Ειδήσεις

Μάξιμος : Μέγας κίνδυνος για κόκκινα δάνεια & υποθηκευμένη αγροτική γη


Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για να προστατεύσει τον ελληνικό τραπεζικό χώρο κι αν αντιλαμβάνεται τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει για τον αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών και μάλιστα για τον έλεγχό τους από distress funds, και ότι ο αφελληνισμός των ελληνικών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας εν γένει, ζητά να πληροφορηθεί με ερώτηση που συνυπογράφει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Η ερώτηση που ως πρώτο υπογράφοντα έχει τον βουλευτή Σερρών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Στην ερώτηση τονίζεται ότι «παρά την όποια εύλογη κριτική που μπορεί να ασκήσει κάποιος στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, τα τελευταία γεγονότα δείχνουν ότι τόσο ο επιχειρηματικός, όσο και ο τραπεζικός κόσμος της χώρας έχουν περιέλθει σε προβληματική κατάσταση. Για πρώτη φορά στην τραπεζική ιστορία είναι υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος ένα hedge fund να πάρει υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, την Τράπεζα Πειραιώς, μια ευρωπαϊκή συστημική τράπεζα. Και αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα, με μια αριστερή κυβέρνηση».
Και οι ερωτώντες βουλευτές αναφέρουν ότι: «η Νέα Δημοκρατία είχε από νωρίς προειδοποιήσει ότι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπήρξε εγκληματική. Μια ανακεφαλαιοποίηση που έγινε επιτακτική για δύο κυρίως λόγους:
• Πρώτον, γιατί με την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου, παρατηρήθηκε επί Υπουργίας Βαρουφάκη μια εκροή καταθέσεων 40 δισ. ευρώ, την οποία ακολούθησε η επιβολή από την κυβέρνησή σας των capital controls.
• Δεύτερον, οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης ήταν τέτοιοι (π.χ. εξαφανίζονταν οι παλαιοί μέτοχοι, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια στην Ελλάδα κ.λπ.), που οδήγησαν στον έλεγχο των τραπεζών από distress funds. Και το τονίζουμε αυτό Δεν μιλάμε για θεσμικούς μακροχρόνιους επενδυτές, αλλά για εξ ορισμού ευκαιριακά επενδυτικά σχήματα.
Και δεν φτάνουν μόνο αυτά. Ταυτόχρονα, ο Νόμος 4336/2015, ο οποίος μεταξύ πολλών άλλων περιλαμβάνει διάταξη για τα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών, επιβάλλει επί της ουσίας ξένους – συνταξιούχους – τραπεζίτες στα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών συστημικών τραπεζών».
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος» επισημαίνεται στην ερώτηση «που προκύπτει από αυτές τις εξελίξεις είναι μέσω του ελέγχου των Τραπεζών να ελέγχει κανείς τα «κόκκινα δάνεια» (NPLs) και εν γένει όλα τα δάνεια και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να περάσει σε άλλα χέρια ο έλεγχος της οικονομίας μιας χώρας. Διότι είναι προφανές ότι από αυτήν την αλλαγή δεν δημιουργούνται μεγάλοι κίνδυνοι μόνο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν ‘κόκκινα δάνεια’. Κίνδυνοι ενυπάρχουν και για τους υπόλοιπους δανειολήπτες, οι οποίοι – λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος και υπό συνθήκες μάλιστα κρίσης ρευστότητας των στοιχείων ενεργητικού – μπορεί να χρειαστεί να αναδιαπραγματευθούν τους όρους του δανεισμού τους. Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα τόσο στα επισφαλή στεγαστικά δάνεια, στα δάνεια των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, όσο και στα αγροτικά δάνεια, για τη λήψη των οποίων έχει μάλιστα υποθηκευτεί αγροτική γη».

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας : Αφελληνισμός των ελληνικών τραπεζών
Επόμενο άρθρο ΕΠΑ Θεσσαλίας : Επιχειρησιακός Σχεδιασμός - Πλάνο Ανάπτυξης - Δωρεάν Τέλη Σύνδεσης