Ειδήσεις

Η Άννα Βαγενά για την τροπολογία που αποκαθιστά την αδικία εις βάρος των ηθοποιών


Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστησή μου καθώς ο αγώνας των ηθοποιών και των υπόλοιπων εργαζόμενων του Εθνικού Θεάτρου και των ΚΘΒΕ δικαιώθηκε.

Χάρη στην αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση των ανθρώπων του πολιτισμού που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την αποφασιστικότητα και ετοιμότητα του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη και το δίκαιο των αιτημάτων των εργαζόμενων στα κρατικά θέατρα, το ζήτημα των οδοιπορικών επιλύθηκε με επιτυχία.

Ειδικότερα, σήμερα 6/7 ψηφίστηκε από την Ολομέλεια σχετική διάταξη που τερματίζει την αδικία που υπέστησαν όσοι ηθοποιοί και τεχνικοί μετακινούνται εκτός έδρας για παραστάσεις του Ε/Θ και του ΚΘΒΕ.

Με την ψηφισμένη πια τροπολογία του κ. Χουλιαράκη διευθετήθηκε, πρώτα-πρώτα, το χιλιομετρικό όριο. Αντί των 160 χλμ. που ίσχυε προηγουμένως, τώρα για μετακίνηση σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χλμ., οι καλλιτέχνες και τεχνικοί δικαιούνται πλήρη οδοιπορικά. Συγκεκριμένα, οι καλλιτέχνες και τεχνικοί δικαιούνται αποζημίωση 50 ευρώ για κάθε ημέρα εκτός έδρας, ενώ για έξοδα διανυκτέρευσης τους δίνονται 45 ευρώ ανά εκτός έδρας διανυκτέρευση. Μάλιστα, στους μετακινούμενους ηθοποιούς και τεχνικούς θα δίνονται επιπλέον (δηλαδή πέραν των ημερήσιων αποζημιώσεων παράστασης-διανυκτέρευσης) 50 ευρώ ως αποζημίωση για την ημέρα επιστροφής, πρόβλεψη που για πρώτη φορά εισήχθη με την τροπολογία Χουλιαράκη και δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.

Τονίζεται, προκειμένου να γίνει απόλυτα σαφές, ότι τόσο η ημερήσια αποζημίωση-αποζημίωση διανυκτέρευσης όσο και η αποζημίωση για την ημέρα επιστροφής θα καταβάλλονται στους δικαιούχους (καλλιτέχνες και λοιπούς εργαζόμενους), πέραν –και ανεξάρτητα– του τακτικού τους μισθού, τον οποίον θα εισπράττουν κανονικά.

Δηλώνω, επίσης, την βαθιά ικανοποίησή μου για την επιπλέον έκτακτη χρηματοδότηση του Εθνικού Θεάτρου & του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου από το Υπ. Πολιτισμού με 3 εκατομμύρια ευρώ (1 εκατομμύριο για το Ε/Θ) και εκφράζω την ελπίδα μου ότι θα γίνει το ίδιο και για τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗΠΕΘΕ) του τόπου μας.

Είναι, επομένως, προφανές ότι, παρά την ασφυκτική δημοσιονομική συγκυρία, στηρίζουμε σταθερά και όσο μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας και τον πολιτισμό και τους εργαζόμενους σε αυτόν.

Προηγούμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι σε όλη τη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Μάξιμος : Μαθητευόμενοι μάγοι επιλύουν στο ποδάρι τα προβλήματα της Παιδείας