Ειδήσεις

Μάξιμος : Αντιαναπτυξιακή η αύξηση φόρου στα μερίσματα επιχειρήσεων


Αν έχει υπολογίσει η κυβέρνησητα προσδοκώμενα έσοδα από την επιβολή αυξημένου συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων που διανέμονται από τις επιχειρήσεις και αν τα παραπάνω έσοδα θα αντισταθμίσουν τις απώλειες, που προκαλεί η αστάθεια του φορολογικού πλαισίου, ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος,με ερώτηση που συνυπογράφει με συναδέλφουςτου.
Η ερώτηση,με πρώτη υπογράφουσα τη βουλευτή Β΄ Αθηνών κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου,που απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικώνκ. Ευκλείδη ΤσακαλώτοκαιΑνάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη,αναφέρει ότι «Με το άρθρο 112 παρ. 7 του ν. 4387/2016 (Α’ 85) “Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας, Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος, Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις” υπονομεύεται για άλλη μια φόρα από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα με το παραπάνω άρθρο ψηφίστηκε η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων που διανέμονται από τις επιχειρήσεις από 10% σε 15%, ο οποίος είχε μειωθεί από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 25% στο 10% το 2013 ως μέσο για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας».
Οι υπογράφοντες βουλευτές υποστηρίζουν ότι:
• H αύξηση της φορολόγησης των μερισμάτων για τις επιχειρήσεις αποτελεί αντιεπενδυτικό μέτρο στη προσπάθειά τους να επιβραβεύσουν τους μετόχους τους.
• H τελική φορολογική επιβάρυνση για φορολογικό κάτοικο Ελλάδος που λαμβάνει μερίσματα από εταιρεία εγκατεστημένη στην Κύπρο θα ανέλθει στο 2,5% (15-12,5%), όπως προκύπτει από έγγραφο της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) το οποίο ερμηνεύει τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αναφορικά με τα μερίσματα και την πίστωση του κυπριακού φόρου έναντι του ελληνικού.
• Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η αύξηση της φορολόγησης των μερισμάτων επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση για αγορά μετοχών, καθώς περιορίζει την καθαρή μερισματική απόδοση που προσδοκά να καρπωθεί ένας επενδυτής σε δεδομένο επίπεδο τιμής ενός τίτλου.
• Λίγες εταιρείες διανέμουν μέρισμα κάθε χρόνο και εξ αυτών ορισμένες (π.χ. ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ) έχουν ως βασικότερο μέτοχο το ελληνικό δημόσιο, με αποτέλεσμα το δημόσιο να εισπράττει από το Δημόσιο.
• Η αύξηση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη αποτελεί πραγματικό πλήγμα στις επενδύσεις, καθώς η επιβεβαίωση της αστάθειας του φορολογικού πλαισίου επηρεάζει αρνητικά τη δυναμική εξέλιξη της φορολογητέας ύλης με αποτέλεσμα το όποιοσχετικά μικρό φορολογικόόφελος να αποδεικνύεται βραχύβιο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός στην από 08.05.2016 ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ισχυρίστηκε, ότι ζητούμενο για την ανάπτυξη της χώρας είναι το σταθερό φορολογικό περιβάλλον

Προηγούμενο άρθρο ΣΩΛ : Η Μουσική συναντά την Παράδοση
Επόμενο άρθρο Ερώτηση Κέλλα για 2ο πυλώνα αγροτικών ενισχύσεων