Ειδήσεις

Ερώτηση Κέλλα για 2ο πυλώνα αγροτικών ενισχύσεων


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, κκ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ευάγγελο Αποστόλου, κατέθεσε με άλλους συναδέλφους του, – με πρώτη υπογράφουσα την βουλευτή Ν. Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή – , ο βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα «την φορολόγηση ή μη του 2ου πυλώνα των κοινοτικών επιδοτήσεων του πρωτογενούς τομέα».
«Η φορολογία για τον πρωτογενή τομέα – με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ -, εκτινάχθηκε από το 13%, στο 22 με 45%. Οι ασφαλιστικές εισφορές, από το 7%, επί Κυβερνήσεως ΝΔ, αυξάνονται στο 20%, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Και καθώς οι αριθμοί λένε την αλήθεια, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η φορολόγηση του 60% του συνόλου των ενισχύσεων που λαμβάνουν οι αγρότες και ξεκινάει από το πρώτο ευρώ, ακυρώνει στην πράξη και το υποτιθέμενο αφορολόγητο των αγροτών.
Είναι αναγκαίο ωστόσο να ξεκαθαρίσουν οι Κυβερνώντες, αν θα φορολογήσουν και τις ενισχύσεις του 2ου πυλώνα, που αφορούν τις υποδομές, τις επενδύσεις, τα σχέδια βελτιώσεων, τις εξισωτικές, κλπ. Η σημερινή Κυβερνητική πολιτική, μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ως πολιτική διωγμού του πρωτογενούς τομέα. Το παραγωγικό κομμάτι της χώρας, κινδυνεύει με αφανισμό», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.
Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:
Στο πρόσφατο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη Βουλή, πέρα από την εκτίναξη της φορολογίας των παραγωγών από το 13% επί Νέας Δημοκρατίας στο 22% έως και 45% σήμερα, την εκτίναξη των ασφαλιστικών τους εισφορών από το 7% στο 20% μέχρι το 2022 αλλά και την διόγκωση του ποσοστού ασφάλισης υγείας τους από το 2,5% στο 6,95%, φορολογείτε και τις κοινοτικές ενισχύσεις του 1ου πυλώνα, δηλαδή το 60% του συνόλου των ενισχύσεων – επιδοτήσεων από το 1ο Ευρώ, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη και το υποτιθέμενο αφορολόγητο των αγροτών.
Την ίδια στιγμή, από τη διατύπωση του Νόμου δεν ξεκαθαρίζεται αν στις υπό φορολόγηση ενισχύσεις περιλαμβάνεται και το αναπτυξιακό πακέτο των 6 δις του 2ου πυλώνα.
Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει πρόκειται για πρωτάκουστη αντιαναπτυξιακή πολιτική, πρωτοφανή για τα κοινοτικά δεδομένα, που ακυρώνει τη στόχευση ενός Προγράμματος, που συνδέεται με την ενίσχυση των υποδομών, την ενθάρρυνση των επενδύσεων και της ανάπτυξης στην πράξη της πρωτογενούς παραγωγής. Γιατί πρόκειται ως γνωστόν για τον πυλώνα, που αφορά σχέδια βελτίωσης, υποδομών, εξισωτικές ενισχύσεις για μειονεκτικές περιοχές, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, νιτρορρύπανση, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και προγράμματα Leader, η φορολόγηση ή μη των οποίων δεν ξεκαθαρίζεται στο ψηφισθέν νομοσχέδιο, αφήνοντας σοβαρές υπόνοιες για «κρυφή ατζέντα» φορολόγησής τους από την Κυβέρνηση.
Με δεδομένο ότι:
• Κανένα από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ δεν φορολογεί τον 2ο πυλώνα των κοινοτικών επιδοτήσεων
• Ο 2ος πυλώνας των κοινοτικών επιδοτήσεων αποτελεί στην ουσία του το ΕΣΠΑ των αγροτών, που προσφέρει οικονομικούς πόρους απόλυτα αναγκαίους για την αναπτυξιακή προοπτική της πρωτογενούς παραγωγής
• Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί
1. Δεσμεύεστε ρητά ότι στην φορολογητέα ύλη δεν περιλαμβάνεται ο 2ος πυλώνας των κοινοτικών επιδοτήσεων;
2. Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει εγκύκλιο, που θα διευκρινίζει ρητά ότι δεν φορολογούνται οι επιδοτήσεις του 2ου πυλώνα;
3. Στο απευκταίο σενάριο φορολόγησης των επιδοτήσεων του 2ου πυλώνα, υπό ποιό καθεστώς αυτές θα φορολογηθούν;

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος : Αντιαναπτυξιακή η αύξηση φόρου στα μερίσματα επιχειρήσεων
Επόμενο άρθρο Συνάντηση των Ενώσεων Αστυνομικών Θεσσαλίας με τον Γεν. Επιθεωρητή Αστυνομίας Β. Ελλάδος