Πρωτοσέλιδο

Ανακοινώθηκε η παραχώρηση εκτάσεων του ΥΠΑΑΤ στο Δήμο Λαρισαίων


Την παραχώρηση προς τον Δήμο Λαρισαίων της χρήσης αναξιοποίητων εκτάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να αξιοποιηθούν με συγκεκριμένο σχέδιο, ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια άτυπου Δημοτικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.

Στην ομιλία του ο κ. Αποστόλου ανέφερε τα εξής:

“Είναι νομίζω ευνόητο, πως όταν κάνουμε λόγο για την ιστορία της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας, για το παρόν και το μέλλον της, να καταλήγουμε συνειρμικά στο θεσσαλικό κάμπο και τη Λάρισα.

Μια πόλη  με κατεξοχήν αστικό σώμα αλλά αγροτική καρδιά. Επίσης είναι ο τόπος  που φέρει τόσο έντονα τα αποτυπώματα και τις μνήμες των αγώνων του αγροτικού κόσμου.

Όποιες δραστηριότητες και αν αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, πάντα θα διατηρούν κάποια σχέση με τον κύριο οικονομικό ιστό που είναι η αγροτική παραγωγή.

Ως εκ τούτου, με μεγάλη χαρά αποφασίσαμε ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ανταποκριθούμε στο αίτημα της Δημοτικής αρχής της πόλης σας για την παραχώρηση χρήσης εκτάσεων του Υπ.ΑΑ & Τροφίμων και την αξιοποίησή τους με συγκεκριμένο σχέδιο.

Ένα ελκυστικό σχέδιο που  πρώτον καταμαρτυρά ότι η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος αφουγκράζονται τον σφυγμό της αγροτικής ζωής που χτυπάει εδώ, στην περιοχή σας, στην πόλη σας και δεύτερον ότι αναζητούν τρόπους να αναδείξουν σε μια σύγχρονη αντίληψη τα χαρακτηριστικά το τόπου και της σημασίας τους.

Το τετράπτυχο της πρότασης που μας έγινε και αποδεχθήκαμε το αίτημα είναι:

  1. Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
  2. Κέντρο προώθησης αγροτικής καινοτομίας
  3. Δημιουργία Μουσείου Εδαφών και Γεωργίας και
  4. Πολιτιστικό χωριό

Το περιβάλλον και η προστασία του  αποτελούν  αδήριτη ανάγκη της ύπαρξής μας, της ίδιας μας της ζωής.

Η έννοια της καινοτομίας είναι πλέον αναπόσπαστο τμήμα κάθε αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Το Μουσείο εδαφών και γεωργίας  είναι εξίσου πολύ σημαντικό.  Ειδικά γι αυτό θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που πρόσφατα είπα σε μια ομιλία μου στη Χίο με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου μαστίχας.

Ένα μουσείο δεν  πρέπει να τα εκλαμβάνουμε  ως ακινητοποιημένο εκθετήριο μνήμης. Ούτε και την παράδοση ως κάτι που πέρασε αμετάκλητα και που έχει μόνο φολκλορική θέση στους μοντέρνους καιρούς.

Θεωρώ ότι τα μουσεία λειτουργούν ως κιβωτοί διάσωσης όχι μόνο αντικειμένων αλλά κυρίως άυλων αξιών, με τεράστια σημασία στον οικονομικό πολιτισμό και τις απαιτήσεις και αξιώσεις του σύγχρονου κόσμου.

Σε ότι αφορά το πολιτιστικό χωριό θα ήθελα να πω ότι συχνά συγχέουμε τα πολιτιστικά και τον πολιτισμό με τις διάφορες εκδηλώσεις ή δραστηριότητες καλλιτεχνικού τύπου.

Πιστεύω ότι πολιτισμός και πολιτιστική δραστηριότητα είναι να δραστηριοποιείσαι με τρόπο που να αναδεικνύεις και να κτίζεις συνειδήσεις σεβασμού της φύσης,

να καλλιεργείς τον άνθρωπο σαν ολότητα, να προστατεύεις και να προάγεις τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε.

Και είμαι σίγουρος ότι η αρχιτεκτονική και η λειτουργία αυτού του πολιτιστικού χωριού που οραματίζεσθε θα είναι σε αυτή τη λογική.

Βεβαίως από τη μεταβίβαση χρήσης της διαχείρισης των εκτάσεων αυτών προκύπτει και  ένα παράπλευρο όφελος, πράγμα που οφείλουμε να το αναφέρουμε αν θέλουμε να είμαστε έντιμοι:

ένας θεσμός, ένας οργανωμένος φορέας όπως είναι ο δήμος της Λάρισας, αναλαμβάνει την ευθύνη συντήρησης και διαχείρισης ενός σχεδόν «αργού» περιουσιακού στοιχείου του  δημοσίου, αποφέροντας με έμμεσο τρόπο συνολικότερο όφελος  στους Έλληνες πολίτες.

Εμείς ως κυβέρνηση, εσείς σαν αυτοδιοίκηση, όλοι μας, σε  τούτη την περίοδο που η πατρίδα μας δοκιμάζεται ποικιλότροπα, θα πρέπει να κάνουμε συνετή χρήση των πόρων και να αξιοποιήσουμε το κάθε τι που θα μπορούσε με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, να συντελέσει στην οικονομική ανόρθωση και ανάκαμψη του τόπου μας.

Η παραχώρηση εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της χρήσης των εκτάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δήμο σας ανταποκρίνεται από κάθε άποψη σε αυτή τη λογική.

Θα σταθούμε κοντά σας και θα στηρίξουμε το συγκεκριμένο εγχείρημά σας, γιατί το πιστεύουμε όπως το πιστεύετε και εσείς. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρετε με τον καλύτερο τρόπο».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών
Επόμενο άρθρο Η Συντονιστική επιτροπή ΑΝΕΛ Λάρισας στην Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη