Ειδήσεις

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ημερίδα του τομέα Παιδείας


Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει κηρύξει κυριολεκτικά πόλεμο στην αριστεία, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση, επιδιώκοντας να καταστήσει την εκπαίδευση δέσμια ενός άρρωστου παρελθόντος μακριά από τις παγκόσμιες εξελίξεις». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την εισήγησή του στην ημερίδα που διοργάνωσε ο τομέας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με θέμα την «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Πυλώνες για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση» στο ΕΒΕΑ.
Ο τομεάρχης παιδείας της ΝΔ υπογράμμισε ότι ως τομέας «στους λίγους μήνες της λειτουργίας μας καταφέραμε με συντονισμό, συνεργασία και προεργασία να έχουμε συνεχή και ουσιαστική παρέμβαση σε όλες τις ενέργειες και αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας. Θεωρώ ότι πετύχαμε να πληροφορήσουμε την κοινή γνώμη για τις λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης και να αναδείξουμε προτάσεις μας, δίνοντας και το στίγμα της διακυβέρνησης για την επόμενη ημέρα».
Στην εισήγησή του ο κ. Χαρακόπουλος επίσης ανάφερε ότι «η επαγγελματική εκπαίδευση – κατάρτιση και Διά Βίου Μάθηση- είναι πολύτιμο εργαλείο για να έχουμε ενεργούς πολίτες με γνώση και επαγγελματίες με προσόντα και δεξιότητες, που μπορούν εύκολα και προς όφελός τους να αλλάξουν το επάγγελμά τους.
Οι γενικοί στρατηγικοί μας στόχοι σε αυτή την κατεύθυνση είναι:

Αύξηση ελκυστικότητας της τεχνικής εκπαίδευσης
«Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα, από το επίπεδο του Λυκείου είναι το χαμηλό ενδιαφέρον των μαθητών. Παράλληλα, μελέτες της ΕΕ δείχνουν ότι στην Ελλάδα το 25%-30% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους με τις δεξιότητες που χρειάζονται. Είναι, λοιπόν, απαραίτητη η συμμετοχή φορέων της αγοράς στην επιλογή των ειδικοτήτων και στη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Η ανάγκη αυτή είχε ήδη αναγνωριστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ και έτσι το 2013 με το ν.4186 καθορίστηκε ότι στα προγράμματα σπουδών των ΙΕΚ αλλά και των ΕΠΑΛ συνεισφέρουν τα επαγγελματικά επιμελητήρια. Είναι αναγκαίο να δοθεί χώρος και στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και σε ένα αυτόνομο δημόσιο ΙΕΚ, να προσαρμόζουν κάποια μαθήματά τους στις ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς και στις αναπτυξιακές ανάγκες του σήμερα.

Μαθητεία και απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας
Σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις δύσκολα προσλαμβάνουν κάποιον που δεν έχει επαγγελματική εμπειρία. Ταυτόχρονα, δύσκολα ένας νέος μπορεί να αποκτήσει εμπειρία αφού οι επιχειρήσεις φοβούνται να αναλάβουν το κόστος της εκπαίδευσής και της πιθανής λάθος επιλογής. Αυτό τον φαύλο κύκλο θέλουμε να σπάσει ο θεσμός της μαθητείας.
Μπροστά μας, έχουμε την πρόκληση της εκπόνησης εθνικού σχεδίου μαθητείας και πρακτικής άσκησης για τους απόφοιτους των Επαγγελματικών Λυκείων και των ΙΕΚ με όρους ποιότητας και εκπαιδευτικής επάρκειας. Ο σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τα επιμελητήρια. Θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη διάρθρωση της ελληνικής αγορά εργασίας –που αποτελείται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις– και τις ιδιαίτερες συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Ενίσχυση της Δια Βίου Μάθησης
Στην Ελλάδα το ποσοστό συμμετοχής των ενηλίκων στη Διά βίου μάθηση περιορίζεται στο 3% ενώ στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε περίπου 10%. Μεγαλύτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την επίδοση του ενήλικου πληθυσμού σε βασικές δεξιότητες όπως ο χειρισμός ξένων γλωσσών, οι δεξιότητες επικοινωνίας, και αξιοποίησης του διαδικτύου. Σημαντική παράμετρος της διά βίου μάθησης που θέλουμε να αναδείξουμε είναι η περιφερειακή της διάσταση. Θεωρούμε κρίσιμη την αλληλεπίδραση της Διά βίου μάθησης με το αναπτυξιακό μοντέλο της κάθε περιφέρειας, τη λεγόμενη στρατηγική της “έξυπνης εξειδίκευσης”.

Πιστοποίηση προσόντων
Προϋπόθεση για να ανταποκριθεί η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στο ρόλο που της αναλογεί, είναι η δημιουργία συστήματος πιστοποίησης προσόντων και δεξιοτήτων από διαπιστευμένους φορείς όπως είναι τα επιμελητήρια. Έτσι, θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αποκτά νέα προσόντα και να βελτιώνει την επαγγελματική του θέση στο πλαίσιο της ελεύθερης οικονομίας.

Την ημερίδα χαιρέτησα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας κ. Ρόδη Κράτσα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο συντονιστής ΟΔΕ Μορφωτικών κ. Θοδωρής Φορτσάκης, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Ασμάτογλου. Ακολούθησαν εμπεριστατωμένες εισηγήσεις και εποικοδομητικός διάλογος με τους συμμετέχοντες. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Προηγούμενο άρθρο Στην Αιδηψό η χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Ελασσόνας
Επόμενο άρθρο Ανοικτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό για το θέμα του ΕΚΑΣ απέστειλε η Ά. Βαγενά