και τη χρήση της ως Τζαμί.
Η Τουρκική Μουσουλμανική προπαγάνδα – η οποία μέσω των τουρκικών ΜΜΕ εγείρει συστηματικά πλέον ζήτημα νίδρυσης και λειτουργίας ισλαμικών τεμένων στη χώρα μας ονοματίζοντας 19 μεταξύ των οποίων και το Γενί Τζαμί της Λάρισας- δυστυχώς, από άγνοια και ελαφρότητα βρίσκει «συμμάχους» στην πόλη μας.
Η Δημοτική αρχή βέβαια απέρριψε κατηγορηματικά – και χαιρόμαστε γι’ αυτό- την χρήση του Γενί Τζαμί για λατρευτικούς σκοπούς.
Όμως, θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:
1. Η διαμονή στη χώρα μας και στην περιοχή μας Προσφύγων και Μεταναστών έχουμε αποδεχτεί – και κάθε ενέργεια σ΄αυτό πρέπει να κατατείνει και να μην το ανατρέπει- ότι είναι βραχύβια, προσωρινή.
2. Η παροχή υπηρεσιών για τη φιλοξενία τους πρέπει να διασφαλίζει κάθε δικαίωμα που απορρέει από το Σύνταγμα της Ελλάδας και τις Διεθνείς Συμβάσεις των Δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών.
3. Σε καμία περίπτωση, αυθαίρετα, είτε ελεύθεροι δημόσιοι χώροι είτε κλειστοί χώροι μπορούν να μετατραπούν σε λατρευτικούς χώρους μαζικής λατρείας. Γι΄αυτό και στο πρόσφατο ΔΣ όπου και ρωτήσαμε το Δήμαρχο για το ζήτημα αυτό, εφιστήσαμε την προσοχή στην απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και της διαδικασίας που η Συνταγματική νομιμότητα, η νομολογία του ΣτΕ και η πρόσφατη Διυπουργική Εγκύκλιος 69230/Α3/6-5-2014 ορίζει για την έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας ναού – ευκτήριου οίκου.
Κάθε άλλη δήλωση, διαδικασία και ενέργεια από οποιοδήποτε θεσμικό παράγοντα του Δήμου και της Πολιτείας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της νομιμότητας και ναρκοθετεί την κοινωνική συνοχή και ομαλή διαβίωση της τοπικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων και των προσωρινά νομίμως φιλοξενούμενων προσφύγων και μεταναστών.

ΚωνσταΝτίνος Διαμάντος
Δημοτικός σύμβουλος
Επικεφαλής Νέας Λάρισας

Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησε το 8ο Συνέδριο - Αντάμωμα Θεσσαλών
Επόμενο άρθρο Μάξιμος : Η κυβέρνηση να μην κάνει τη στρουθοκάμηλο για την κατάληψη στο Α.Π.Θ.