Ειδήσεις

Μάξιμος : Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης στην ΕΕ


«Η Τουρκία επιχειρεί να καταστήσει τους πρόσφυγες μοχλό εκβιασμού για τη βίζα ή οικονομικούς λόγους» τόνισε στην παρέμβασή του για το μεταναστευτικό ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) στη Χάγη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός καυτηρίασε τη στάση της Άγκυρας που διολισθαίνει σε ακραίο ισλαμισμό, όπως επιβεβαιώνει και η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Πόλη.

Η τοποθέτηση του κ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

«Η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση συνιστά μια τεράστια πρόκληση για την Ευρώπη, ίσως σημαντικότερη της οικονομικής. Οι συνέπειές της αντανακλώνται στην κοινωνική και πολιτική ζωή των χωρών μας αλλά και στις σχέσεις μεταξύ τους. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, λόγω της γειτνίασης με την Μέση Ανατολή, όπου λαμβάνει χώρα ένας μακροχρόνιος εμφύλιος πόλεμος, αλλά και των εκτεταμένων θαλασσίων συνόρων της, οι μεταναστευτικές πιέσεις καθίστανται ιδιαίτερα έντονες.

Δυστυχώς, γίναμε μάρτυρες αντιδράσεων εκ μέρους κρατών-μελών που δεν συνάδουν με τις αξίες της Ευρώπης. Η αλληλεγγύη και ο καταμερισμός των βαρών εξανεμίστηκαν μπροστά στην επικράτηση μικροεθνικών συμφερόντων, τα οποία συμβολίζουν οι φράχτες που υψώθηκαν στα σύνορα κάποιων χωρών. Και χαίρομαι που το αναγνώρισε και ο κ. Μπροκ. Επίσης τα έως σήμερα αποτελέσματα στον τομέα της μετεγκατάστασης είναι πενιχρά. Επιπλέον, η Ευρώπη δεν παρεμβαίνει ουσιαστικά στο συριακό εμφύλιο πόλεμο. Και αυτό είναι τεράστιο λάθος, καθώς από την ειρήνευση σε αυτή τη χώρα θα κριθεί και το μέλλον του μεταναστευτικού ζητήματος.

Όσον αφορά στη συμφωνία με την Τουρκία, δυστυχώς, η στάση της Άγκυρας δεν είναι εποικοδομητική, καθώς επιχειρεί να καταστήσει τους πρόσφυγες μοχλό εκβιασμού για να πετύχει την άρση της βίζας ή οικονομικά οφέλη. Στην Τουρκία, παρατηρείται μια επικίνδυνη στροφή προς τον αυταρχισμό και την καταστολή, με τη φίμωση Μέσων Ενημέρωσης και την άρση ασυλίας βουλευτών.

Δείγμα της διολίσθησης στον ακραίο ισλαμισμό είναι και η ανάγνωση για πρώτη φορά εδώ και 82 χρόνια του κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, το σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και όλων των Ορθόδοξων Χριστιανών, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Και γι’ αυτό, η υποτονική αντίδραση της ΕΕ μάς προκαλεί έκπληξη και θλίψη. Πιστεύω ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει εκπτώσεις στις αρχές και τις αξίες της έναντι της Τουρκίας».

Στη Διάσκεψη της Χάγης στην οποία τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας στο Ορλάντο των ΗΠΑ, την Κομισιόν εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρός της και Επίτροπος για τη βελτίωση της νομοθεσίας κ. Frans Timmermans.

 

Προηγούμενο άρθρο Εντυπωσίασε η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στη Λάρισα
Επόμενο άρθρο Δήλωση Χρ. Κέλλα για την Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη